Zemřel herec Dennis Hopper

30. 5. 2010 - 13:00 | Téma | red

Zemřel herec Dennis Hopper zdroj: tisková zpráva

Život amerického herce Dennise Hoppera často připomínal houpačku - jeho herecká hvězda několikrát vyhasla, aby se vzápětí opět rozzářila. Kromě hraní a režírování se Hopper věnoval i fotografování nebo malování. Nesmrtelnost mu přinesl především snímek Bezstarostná jízda z roku 1969. Dnes ve věku 74 let zemřel.

Hopperovi, který se naposledy ve větší roli objevil v roce 2008 ve snímku Umírající zvíře, loni v říjnu lékaři diagnostikovali rakovinu prostaty. V souvislosti s nemocí podal v lednu žádost o rozvod se svou pátou ženou, Victorií Duffyovou, kterou si vzal v roce 1996 a se kterou má šestiletou dcerku. Ještě letos v březnu dostal Hopper svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

Hopper si hned na počátku kariéry získal reputaci konfliktního a rebelujícího herce. Tato pověst ho provázela i v pokročilejším věku a k jeho pádům také přispěly drogy, alkohol a právě pověstný temperament. "Ve filmovém průmyslu jsou lidé praštění, velmi praštění a pak je tam Dennis Hopper," napsal o něm například britský filmový časopis Hotdog. Bouřlivý byl i osobní život tohoto pětkrát ženatého muže, který se kvůli svému chování na čas ocitl na černé listině několika studií.

Rodák z kansaského Dodge City hrál již jako teenager divadelní role v shakespearovském repertoáru. Před kamerou se poprvé objevil v roce 1954 ve filmu Johnny Guitar Nicholase Raye, jenž ho obsadil i do Rebela bez příčiny vedle Jamese Deana. Hopper se s Deanem sblížil a slavný filmový rebel ho podnítil k malování a fotografování. Hopper si zahrál i v Deanově posledním filmu Obr. Ve druhé polovině 50. let se uplatňoval v televizních seriálech, ale tehdy se objevily první problémy v Hollywoodu kvůli chování. A nastal ústup ze scény.

Vrcholem následného návratu byla kultovní Bezstarostná jízda (1969). Podle kolektivně napsaného scénáře (nominace na Oscara) a v produkci Petera Fondy tento film režíroval, za což obdržel cenu na MFF v Cannes za debut. Ve filmu vytvořil i ústřední postavu vlasatého motorkářského "hipíka" Billyho, který spolu se svým přítelem v podání Fondy putuje napříč USA. Jejich drogami napěchovaná cesta ukázala za doprovodu dobové hudby bouřlivou atmosféru tehdejších let a film podal jedno z nejcitlivějších svědectví o Americe 60. let také proto, že vycházel z životní zkušenosti svých tvůrců.

Bezstarostná jízda zdroj: tisková zpráva

Poté přišla další krize a tvůrčí pauza. "Od roku 1971 do 1982 jsem nedělal filmy. Kromě jiného jsem demonstroval proti válce ve Vietnamu. Pamatuji, že mi nikdo nepomáhal. Odešel jsem žít do Paříže," řekl v jednom z rozhovorů. Někteří režiséři mu přesto občas nabídli hereckou příležitost, Hopper spatřoval ve všem spiknutí proti své osobě. Z tohoto divokého období plného drog a alkoholu pochází například role šíleného novináře ve filmu Apokalypsa Francise Forda Coppoly.

V roce 1982 skončil v léčebně. "Pil jsem dobrého dva a půl litru rumu denně a každých pár dnů vtáhl 14 gramů kokainu," vzpomínal na toto těžké období, ze kterého ho dostala podivná historka: "Kdosi vystavil mé staré fotografie, a to někoho podnítilo, aby za mnou přišel s nabídkou ukázat nejnovější malířskou tvorbu. A já k vernisáži udělal performanci - 'Ruskou smrtící židli'. Vstoupil jsem do kruhu sestaveného ze spojených zapálených dynamitových tyček. A dřepnul si, zatímco nálož explodovala. A přežil jsem. Když jsem přežil, chtěl jsem skoncovat se sebeničením, získat jasný pohled a jít dál."

Na výsluní se opět vrátil v roce 1986 rolí psychopata Franka Boothe v Lynchově Modrém sametu. Comeback pokračoval v 90. letech rolemi ve filmech Nebezpečná rychlost (1994) a Basquiat (1996).

Vedle herectví a režírování se Hopper věnoval fotografování. Vydal knihu fotografií Out of the Sixties a uspořádal řadu výstav. Několikrát také navštívil Česko, kde byly jeho nejslavnější filmy do roku 1989 tabu.

Bouřlivý byl i Hopperův rodinný život. V letech 1961-67 měl za manželku Brooke Haywardovou, v roce 1970 se za devět dní stačil oženit i rozvést se zpěvačkou skupiny Mamas and Papas a herečkou Michelle Phillipsovou, v roce 1972 uzavřel sňatek s herečkou Dariou Halprinovou a v letech 1989-1992 měl za manželku Katharinu La Nasaovou. Od roku 1996 byla jeho manželkou Victoria Duffyová. Celkem měl čtyři děti.

V roce 2008 byl Hopper povýšen do hodnosti komandéra francouzského Řádu umění a literatury.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.