Zelená zóna

29. 5. 2010 - 8:00 | Téma | red

Zelená zóna zdroj: tisková zpráva

Akčnímu thrilleru Zelená zóna se přezdívá „čtvrtý Jason Bourne“.

S úspěšnou sérií ji spojuje nejen žánr, jméno režiséra Paula Greengrasse a představitele hlavní role Matta Damona, ale především stoprocentní filmařina, strhující tempo a výjimečný příběh. Pod ním je podepsaný oscarový scenárista Brian Helgeland (L. A. Přísně tajné).

Díky němu se ocitáme na tom nejnebezpečnějším místě na světě, na horké půdě Iráku, krátce po svržení režimu Saddáma Husajna. Jedním z nešťastníků, kteří mají pomoci postavit tuto zemi na nohy, je i velitel americké armády Roy Miller (Matt Damon). Jeho jednotka má za úkol pátrat po zbraních hromadného ničení (jinak hlavní zámince ke svržení Saddámovy krutovlády) a zároveň po pohlavárech bývalého režimu, označených žolíkovými kartami, asi aby to bylo zábavnější.

Jenže Miller a jeho muži se nebaví ani trochu, ocitli se v pekle, kde nebezpečí číhá na každém kroku. Není tu nikdo, komu by se dalo věřit, což k jejich smůle platí i o lidech, kteří by měli hrát za jejich tým. Čím hlouběji totiž Miller proniká do tohoto blízkovýchodního chaosu, tím jasnější mu je, že tady „něco smrdí“. V Iráku zuří válka a vysoko nad ním komplikovaná zpravodajská hra, která může přinést zkázu tomu, kdo v ní bude ve finále tahat za kratší konec. Miller se v ní postupně stává čím dál důležitější figurou, která drží v ruce zásadní trumf – pravdu. A proto je třeba ji vyhodit. Zelená zona


Po Bourneově ultimátu se stal Paul Greengrass jedním z nejvyhledávanějších režisérů a jako takový si mohl užívat luxus – vybrat si látku, která mu stoprocentně sedne. „Chtěl jsem, aby i další můj film chytil diváka pod krkem, a tak jsem dostal chuť natočit thriller vylepšený prostředím autentického válečného konfliktu,“ říká Greengrass, který jedním dechem dodává, že Zelená zóna není filmem o válce v Iráku, ale thrillerem, který jen využívá filmařsky vděčné prostředí. „Tenhle žánr nejlépe funguje v extrémních podmínkách. Extrémnější jinde nenajdete,“ vysvětluje.

Matt Damon, který se díky bourneovské trilogii stal, pro mnohé možná nečekanou, akční hvězdou, souhlasil s pokračováním spolupráce s Greengrassem víc než ochotně. „Kromě toho, že Paul je můj kamarád a mám rád všechny jeho filmy, mě lákala i možnost profesně se potkat s veterány, kteří se vrátili z Iráku a Afghánistánu a s jejich pomocí natočit film, který bude maximálně autentický,“ říká Damon. Zelená zona zdroj: tisková zpráva

Mimochodem, titulní „Zelená zóna“ odkazuje k bezpečnému, opevněnému pásmu v centru Bagdádu, v němž si americká armáda po obsazení Iráku vytvořila zázemí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.