Zastav a nepřežiješ

8. 2. 2007 - 2:06 | Téma | red

Zastav a nepřežiješ zdroj: tisková zpráva

Jason Statham v hlavní roli adrenalinové akční jízdy, jaká nemá na filmovém plátně obdoby

Jason Statham v hlavní roli adrenalinové akční jízdy, jaká nemá na filmovém plátně obdoby. Se vším pozitivním, ale i negativním, co k tomu náleží.

Nájemný zabiják Chev Chelios (Jason Statham) je mrtvý. Jen o tom ještě neví. Ale právě se to chystá dozvědět z DVDčka, které mu zanechal rádoby gangster Verona (Jose Pablo Cantillo) se svojí partičkou. Chev právě dostal za své dlouholeté služby od zaměstnavatele dárek, na jaký se nezapomíná – koňskou dávku látky, která mu dřív nebo později zajistí odchod na věčnost. A Chevovým úkolem je, aby to bylo později. Aby se dožil aspoň momentu, kdy budou účty s jeho vrahy srovnány. Zoufalá honička ulicemi Los Angeles začíná. A Chev musí v jejím průběhu zařídit spoustu věcí. Udržet se při vědomí neustálým doplňováním adrenalinu, ať k tomu poslouží rvačka s partičkou nachlapených černochů nebo třeba návštěva lékárny a koupě-pětiprstovka životně důležité medicíny. Probít se ke svému šéfovi – a taky domnělému vrahovi – Carlitovi (Carlos Sanz). Vyhledat svou snoubenku Eve (Amy Smartová) a uchránit ji před ataky armády mafiánů. A přitom všem se vyhnout stále se rozšiřujícímu zástupu poldů, jejichž úkolem je zastavit nebezpečného šílence, předvádějícího ty nejbláznivější kousky…

Autorské duo Brian Taylor a Mark Neveldine, jež se podepsalo pod režii, scénář a podílelo se též na kameře, natočilo něco jako nejpřímočařejší film všech dob. Těch okamžiků, které by zastavily kinetickou kameru a dynamický střih, by se dalo spočítat na prstech jedné ruky. Svůj debut Taylor s Neveldinem rozehrávají v rytmu akční počítačové hry. A ještě se ke své inspiraci po závěrečných titulcích „drze“ přiznávají. K tomuto vzoru odkazuje i systém levelů, do něhož snímek rozdělují jednotlivé výzvy, nebo občasný nadhled nad situací v podobě mapy vyznačující hrdinův postup.

Na přímočarosti snímku má významný podíl i volba protagonisty. Jason Statham je na pro úlohu zabijáka Cheva ideální. Kdo jiný mohl hrát tak jednorozměrného hrdinu, a přitom mu dodat neodolatelné charisma drsňáka než právě on? Ano, sice tu pouze reprízuje svého Kurýra, to mu však divák jistě rád promine. Plnokrevného protihráče však jeho hrdinovi scenáristé nepřihráli – vše tak řeší kvantitou na úkor kvality. Kuželek, které musí Chev na své pouti srazit, je mnoho, žádná z nich ale výraznější dojem nezanechá. Možná až na černošského dealera s precizní angličtinou. Nepříjemnou zkušenost divák učiní s blonďatou kráskou Amy Smartovou coby Chevovou snoubenkou Eve. Její nezúčastněnost je do očí bijící. Těch okamžiků, kdy kolem ní sviští kulky a ona se stíhá strachovat o vypnutí toasteru nebo antikoncepci je zkrátka příliš i na trpělivější část obecenstva. A pět minut za vývojem děje zůstane naše hrdinka až do samého závěru.

S ženským elementem navíc do příběhu vstupují momentální úlety v podobě láskyplné melodramatičnosti. A ty jsou asi tím jediným, co je ve filmu nad plán. Proč polidšťovat hrdinu přeneseného z akční videohry? Jinak ale Zastav a nepřežiješ šlape jako dobře promazaný stroj, který nabízí přesně to, co nabídnout chtěl: říznou a bezduchou akci, která si nebude klást jakékoli otázky po následcích, jež hrdinovo konání přinese zúčastněným. A že by takováto série výtržností jistě v reálu počítala své oběti na desítky. V tom se také snímek liší od jiného obdobně strukturovaného snímku, Lola běží o život. Ta se o osudy kolemjdoucích naopak strachovala a vždy se je pokoušela dovyprávět.

Jednou jedenkrát se takový experiment, který do filmu přenáší poetiku „likvidačních“ počítačových her jako Grand Theft Auto nebo Carmageddon, zrodit může. Opakovat stejný recept by už ale bylo zbytečné. Zastav a nepřežiješ je zkrátka originál, který patří k průkopníkům „cimrmanovských“ slepých uliček. A protentokrát se jedná o pokus, jež si diváckou pozornost jednoznačně zasluhuje.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.