Život je boj

3. 7. 2009 - 7:47 | Téma | red

Život je boj zdroj: tisková zpráva

Proč se vydávají mladí muži z takových míst jako je Alabama do New Yorku? Prodávat padělané kopie knih a nahrávek všeho druhu? A kdo je tenhle mladý muž jménem Shawn MacArthur? Když mladík otevře svůj „krámek“ (prodává z tašky na jedné newyorské ulici) stane se obětí dobře zorganizované tlupy zlodějů. Zaujme jejich šéfa, který v něm vidí další možnost výdělku. Historka o tom, jak venkovský mládenec přišel do velkého, zlého města a uspěl díky pádnosti vlastních pěstí, platí v tomto případě doslova...

Film má jednoduché schéma, nic neočekávaného se nestane, vše je od začátku jasné. I scenáristické skoky do prázdna jsou omšelé: proč si mladík s vysokoškolským vzděláním vydělává na život prodejem podřadného zboží na ulici a pak pěstmi? Shawn boxuje postupně s protivníky z Ruska, Mexika, Asie, a nakonec s černochem. Jako bychom se museli povinně prokousat očekávatelnou mezinárodní bídou.

Příběh ale zachraňují postavy a jejich vztahy. Hlavní hrdinové jsou velmi lidští, nejednoznační, chybující. Přestože scénář je v jejich vývoji silně omezuje, jsou schopní lidských poklesků i porozumění. Jejich mezilidské vztahy se rozvíjejí pomalu, pokrouceny jejich dřívějšími životy a zkušenostmi. Vše je tak dobře zahráno, že hotový film putoval do kin, a ne rovnou na DVD.

Tak například Harvey, podvodníček a zlodějíček třetí třídy. Pořád hledá něco na prodej, něco „na obchod“, možnost výdělku. Je to příslovečný černoch z Chicaga, jehož sny pohltil chodník New Yorku. Ale jak jemně a odstíněně je zahrán, jak praktický a přitom smutný člověk to je. Terrence Howard je jako Harvey Boarden pln lidského pochopení a beznaděje, které jsou většině herců vzdáleny nejenom na plátně…

Shawn zde představuje typ příjemně vypadajícího (snad až příliš dobře), poměrně čerstvého mladíka z provinčního města (je z Alabamy). Je nezkušený a je to na něm vidět. S přehledem a zádumčivou tajuplností ho hraje Channing Tatum, který se objevil již v režisérově debutu A Guide to Recognizing Your Saints, a nedávno také ve Vzpouře v Seattlu.

Vůbec – svět zdejších pouličních boxerů je plný krasavců. Například Martinou (Luis Guzmán) a Evan Halley (Brian White), oba dřívějšími zápasy neposkvrnění, což je poměrně nereálné ve světě bídy a rvaček.

Zulay Henaová v roli krasavice Zulay Velezové, doplněná obvyklou dcerkou a neobyčejnou babičkou, je tu hlavně jako sexuální doplněk, ale i ona má svůj kousek lidskosti. Altagracia Guzmanová v roli oné otravné babičky si zaslouží zvláštní pozornost za skvělý výkon, který do filmu vnesl prvky komedie. A co ti dva (Shawn a jeho černošský rival Evan), kteří se znali na Jihu, a teď se potkali ve velkém městě, kde jejich cesta k úspěchu vede přes zápas v ilegálním ringu? Jak moc změní takové okolnosti lidský život?

Je to krátký, poměrně jednoduchý film, klasickým způsobem snímaný kameramanem Stefanem Czapskim v temných tónech, jakoby zaprášený, ošoupaný, unavený. Chladné temno filmu noire je částečně předvedeno v hereckých výkonech. Příběh se vyhýbá zbytečným krutostem a hrubostem, i když je tu dost bitek. Ty ale vlastně, až na závěrečný boj, nevedou k podstatným zvratům děje.

Box bez rukavic, holýma rukama, má v New York City (neplést si se státem) dlouhou tradici. Trvá to již více než sto let, a skoro stejnou dobu je tento sázkařský „sport“ ě zakázaný. Dlouhé roky se skrýval za zamčenými dveřmi malých arén a za zdmi dvorků. To proto, že protivníci si při něm doslova rozmlátí lebky, trvalá poranění mozku byly součástí těchto soubojů, v nichž chudáci bez peněz mlátili jeden druhého pro pobaveni lůzy a boháčů. Není jisté, zda se to ještě v takovém rozsahu odbývá. Kolik asi peněz bylo již prosázeno na neznámé, nadějné boxery, kteří se ale nikdy neobjeví v žádné regulérní lize. Nejsou to ale obvykle oni, kdo na soubojích vydělávají.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.