7 herců, kteří odmítli roli agenta 007

14. 11. 2015 - 23:00 | Téma | Ladislav Loukota

7 herců, kteří odmítli roli agenta 007 zdroj: tisková zpráva

Aktuální bondovka Spectre může dost dobře být posledním filmem, v němž Bonda zastane Daniel Craig. Spekulace nad tím, kdo ho nahradí, visí ve vzduchu prakticky od chvíle, kdy byl Craig před deseti lety jmenován. Řada fanoušků douvá v prvního černého Bonda s tváří Idrise Elby, jiní by si představovali návrat ke kořenům, ti nejnaivnější dokonce doufají v příchod “Jane Bond”. Že je však volba Bonda vždy vrtkavý podnik, naznačuje i přehlídka desítek herců, kteří roli agenta 007 v minulosti odmítli, popřípadě byli sami odmítnuti. Vybrali jsme sedm nejslavnějších. 

Michael Caine
S koncem éry Seana Conneryho v roce 1967 stáli producenti Bonda před volbou, kdo jej nahradí. Jejich první bolba padla na Jeremyho Bretta, který se později proslavil svými rolemi Sherlocka Holmese. Když ten z neznámých důvodů odmítl, zvažovali i Michaela Caina, toho času mladého harcovníka britského filmu. Caine se však nechtěl upíchnout do čistě špionážních filmů, natočil totiž předtím trojici snímků, v nichž ztvárnil jiného agenta Harryho Palmera.

Bondové zdroj: tisková zpráva

Sam Neill
Sam Neill by naopak rolí Jamese Bonda rozhodně nepohrdl, štěstěna však měla jiné plány. Neill byl zvažován na roli 007 v roce 1986, tedy pro snímek Dech života. Nakonec však oproti němu producenti oslovili Timothy Dalton. Ten paradoxně předtím roli Bonda dvakrát odmítl, poprvé už v roce 1969 - cítil se totiž být příliš mladý a nechtěl jít ve šlépějích Seana Conneryho. O 17 let později měl už jiný názor – ke smůle Sama Neilla, pro jehož prospěch výrazně hovořil výborný výkon, který podal v minisérii Reilly: Ace of Spies (1983).

 

Richard Burton
Velšská filmová superhvězda 60. let mohla mít docela jinou kariéru, kdyby v roce 1959 přijala nabídku na roli v prvním bondovském filmu. Richard Burdon ovšem považoval koncept špionážních filmů za příliš nejistý, navíc si již tehdy řekl o příliš mnoho peněz. Producenti tak nakonec museli hledat jiné tváře, paradoxně mezi ně patřil i Cary Grant...

Bondové zdroj: tisková zpráva

Cary Grant
Grant si totiž zahrál již jakéhosi “protoBonda” v Hitchcockově thrilleru Na sever severozápadní linkou – tedy ve filmu, který ponejvíce ovlivnil esetetiku a filmové pojetí Bonda. I Grant byl však na roli příliš starý, v době zvažování jeho účasti mu totiž bylo 58 let, nabídku proto odmítl. Netřeba dodávat, na koho nakonec padla volba.

Bondové zdroj: tisková zpráva

Clint Eastwood
V roce 1970 byl Clint Eastwood ztělesněním amerického kovboje v evropské sérii od Sergia Leoneho, stále však měl daleko do své "ultraamerické" podoby, kterou si vysloužil až skrze Drsného Harryho (ten přišel v roce 1971). Právě proto mohl Eastwood ztvárnit Bonda ve filmu Diamanty jsou věčné. Návrh nakonec sám odmítl – měl totiž za to, že Bond musí být Brit, nikoliv Američan.

Bondové zdroj: tisková zpráva

Sean Bean
Každý divák si jistě dobře pamatuje, že Sean Bean se velmi pozitivně podepsal pod Zlatým okem, kde si zahrál záporáka ve formě zběhlého agenta MI6. Sean Bean byl však původně zvažován i jako 007 pro novou generaci – roli, kterou nakonec namísto něj převzal Pierce Brosnan. Nicméně, Beanův agent Alex Trevelyan je vlastně zlou kopií Bonda, těžko si tak vlastně představit vhodnějšího představitele, než někoho, kdo byl skoro Bond.

Bondové zdroj: tisková zpráva

Liam Neeson
Namísto Brosnana však mohl ve Zlatém oku Seana Beana z vrcholu teleskopu shodit šaramantní Liam Neeson. Hvězda série 96 hodin, učitel Obi-Wana Kenobiho, otec moderního revivalu drsných akčních kriminálek a vůbec prototyp filmového badass otce však v roce 1994 i přes “velké naléhání” producenty 007 odmítla. Důvod? Liam Neeson prý totiž nechtěl hrát v akčním filmu...

Bondové zdroj: tisková zpráva

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.