Základní instinkt 2 - preview

7. 7. 2008 - 9:29 | Téma | red

Základní instinkt 2 - preview zdroj: tisková zpráva

Vyrábět pokračování slavných filmů je oblíbeným sportem velkých studií. Někdy se tvůrci vezou na vlně dosud existujícího zájmu o originál, jindy se s dalším dílem čeká až na novou generaci

Vyrábět pokračování slavných filmů je oblíbeným sportem velkých studií. Někdy se tvůrci vezou na vlně dosud existujícího zájmu o originál, jindy se s dalším dílem čeká až na novou generaci. Takový je nakonec i osud Základního instinktu 2 (Basic Instinct 2), volného pokračování slavného erotického thrilleru Paula Verhoevena Základní instinkt (Basic Instinct).

O Základním instinktu 2 se mluví minimálně od roku 2000. Za tu dobu se měnily názvy (Basic Instinct vs. Risk Addiction), herci, a nakonec i režiséři. V jednu chvíli měl snímek dokonce režírovat David Cronenberg, jenže producenti mu potom nechtěli dovolit najmout jeho obvyklý tvůrčí štáb, takže slavný autor provokatér odkráčel středem. Pro realizaci byl nakonec vybrán skotský režisér Michael Caton-Jones a v hlavní roli nového Instinktu se opět setkáme se Sharon Stoneovou v roli spisovatelky Catherine Tramellové.

SYNOPSE:
Tramellová, hrdinka původního kusu, se přestěhovala ze San Francisca do Londýna. I zde se ale ocitá na špatné straně zákona a psychiatr Andrew Glass (David Morrissey) je pověřen Scotland Yardem, aby jí prověřil. Podobně jako Nick Curran, i Glass však podléhá kouzlu nestárnoucí svůdnice.

INSPIRACE:
Základní instinkt 2 je následovník čtrnáct let starého Základního instinktu, jenž byl jedním z mnoha podobně laděných snímků té doby. Zápletka se točila okolo detektiva Nicka Currana (Michael Douglas), jenž se pustil do vyšetřování vraždy, z níž byla podezřelá spisovatelka Catherine Tramellová (Sharon Stone tehdy v rozkvětu své krásy), rafinovaná kalifornská svůdnice.

UPOUTÁVKA:
Trailer k Základnímu instinktu 2 nabízí nablýskanou eleganci bondovsky moderního Londýna, kdy se ladné křivky lidských těl odráží na pozadí sklobetonových staveb. Svým akcentem na styl a rozpředením historky jako běžné krimi na druhou stranu upoutávka předpovídá, že film bude přehlídkou designů a obalů na hraně reklamy. A jejich lesklá atmosféra by měla diváka odloudit od zřetelně nepřekvapivého obsahu. Ze všech londýnských reálií se tvůrci nejvíce zhlédli v „genitální“ siluetě mrakodrapu ředitelství Swiss Re na 30 St. Mary Axe od známého architektonického studia Foster and Partners, která vykukuje snad z každého čtvrtého záběru.

OBSAZENÍ:
Sharon Stoneová si v Instinktu zopakuje svou nejslavnější hrdinku. Loni tato elegantní herečka dostala v Karlových Varech cenu za celoživotní dílo a později jsme ji mohli vidět také v jedné z jejích lepších rolí v Jarmuschově komedii Zlomené květiny (Broken Flowers). O několik let mladší David Morrissey je v Británii známý především z televizní obrazovky, menší roli dostal v Håfströmově nedávné Hře s nevěrou (Derailed). Třetí velkou figurou Základního instinktu 2 je vždy šaramantní Charlotte Rampling (Immortal (Immortel (ad vitam)).

TVŮRCI:
Scénář napsali Leora Barish a Henry Bean. Zejména Bean upoutal před pár lety pozornost autorským dramatem Svatý boj (The Believer) o židovském neonacistovi. Michael Caton-Jones režíroval například dobovku Rob Roy, nebo v poslední době krimi thriller Hodina pravdy (City by the Sea) s Robertem De Nirem. Jeho snímky se obecně vyznačují výtvarným citem, a to samé můžeme čekat i u Základního instinktu 2. Kameramanem je ostatně Maďar Gyula Pados, který se velkou měrou podílel na senzačním úspěchu budapešťského thrilleru Revizoři (Kontroll) Nimróda Antala. Ze stejného filmu přišel i střihač István Király, kterého doplnil John Scott (Sexy bestie (Sexy Beast)).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.