Zac Efron

6. 5. 2009 - 16:23 | Téma | red

Zac Efron zdroj: tisková zpráva

U amerických dívek je tenhle mladý herec za idol, v Evropě se mix Mirka Dušína se špetkou rebela už tolik nechytá

Zac Efron U amerických dívek je tenhle mladý herec za idol, v Evropě se mix Mirka Dušína se špetkou rebela už tolik nechytá. Studio Disney si ze Zaka Efrona vychovalo příslovečnou slepici snášející zlatá vejce – nejenom před kamerou, ale i na koncertních pódiích. Jeho nejslavnější postavou je Troy Bolton z trilogie Muzikál ze střední (2006-08).

Zachary David Alexander Efron se narodil 18. října 1987 v kalifornském San Luis Obispo. Otec David Efron i matka Starla Baskettová pracovali v tamní elektrárně; on jako inženýr, ona jako sekretářka. O oblibě Zaka Efrona mezi spolužáky nebylo sporu, zprvu měl jen pověst třídního šaška, pak se v něm probudil také šarm plážového chlapce. Herectví se Zac věnuje od svých jedenácti let. V letech 2000 a 2001 navštěvoval kurzy na Pacific Conservatory of the Performing Arts. Po prvních zkušenostech se školními představeními vstoupil do souboru The Great American Melodrama and Vaudeville a zároveň se začal pěstovat i své pěvecké a pohybové nadání. Výsledkem byly role v muzikálech Gypsy, Peter Pan, Malý krámek hrůz anebo The Music Man. Propojení zpěvu, tance a herectví zatím provází Zaka Efrona celou filmografií.

Zac Efron Role Zaka Efrona v celovečerních snímcích lze spočítat na prstech jedné ruky, a přesto je dnes nejpopulárnějším hercem mladého publika. Ke slávě ho vynesly televizní produkce. Začínal drobnými úložkami v seriálech, od sci-fi Firefly (2002) přes doktorskou epopej Pohotovost (2003) až po detektivní Kriminálku Miami (2005) nebo Námořní vyšetřovací službu (2006). Zac Efron je ale hvězdou teenagerských titulů a tuhle pověst si začal budovat až s dramatickým seriálem Summerland (2004-05). Ztělesnil v něm Camerona Balea, jenž je nejenom idolem dívčích srdcí, ale také osamělým klukem žijícím s otcem alkoholikem (C. Thomas Howell). Variace na správňáka s nosem jen lehce nahoru opakoval v jiném seriálu pro mladistvé The Suite Life of Zack and Cody (2006) a především ve svých nejslavnějších hereckých patrech – jako Troy Bolton v Muzikálech ze střední (2006-08) a Link Larkin v Hairsprayi (2007).

Komedii se zpěvy a tanci Muzikál ze střední viděli diváci Disney Channel poprvé v lednu 2006. Značně kýčovitý příběh kapitána basketbalového týmu Troye Boltona (Efron) a zakřiknuté Gabrielly Montezové (Vanessa Anne Hudgensová), které svedou dohromady hlavní role ve školním představení, však mladému americkému publiku učaroval.

Zac Efron Z Efrona a Hudgensové se staly mediální hvězdy. Pokračováním tohoto diváckého fenoménu jsou koncerty, hudební nahrávky a samozřejmě také navazující filmy. Muzikál ze střední 2 (2007) byl znovu určen pro televizní obrazovku; Muzikál ze střední 3: Maturitní ročník (2008) zamířil dokonce do kin. A že je pohádková láska Troye a Gabrielly věčná, dokazuje i chystaná čtyřka stejně jako partnerství Efrona a Hudgensové v osobním životě.

Svou muzikálovou slávu kul Efron rovněž v Hairsprayi (2007). Školní fešák Link, jehož srdce si získá veselá boubelka Tracy (Nikki Blonsky), sice nebyl nejvýraznější postavou tohoto hudebního retra, Efronova účast na oblibě filmu ale rozhodně neubrala.

Zac Efron ve filmu Hairspray Zac Efron dnes, to je hlavně herec filmů pro děti a mládež. V naivňoučké komedii Vítězný hřebec (2005) hrál mladíčka Patricka, který si zamiluje koně. Jeho cílem je vyzvat na dostihový souboj místního dětského tyrana (Michael Nardelli). V teenagerské komedii Znovu 17 (2009) představuje mladší verzi usedlého tatíka Mika O'Donnella (Matthew Perry), který dostává šanci zopakovat si střední školu. Dramatické úkoly zatím omezil jen na postavu autistického chlapce v televizním melodramatu Miracle Run (2004) a titulní úlohu ve snímku Me and Orson Welles (2008). V něm představuje nadějného herce Richarda Samuelse , jehož talent objeví slavný divadelník (a budoucí slavný filmař) Orson Welles.

Zac Efron budoucnosti jednoznačně nalinkovanou kariéru nemá. Protagonistou nové verze muzikálu Footloose (1985) se nestane, míří do dobrodružného velkofilmu Jonny Quest nebo do celovečerní verze akčního anime Full Metal Panic. Jeho nejbližším úkolem by ale měl být snímek The Death and Life of Charlie St. Cloud a role mladíka, který rozpráví s duchem mladšího bratra.

Efron žije ve svém apartmánu v Los Angeles ve společnosti dvou psů – australských ovčáků Dreamera a Puppy – a siamského kocoura Simona. Sbírá jedno divácké ocenění za druhým (Teen Choice Award, Kids' Choice Award, MTV Movie Award…). Zatím nezavdal médiím příčinu, aby pošpinila jeho osobní image dokonalého mladého muže.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.