3-Iron (Bin-jip)

5. 7. 2005 - 11:41 | Téma | red

3-Iron (Bin-jip) zdroj: tisková zpráva

KOREA: On se vkrádá do cizích bytů, ona je v jednom takovém vězněna. On ji vysvobodí. Golfovou holí. Nejnovější drama Kim Ki-duka je jako PREDÁTOR v zenovém tempu. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK • „Všichni jsme jako prázdné domy, čekáme na někoho, kdo odemkne a osvobodí nás. Kim Ki-dukovo nejnovější drama je Predátor v zenovém rytmu

„Všichni jsme jako prázdné domy,
čekáme na někoho,
kdo odemkne a osvobodí nás.

Kim Ki-dukovo nejnovější drama je Predátor v zenovém rytmu. Extrémně tichá a náročná podívaná, která se ale trpělivým divákům odvěčí fantastickým koncem. Bin-jip je film, na který nelze zapomenout.


Bin-jip Úvahou nad cestě k osobnímu míru, k jisté dokonalosti má 3-Iron velmi blízko staršímu Jaro, léto, podzim, zima ...a jaro (Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom). Bin-jip ale hraje odlišnými kartami: zatímco hrdina v Jaru, létu… se utíkal očistit z nástrah civilizace a města do samoty milosrdné přírody, Bin-jip je naopak výsostně městská záležitost. Zdokonalováním sebe sama zde hrdina spěje ke vztahu, nikoli k samotě.

Tae-suk (Hee Jae) je kluk na cestě. Je to nemluvný samotář, který se straní společnosti. Ve vztahu k sobě je ale disciplinovaným a odhodlaným učedníkem, což zpodobňuje jeho záliba v golfu. Podle golfové hole 3 Iron byl ostatně fil pojmenován.
Bin-jip Na masivním stříbrném motocyklu BMW jezdí hrdina městem a na dveře cizích domů rozvěšuje letáčky, na kterých je fotka plného talíře - lákavá nabídka jisté restaurace. Do některých z těch cizích domů pak Tae-suk chodí: když letáček ze dveří nezmizí, bude rodina na dovolené a tehdy se ona prázdná buňka v plástvi města stává hrdinovým útulkem. V bytě Tae-suk nasává energii nájemníků. Fotografuje se před jejich portréty. Tady opraví stereo, tu zas vypere. Udělá si večeři a způsobně po sobě uklidí.
Doby tichého vyoeurství a meditace skončí, když v honosné rezidenci hrdinu překvapí nemluvná Sun-hwa (michelangelovsky usměvavá Seung-yeon Lee) při masturbaci.
Sun-hwa má po krk svého manželství s agresivním obchodníkem. Tae-suk jej zpacifikuje několika přesnými údery , sebere 3 Iron, ženu a odjíždí.

Bin-jip Oba hrdinové pak beze slova prožívají Tae-sukův zaběhlý model: vyvěšování letáčků, návštěva cizích bytů… to vše bez jediného slova.
Jde přitom o dlouhé pasáže, kde se charaktery sbližují, střetávají i setkávají s okolním světem. A ačkoli Sun-hwanino mlčení zapadá do celkového konceptu jako šém do Golema, prostřední část filmu mi připadá plná manýry a venkoncem k nevydržení.
Hlavní problém vidím právě v těch momentech, kdy režisér vystavuje podobenství střetu s realitou a koncept se stává nepravděpodobným. Když dvojici překvapí navrátivší se nájemníci, nebo když zmlácený Tae-suk potřebuje (podle mě) slovo útěchy či naopak, když on v parku trénuje údery s míčkem přivázaným drátem ke stromu a ona si před něj stoupá, aby trénovat nemohl – i herci sami se tváří, že by nejraději něco řekli.
Myslím, že z prostřední části by se dalo ubrat 15 minut a nikdo by nic nepoznal.

Bin-jip Bin-jip nakonec nabere obrátky, když je Tae-suk uvězněn za domnělou vraždu a začne hrát s brutálním dozorcem schovku. Ačkoli dříve byl schopen vnikat do cizích obydlí nepozorovaně, častokrát byl překvapen, odhalen.
Nyní dokáže kopírovat cizí stín. Dokáže se pohybovat tak, že je není možné spatřit. A to potom dokáže uprchnout i z vězení.

A tehdy přichází vzývaný famózní závěr, jehož finále jaksi odhaluje plakát filmu. Jde o brilantní režijní kousek, který právem vzbuzuje úžas porot mezinárodních festivalů (Benátky, Valladolid). A protože na závěru vždycky záleží nejvíc, odchází Kim Ki-Duk (opět) jako vítěz, provázen hromovým „Olé“ a býk, který režiséra 85 minut nemilosrdně tlačil do rohu, leží přišpendlený na dně arény.

Bin-jip vznikal v ohromně rychlém tempu: Kim psal scénář měsíc, 16 dní natáčel a ve střižně byl pouze 10 dní. Po technické stránce je Bin-jip estetická podívaná se zdánlivě jednoduchou, mistrovsky úspornou kamerou.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.