Žralok v hlavě

18. 4. 2005 - 12:32 | Téma | red

Žralok v hlavě zdroj: tisková zpráva

Pan Seman (Oldřich Kaiser) bývá ošuntělý, ztemnělý přízemní byt v ošuntělém domě, jehož renovace se odsouvá do nedohledna - vždyť i nová fasáda na vedlejší budově se zastavila těsně u jeho okna

Pan Seman (Oldřich Kaiser) bývá ošuntělý, ztemnělý přízemní byt v ošuntělém domě, jehož renovace se odsouvá do nedohledna - vždyť i nová fasáda na vedlejší budově se zastavila těsně u jeho okna. O panu Semanovi se mnoho nedovíme: zřejmě nedávno mu zemřela matka (její zánovní kabát nabízí kolemjdoucím) a nyní se o něho nemá kdo starat. Pan Seman je totiž takříkajíc „mimoň“, který za jakéhokoli počasí posedává v okně nebo postává před ním na ulici jen v tričku a trenýrkách, s nezbytnou cigaretou v ústech.

Pan Seman je (zřejmě) invalidní důchodce, který se téměř nevydává za hranice svého bydliště, výprava do hospody, odkud se vrací s půllitrem piva, jistě představuje heroický výkon. Jen z roztroušených poznámek v rozmluvách se dovíme, že má být umístěn v domově důchodců pro schizofreniky, jak sám říká. V druhé části vyprávění padají zmínky o jeho přestěhování, tázavě se vyptává, jestli si nepohorší, potěší jej slib jedné ze sousedek, že mu bude psát.

Postava pana Semana byla velkou výzvou pro Oldřicha Kaisera, jenž se musel zkoncentrovat do polohy téměř vylučující extravagantní komiku, musel omezit nápadné, karikující prvky jak v ovládání těla, tak v mluvě, skrze vnější směšnost ztvárňované postavy dospět k hluboké jímavosti. Příznačné je slastné zamručení při vychutnávaném kuřivu, provázené přimhouřenýma očima a mírně zaoblenou křivkou úst při dojatém úsměvu.

Bezbranný Seman se naštěstí nesetkává s nějakým zraňujícím výsměchem, jeho okolí jej přijímá jako rázovitou, bizarní, ale především neškodnou figurku, která se dovede radovat stejně bezelstně jako děti. Ostatně scéna, v níž převezme do drobné holčičky křídy a pokračuje v malování kreseb na chodníku, je sdostatek výmluvná. Bezelstný dětský údiv (když třeba v popelnici nalezne plastikové kachničky) jej charakterizuje nejlépe. V lecčems připomíná slaboduchého zahradníka z Kosinského a Ashbyho podobenství Byl jsem při tom (1981), avšak režisérka Maria Procházková k němu nevztahuje žádné další významy, naopak se snaží je potlačit.

Procházková je původní profesí animátorka, takže nesmí překvapit, že i do hraného filmu vnáší postupy vycházející z animace. Často se jedná o mžitkové hrdinovy představy či vize (ale ne pokaždé): kromě zrychlených - časosběrných - záběrů s výslednými trhavými pohyby postav je to například pixilace postav, které se pak sunou po zemi jakoby bez chůze, ale častější jsou oživení kreseb či maleb do náhlého rozletu. Animované jsou rovněž reklamy či televizní zprávy, navíc rozložené do zvukové kakofonie.

Režisérka, samozřejmě ve spolupráci s kameramanem Martinem Štěpánem, prokazuje smysl pro obrazovou kompozici statických záběrů: třeba silueta roztažené ruky na okenní tabuli patří k takovým. Převažují statické záběry, jimž většinou vévodí v detailu snímaná Kaiserova věčně neholená tvář, kamera setrvává v ustavičné blízkosti Semanova bytu. Stejně jako Kaiser zaznamenává pouhé bytí své figury, i ostatní interpreti (Jana Krausová, Věra Tichánková, Kristýna Leschtinová, Vlasta Žehrová) zbavují své hrdiny, kteří kolem jeho bytu volně procházejí, jakéhokoli psychologického zázemí. Snad jedině Jiří Lábus se vtělil do vícera poloh - zastihneme jej nejen jako náhodného pocestného, ale slyšíme i jeho hlas v televizi či rozhlasu, ať již provází „antireklamu“ nebo vypráví pohádku.

Minimalistický Žralok v hlavě vypráví o lidech sice se odlišujících (svým vnímáním i jednáním), ale zasluhujících stejné úcty jako kdokoli jiný. Protože neznají okoralost duše. Závěrečný titulek oznamuje, že každý máme svého žraloka. V hlavě. Jenže vinou vypravěčské monotónnosti a bezobsažnosti zůstává tento bonmot pouhou suchopárnou tezí.

SPECIÁL k FINÁLE PLZEŇ 2005

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.