Ženy pro měny

25. 3. 2009 - 8:09 | Téma | red

Ženy pro měny zdroj: tisková zpráva

Snímek Eriky Hníkové (nar. 1976) Ženy pro měny vznikl jako absolventský film na katedře dokumentární tvorby FAMU

Snímek Eriky Hníkové (nar. 1976) Ženy pro měny vznikl jako absolventský film na katedře dokumentární tvorby FAMU. Více než rok po jeho prvním uvedení se dostává do vybraných kin, které umožňují kvalitní DVD projekci.

Film natáčený digitální kamerou zachycuje množství žen, které se tak či onak vymezují vůči současnému ideálu ženského těla. Tématem filmu jsou ty ženy, které podléhají touze po štíhlém a vnadném těle, uvidíme však i dívky z „Anarchofeministické skupiny“, které naopak zaujímají postoj negativní. Ideál hubenosti a vnadnosti je diktován především ženskými časopisy, a tak dostávají prostor také ženy z této oblasti: šéfredaktorka ženského časopisu, ředitelka modelingové agentury i zhmotnění onoho ideálního těla, Dara Rolins. Kritický postoj k obchodu se ženskou krásou je ve filmu přiznán velice záhy. Je-li zmíněn některý z kosmetických prostředků, objeví se na plátně „cedulka“ se jménem a cenou výrobku. Ještě důraznější jsou nápisy v červeném poli, sdělující, kolik v České republice utratíme ročně za kosmetiku, ženské časopisy a podobné zboží. Tato sdělení překryjí téměř celou plochu obrazu na více než deset vteřin, a tak působí zároveň jako předěly.

Film trpí několika nedostatky. Problémem je počet vystupujících žen. Slečna Karolína, která tráví svůj volný čas nakupováním kosmetiky a oblečení v nákupních centrech, paní Eva, která podstupuje plastickou operaci prsou (což se režisérka nebojí velice detailně ukázat a tím odhalit ošklivost zákroku samého i jeho nepovedených výsledků) či studentka Zuzana, která se účastní modelingové soutěže - ty všechny nám jsou představeny během několika prvních minut. Paní Magda, která se pokouší hubnout, však do filmu vstupuje až po čtyřiceti minutách (tedy ve chvíli, kdy je snímek již za polovinou!), čímž ještě více rozmělňuje již tak složitou strukturu. Do pozadí také ustupuje šéfredaktorka Cosmopolitanu či skupina anarchistek. Množství objevujících se postav nedovoluje hlubší a důkladnější prokreslení jednotlivých typů, a tak dokument působí jako sled fragmentů bez hlubší vzájemné souvislosti.

Všechny aktérky jsou sledovány časosběrnou metodou v prostředí, ve kterém se obvykle pohybují (na nákupech, v ateliéru, v jakémsi anarchistickém(?) centru, v obývacím pokoji, v koupelně), což jasně dokresluje danou situaci. O jejich vztazích či životě se však nedozvíme vůbec nic. Dle režisérčiných slov je soustředění na jedinou část života aktérek filmu záměrem, podle mého soudu však zcela nefunkčním. Dokladem může být i jeden ze silných okamžiků filmu (kterých bohužel není mnoho), kdy maminka začínající modelky říká, že snímky její dcery jsou sice pěkné, ale její dcera to na nich „už není“. Je zde sice její tvář, ale výraz patří někomu úplně jinému. Nejsilnější je tedy chvíle, kdy do příběhu promluvila osoba vedlejší, ale pro život dívky určující.

I přes uvedené výhrady jsou však Ženy pro měny vtipným filmem, který je schopen vyvolat diskusi o důležitém společenském tématu, a tak je jeho uvedení v kinech jasně záslužným činem.

Snímek získal cenu diváků na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2003 a na festivalu FAMU cenu Maxima za producentský počin a čestné uznání v kategorii Nejlepší film festivalu.

Rozhovor s režisérkou Erikou Hníkovou

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.