Zkrocená hora - preview

28. 8. 2008 - 12:18 | Téma | red

Zkrocená hora - preview zdroj: tisková zpráva

V čelní skupině oscarového pelotonu má širokorozchodné romantické drama Brokeback Mountain Anga Leeho jednu nepopiratelnou výhodu – odehrává se na domácí, americké půdě, a to přímo mezi drsnými horáky a cowboyi

V čelní skupině oscarového pelotonu má širokorozchodné romantické drama Brokeback Mountain Anga Leeho jednu nepopiratelnou výhodu – odehrává se na domácí, americké půdě, a to přímo mezi drsnými horáky a cowboyi.

Brokeback Mountain Jednoho rána onoho neslavného roku 1963 se v Signalu v horském státě Wyoming před vraty místního farmáře Joea Aguirreho setkají dva mladíci. Honák Ennis Del Mar (Heath Ledger) a jezdec rodea, Texasan Jack Twist (Jake Gyllenhaal) tu hledají práci na léto. Oba jsou to běžní mladí muži - chtějí práci, ženu a rodinu. Aguirre je pošle hlídat dobytek vzhůru pod štíty velehor, kde se do sebe hrdinové zamilují.
Na konci léta Jack s Ennisem zavedou dobytek do údolí a jejich cesty se rozejdou.

Ennis zůstává na wyomingské hroudě, ožení se s Almou (Michelle Williamsová) a brzy se jim narodí dvě dcery. Jack odjel do Texasu, zamiluje se do princezny koridy Laureen Newsomeové (Anne Hathawayová) a požádá ji o ruku. I mají spolu syna a práci. Uplynou čtyři roky, společná letní historie však v srdcích obou mužů zůstává jako sníh na horských štítech. A tak jednou pošle Jack Ennisovi zprávu, že přijede na návštěvu. City hrdinů vzplanou jako střecha Národního divadla. Jack s Ennisem se pak snaží vídat i v následujících letech, což nevyhnutelně vytváří napětí v jejich rodinách.

Brokeback Mountain Brokeback Mountain vzniká na motivy povídky Annie Proulxové. Podle jejího románu před 4 lety natočil Lasse Hallström sladkobolné Ostrovní zprávy. Scénář Brokeback Mountain napsali Larry McMurtry (román a spolupráce na scénáři The Last Picture Show) a televizí kovaná Diana Ossana.

O momentální konjunktuře Jakea Gyllenhaala jsme mluvili v souvislosti s dalším oscarovým favoritem, protiválečným dramatem Jarhead Sama Mendese. Připomeňme tedy jen, že na aktuálním festivalu v Benátkách se v soutěži promítá drama Johna Maddena Proof, kde Gyllenhaal doplňuje Anthonyho Hopkinse a Gwyneth Paltrowovou. Perný rok má ovšem i Heath Ledger. Po malé australské lovestory Candy přišly Legendy z Dogtownu, v Benátkách se promítají Bratři Grimmové Terryho Gilliama a mimo soutěž i Hallströmův Casanova, kde si Ledger zahrál slavného svůdce. Michelle Williamsovou si můžeme pamatovat z titulky ve Wendersově Zemi hojnosti, Anne Hathaway hrála v kusu Nicholas Nickleby, nověji potom v odpočinkové komedii Deník princezny 2: Královské povinnosti.

Brokeback Mountain Původně měl na Brokeback Mountain spadeno Gus Van Sant (Gerry), ale díky přesunům práv mezi studii nakonec ze hry vypadl. Nahradil jej Ang Lee, známý především jako režisér Tygra a draka (Wo hu cang long), který odstartoval slavnou éru wire-fu. Na mezinárodní scéně se Lee prosadil svým druhým filmem, komedií Svatební hostina (Hsi yen) (1992), s níž vyhrál zlatého berlínského medvěda. O rok později zaujal kulinářským Eat Drink Man Woman (Yin shi nan nu) a v roce 1995 přišel Leeův první hollywoodský film: Rozum a cit. Posledním Leeovým snímkem byla adaptace přáběhů komiksu Hulk, kvůli kterému se autor vzdal režírování Terminátora 3.

Pod Leeovým vedením by měla být Brokeback Mountain velkolepou exteriérovou podívanou a la Marlboro Country. Kameramanem je ostatně Rodrigo Prieto, dvorní spolupracovník mistra výtvarně silných dramat, Alejandra Gonzáleze Iñárritua (Amores perros). Zajímavé je, že z Mexičanova týmu audiovizuálních playerů přešel k Leeovi i skladatel Gustavo Santaolalla.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.