Zkurvená noc (11:14)

22. 6. 2005 - 5:00 | Téma | red

Zkurvená noc (11:14) zdroj: tisková zpráva

5 příběhů se protne v dopravní nehodě. Svěží krimikomedie Grega Marckse s Hilary Swankovou. Celovečerní debut scénáristy a režiséra Grega Marckse Zkurvená noc (11:14) se světovými kiny proplížil jako černý pasažér

Celovečerní debut scénáristy a režiséra Grega Marckse Zkurvená noc (11:14) se světovými kiny proplížil jako černý pasažér. Přitom je to solidně zprodukovaná osvěžující krimi-komedie s prvotřídním obsazením a zvládnutým vyprávěním. Jeho český název je zdaleka nejbanálnějším prvkem snímku.

Být v nesprávný čas na nesprávném místě je koleda o trable. To zpívá už Nancy Sinatra v These Boots Are Made For Walking. Ne, že by v té době nebyla auta, ale Nancy to má v první řadě prostě přes boty.
Režisér Marcks si s ní tohle pořadí ve Zkurvené noci prohodil jako Platini brazilskou obranu - nejdřív auta, potom boty.
11:14 Jack (Henry Thomas) sviští v noci po dálnici za svou přítelkyní. V 11:14 mu něco skočí pod auto. Jack si nejprve myslí, že to byl jelen, ale on to chlap. Jack se pokouší tělo ukrýt, ale plány mu překříží podezíravý policajt, v jehož autě už sedí Duffy (Shawn Hatosy) a Buzzy (Hilary Swank).
O pár ulic dál a o pár minut dřív se partička výrostků v dodávce baví tím, že za jízdy vyhazuje hořící knížky z okna, případně mrští koblihy na čelní skla protijedoucích aut. Když se jednomu z nich chce na záchod, rozhodne se frajeřit. A jak si tak vesele močí z okna, řidič nabourá do Cheri ve vysokých botách (Rachael Leigh Cook), okénko se zavře a penis letí do škarpy. Jenže kluci pro něj nemůžou hned vyrazit, protože vedle Cheri ve vysokých botách štká Duffy (Shawn Hatosy) + jeho nabitá pistole.
Cheri ve vysokých botách má jinak tátu Franka (Patrick Swayze), který má dcerku tak rád, že za nocí chodí po lesích a tušuje její špatné skutky.

11:14 Na maloměstě, v němž se Zkurvená noc odehrává, je noc nejzajímavější část dne a dálnice jeho nejvzrušivější zónou.
Hilary Swank (Million Dollar Baby), která snímek zároveň pomohla produkovat, má slabost pro neobvyklé role a s Buzzy znovu objevuje půvab tam, kam se většina princezen nedívá. Buzzy prodává u pumpy, je vybledlá svitem nočních zářivek, nosí rovnátka a v očích se jí zračí zoufalé odhodlání.
Cheri líbezné Rachael Leigh Cookové vypadá jako rozmazlená kikina, ale dokáže se chovat podobně chladnokrevně jako tatík. Moment, kdy Duffymu nechá na sedadle auta klíčky, patří ve Zkurvené noci k nejpovedenějším: Marcks tu spojuje zkratkovitou komiku s překvapivými zvraty v tradici Dahlova Red Rock West, či Nolanova Mementa.
Zestárlý idol 80.let Patrick Swayze předvádí ve Zkurvená noci poněkud civilnější výkon, než v Kellyho mystériu Donnie Darko, ale i tak se na plátně mezi mladými hrdiny patřičně vylamuje.

11:14 Největším úskalím filmů typu Zkurvené noci je, že divák bude bystřejší než režie předpokládá a poskládá si kousky mozaiky rychleji, než je autor vůbec stačí vynášet.
Marcks se tomuhle problému vyhnul jednoduše: nic zbytečně neprotahuje a finále pojednal jako hudební klip.
Se závěrečnými titulky se ovšem objevuje jiná slabina: Zkurvená noc působí jako entrée. Nejzajímavější události jako kdyby se měly odehrát až vzápětí. V čase 11:14:59 se totiž postavy jednotlivých epizod od překvapivých zvratů konečně propracovaly do skutečných konfliktů… režisér je bohužel zatípne jako malou neposednou světlušku.

Zkurvenou noc snímal nadaný kameraman Shane Hurlbut. Už v Stockwellově Šílená/ krásný (Crazy/Beautiful) jsme si mohli všimnout jeho citu pro naze studené světlo. Noční scény 11:14 kreslí Hurlbut načervenalým tónem, se kterým skvěle kontrastuje ostře bílá interiérová scéna u pumpy.


NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.