Zemřel americký herec Tony Curtis

30. 9. 2010 - 18:30 | Téma | red

Zemřel americký herec Tony Curtis zdroj: tisková zpráva

Ve věku pětaosmdesáti let zemřel v noci na dnešek americký filmový herec Tony Curtis, známý například ze slavné komedie Někdo to rád horké. Informovaly o tom světové agentury.

Podle mluvčího rodiny Prestona Ahearna zemřel Curtis ve svém domě v nevadském Hendersonu. Agentura AP s odvoláním na koronera uvedla, že příčinou úmrtí byla zástava srdce.

"Byl to dobrý herec ... bude mi chybět," řekl televizi Sky News Roger Moore, který si s Curtisem zahrál v televizním seriálu The Persuaders. "Když jsme se potkali, jenom jsme na sebe tak koukali. Ale když jsme se poznali, začali jsme se mít rádi a stali se z nás dobří přátelé. Při natáčení seriálu jsme zažili spoustu legrace a hodně jsme se nasmáli," vzpomínal na svého kolegu britský herec.

Curtis se narodil maďarským emigrantům v newyorském Bronxu 3. června 1925 jako Bernard Schwartz. Prožil drsné mládí, byl členem pouličního gangu a před vězením ho zachránila služba u námořnictva. Po válce navštěvoval dramatické kurzy a vystupoval v malých divadlech v New Yorku. Brzy si pohledného Bernieho všimli agenti studia Universal a v roce 1949 se přestěhoval do Hollywoodu.

Tony Curtis, Marilyn Monroe, Jack Lemmon zdroj: tisková zpráva

Ze Schwartze se stal Curtis, nejprve James a posléze Anthony. Díky své vizáži se dostal do škatulky playboye, z níž se dokázal vymanit jen párkrát. Vždy to ale stálo za to. Ve slavné komedii Někdo to rád horké (1959) exceloval vedle Jacka Lemmona a Marilyn Monroe. Za roli vězně v dramatu Útěk v řetězech (1958) získal jedinou nominaci na Oscara. Celkem má Curtis na kontě přes 120 rolí.

Velmi pestrý byl i osobní život herce, který se v polovině 80. let podrobil protialkoholní léčbě a odvykacím kúrám ze závislosti na drogách. Curtis se šestkrát oženil, pětkrát rozvedl a měl šest dětí. Nejslavnější z nich je jeho druhá dcera, známá herečka Jamie Lee Curtis.

Více informací včetně mnoha fotografií a kompletní filmografii naleznete v profilu Tonyho Curtise na www.osobnosti.cz.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.