Zkrocená hora

14. 3. 2006 - 16:18 | Téma | red

Zkrocená hora zdroj: tisková zpráva

Snímek režiséra Anga Leeho získal Zlatý glóbus v kategorii nejlepší filmové drama a byl i v nominaci na Oscara ze nejlepší film

Snímek režiséra Anga Leeho získal Zlatý glóbus v kategorii nejlepší filmové drama a byl i v nominaci na Oscara ze nejlepší film. Svým tůvrcům dopomohl k Oscaru v kategoriích nejlepší režie, nejlepší adaptovaný scénář a nejlepší původní hudba.

Brokeback Mountain Je léto 1963 a do Wyomingu za prací přijíždějí dva mladí kovbojové, mlčenlivý Ennis Del Mar (Heath Ledger) a frajírek Jack Twist (Jake Gyllenhaal). Jejich úkol je prostý: odvést stádo ovcí do hor a uhlídat je před zvěří. Mezi oběma muži postupně vzniká chlapské přátelství, které ale postupně přerůstá v něco jiného – v tělesnou touhu a ještě později v lásku. S koncem léta ale nastal čas návratu do „normálního“ života. Ennis se vzápětí žení se svou snoubenkou Almou (Michelle Williamsová). Jack si přivydělává rodeem a bere si dceru texaského velkoprodejce traktorů Lureen (Anne Hathawayová). Vzpomínky na léto ’63 a ale v obou mužích zůstávají a jsou jediným světlým bodem jejich nudných životů. Po čtyřech letech se Jack s Ennisem setká a oba okamžitě pocítí stejnou vášeň jako kdysi. Zahajují tradici společných cest do hor, na nichž nechávají všední realitu včetně rozvrácených manželství a monotónní práce. Neobydlené hory jsou také jediným místem vhodným pro jejich city; láska mezi muži je v těchto končinách Spojených států nebezpečná a přání o společném životě na farmě je jen nereálným snem.

Režisér Ang Lee dbá na to, aby se každý jeho snímek zcela odlišoval od toho předchozího. Natočil čínskou legendu Tygr a drak (2000), comicsovou podívanou Hulk (2003) i kostýmní romanci podle Jane Austenové Rozum a cit (1995). Vždy ale respektuje dobová filmová pravidla, která mu pomáhají k vystižení atmosféry zvoleného období. Dramatem Zkrocená hora, které se odehrává v průběhu šedesátých a sedmdesátých let, se časově přiblížil své moralitě o zvrácené a rozvrácené americké rodině let sedmdesátých Ledová bouře (1997). Namísto novoanglického maloměsta a jeho zcyničtělých obyvatel se ale ocitáme v prostředí „westernových hrdinů“, věrných svému citu a obklopených pokryteckým okolím. Počáteční idylku jako vystřiženou s dobrodružných snímků let šedesátých a podporovanou krásnými obrazy mexického kameramana Rodriga Prieta (Amores perros – láska je kurva, 21 gramů) brzy střídá bezvýchodnost a až odpudivá realističnost dramat let sedmdesátých. Zpočátku bezproblémová láska se brzy stává láskou zapovězenou, skrývanou a nahlodávající životy Ennisovi, Jackovi i jejich nejbližším.

Brokeback Mountain Heathu Ledgerovi a Jakeu Gyllenhaalovi svěřil režisér úlohy stojící proti jejich obvyklému hereckému typu. Gyllenhaal ztělesňuje aktivnějšího a klasicky mužného Jacka Twista. Ledger překvapí v roli plachého a v životě i ve vztazích pasivního Ennise. Minimalistickým gestem si vystačí v popisu nejistoty, kterou mezi lidmi Ennis pociťuje. Životní herecký výkon představitele bezstarostných krasavců Heatha Ledgera navíc podpořila práce maskéra, který se podílí na působivém zestárnutí dvacetiletého mladíčka v odevzdaného muže středních let. Naopak nezvládnuté filmové stárnutí Jacka Twista v podání Jakea Gyllenhaala dost výrazně ovlivnilo i přesvědčivost hereckého výkonu. Gyllenhaalovi jen s obtížemi věříme stále více zahořklého muže, jehož životní plány se hroutí a na němž se podepsaly roky rodea i žití v jemu cizím světě podnikání. Do jedné z vedlejších úloh Lee nečekaně vybral hollywoodskou „princeznu“ Annu Hathawayovou, která jako stárnoucí a stále unavenější kráska Lureen ukazuje, že zvládne víc než jen rozpačitě roztomilé usměvy (Deník princezny, 2000). Herecky vděčnou roli má i Michelle Williamsová jako Alma Del Marová, trpící vedle lhostejného manžela Ennise, pro něhož ve srovnání s Jackem mnoho neznamená.

Brokeback Mountain Snímek Zkrocená hora provází skandální pověst kvůli homosexuální tematice. Skandál se ale nekoná, k homosexualitě je tu přistupováno velmi civilně. Film se tak řadí k nejintenzivnějších milostným dramatům z posledních let a nezáleží na tom, že oba milenci jsou muži. Příběh Zkrocené hory je navíc oproštěn o dopady dobových politických či celospolečenských událostí, od války ve Vietnamu po hnutí hippies. Vypráví čistě o vztahu dvou mužů, kterému nemůže zabránit nic včetně jejich rodinných závazků. Jak by vypadal příběh stejných hrdinů pohledem okolí? Byli by typickými životními zkrachovanci, kteří nikdy nic nedokázali, svým blízkým neuměli nabídnout lásku ani pochopení, a byli proto neustále opouštěni. Ennis a Jack sobě navzájem nakonec věnovali své životy a všechnu svou lásku, něhu a touhu si šetřili pouze pro sebe.

Vkrade se myšlenka, mají-li snad další antihrdinové filmového plátna nějakou skrytou vášeň, pro kterou stojí za to žít a kterou v nich tvůrci nedokázali objevit. Uteklo jim něco, čím se tyto postavy staly pro jednoho člověka v svém životě osudově důležití? O spoustě z nich se to nikdy nedozvíme, je ale dobře, že osudy Jacka Twista a Ennise Del Mara k nim nepatří.

Film získal na 63. MFF v Benátkách Zlatého lva.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.