Croodsovi - recenze

27. 3. 2013 - 9:56 | Recenze | Karel Drda

Croodsovi - recenze zdroj: Cinemart

Pravěk v podání studia Dreamworks je v novém animovaném filmu Croodsovi místem poněkud zvláštním. Hraje všemi barvami, zvířenou místy připomíná ty nejujetější hippies party a hlavní postavy jsou přinejmenším až příliš rozjuchané. A přesto to všechno funguje, pokud hledáte film, na který vyrazíte s ratolestmi do kina, pak je snímek režisérské dvojice Chris Sanders a Kirk De Micco ideální volbou.

Prvně jmenovaný má za sebou animované hity jako Jak vycvičit draka a Lilo a Stitch, druhý je sice začátečníkem, ale talent mu zjevně nechybí. Dreamworks novinku uvádí s dodatkem, že jde o snímek od tvůrců Doby ledové. Po pravdě řečeno, pokud se producenti dovolávají srovnání se čtvrtým dílem, pak by snad bylo lepší mlčet. Studio točí většinou filmy pro mládež a nejmenší s bezkonfliktními tématy, je v nich zaneseno vždycky nějaké mravní poselství.

Croodsovi Croodsovi | zdroj: Cinemart

Pohádka s divným překladem

Americký kreslený film tohoto studia prostě takový být musí a určitě se nikdy nesetkáme s tvorbou ve stylu Wretched. Přes všechny uštěpačné poznámky na film s klidem vyrazte. Je vtipný, dobrodružný, najdou se v něm děti, neurazí rodiče a těch 90 minut uteče překvapivě jako voda. Croodsovi jsou typickou pravěkou rodinkou. V optice studia Dreamworks to znamená hodně strachu, život v jeskyni a zvířata, která tuto planetu nikdy neobývala. Odklon od reality však funguje a dodává filmu mírně halucinogenní nádech. Rodinka bydlí v uvniř temné jeskyně. Otec Grug, matka, syn, malá dcerka, tchýně a dospívající dcera Iška. Ti všichni spí na jedné hromadě a každý večer zavalí vchod do jeskyně velkým balvanem, aby byly v noci v bezpečí. A tak to jde den za dnem až do okamžiku, kdy nejstarší dcera vyleze ven a potká puberťáka Guye. Tady je zajímavé říci, že český distributor měl pravděpodobně pocit, že jméno Guy je příliš anglické, tak se rozhodl pro překlad a zvolil jméno… Boy! Pokud manažeři lokálního distributora netrpí mírnou retardací, rád sním vlastní čepici. No a Boy se s dívkou spřátelí a následně jí i její rodinu zachrání při zemětřesení.

Croodsovi Croodsovi | zdroj: Cinemart

Zápletka jednoduchá, ale funguje

Rodinka je nucena se odstěhovat a začít hledat nové místo k životu. Tvůrci nás baví neuvěřitelnými zvířecími mutacemi, o které zakopáváme téměř každou minutu. Pták s krunýřem z želvy, krokodýl mixnutý psem a další. Současně nás celkem přesvědčivě baví lacinou a průhlednou zápletkou, která však dokonale funguje. Tatínkovi se samozřejmě nelíbí, že zaběhnutá pravidla jeho rodiny nabourává mladík z neznáma, navíc se mu nelíbí, že jeho dcera se do něj možná až příliš zadívala. Klasické schéma zde kupodivu funguje a dokáže udržet pozornost čtyřletých děcek i dospělých tátů a to nebývá vždy pravidlem. Croodsovi nejsou zázračným filmem. Za rok se objeví v kinech hodně animovaných filmů, z nichž k zapamatování stačí vidět tak tři. Croodsovi do této elitní trojice rozhodně nepatří, ale za jedno podívání stojí. A to přeci také není málo.

Hodnocení: 60 %

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.