X-Men Origins: Wolverine

15. 7. 2009 - 12:59 | Téma | red

X-Men Origins: Wolverine zdroj: tisková zpráva

Mezi filmy podle comicsové předlohy patří trilogie X-Men (1999—2006) k tomu nejlepšímu. Diváci by se nebránili pokračování, zaplatit všechny herecké hvězdy by však vydalo na rozpočet hollywoodského blockbusteru

Mezi filmy podle comicsové předlohy patří trilogie X-Men (1999—2006) k tomu nejlepšímu. Diváci by se nebránili pokračování, zaplatit všechny herecké hvězdy by však vydalo na rozpočet hollywoodského blockbusteru. Přesto se oblíbených postav filmaři nevzdali. Chystá se řada X-Men Origins, která povypráví o zrodu hrdinů. Režisér David Goyer připravuje Magneta, hovořilo se také o Storm. Ale začít je třeba nejpopulárnějším z X-Menů: Wolverinem.

V roce 1845 se ještě jmenoval Jimmy Hewlett a byl to neduživý chlapec (hreje ho Troye Sivan) ze západokanadského venkova. Tehdy přišel o oba otce, ten adoptivní (Aaron Jeffery) byl zavražděn biologickým (Peter O'Brien) a malý Jimmy okamžitě jeho skon pomstil. Od těch dnů byl na útěku. Ve dvojici s nevlastním bratrem Victorem Creedem (Liev Schreiber) prošel jako James Logan (Hugh Jackman) mnoha válkami. V sedmdesátých letech minulého století objevil oba nezranitelné bojovníky plukovník William Stryker (Danny Huston). Jako členové jeho Teamu X bratři poznali další mutanty zrozené k vojenské kariéře. Na rozdíl od Creeda se Logan svým zabijáckým instinktům odmítl poddat. To by se však musel narodit do lepšího světa, než je tento, aby mohl věčnou bitvu vyhrát…

Scenáristé David Benioff a Skip Woods zvolili obvyklou taktiku: nacpat do necelých dvou hodin všechny oblíbené epizody hrdinova života. Přejímají hlavně náměty z comicsových minisérií Origin (2001), Evolution (2007) a Weapon X (1991). Wolverinova „biografie“ se stručně vypořádává s jeho dětstvím i s působením v Teamu X. Základem příběhu je ale bratrská rivalita s Victorem Creedem alias Sabretoothem (Liev Schreiber, překvapivě vhodný pro role zvlčilých válečníků). Dalším klíčovým momentem je setkání s plukovníkem Strykerem (klasicky úlisný Danny Huston) a vojenský program Zbraň X.

Tvůrci obětovali jednoduchý silný příběh epizodické struktuře, kde se divákům představují mnohé oblíbené figurky (teleportér John Wraith v podání zpěváka will.i.ama, elektřinou manipulující Bolt zahraný Dominikem Monaghanem, kráska s diamantovou kůží Emma Frostová představovaná Tahynou Tozziovou…). Účast některých postav je brána jako brána k dalším snímkům. Ryan Reynolds už se třese na celovečerní film o upovídaném supervojákovi Deadpoolovi, potenciál má i karetní mistr Gambit, jemuž Taylor Kitsch dodal punc sympatického rošťáka.

Wolverinovy dřívější osudy zůstávaly obestřeny tajemstvím i pro comicsové čtenářstvo. Činilo jej to záhadným a dodávalo mu onu rebelantskou bezpříčinu, důvod k permanentní naštvanosti. Po úspěchu filmů se začalo pátrat v hrdinově minulosti. Jenže ani v comicsu to moc nefunguje, natož na plátně. Některé postavy jsou zajímavé samy osobě a příběh jejich zrodu jen pokazí hru. Wolverinovo charisma, jež pro něj vydobyl Hugh Jackman v předchozích filmech, se tak oslabilo. Z nepřístupného tvrďáka se stává chudinka stíhaná lidskými i mutantími intrikami. Bolístky na duši jsou jen jedním z několika příznaků, že Wolverine byl programován pro ženské publikum. K dalším patří medové řečičky vedené jeho láskou Kayou (Lynn Collinsová) a romantické záběry na Logana-dřevorubce oplývajícího Jackmanovou svalnatou hrudí.

Režisér Wolverina Gavin Hood je mužem, který ve zlatých barvách natočili i příběh kriminálníčka z jihoafrického slumu (Tsotsi, 2005) – a dostal za to Oscara. Gigantické peníze na svůj první velkofilm promítl do několika bombastických scén, největší z nich je likvidace atomové elektrárny. Divák se dočká i matrixovských kousků od dalšího z mutantů Agenta Zero (Daniel Henney) anebo superdestruktivních soubojů Wolverina se Sabretoothem. Hoodův akčně-romantický kýč se snaží o vyváženost, ale chybí mu schopnost nenechat diváka chladným. Bryan Singer to s X-Meny zvládal mnohem lépe a Ratherův Poslední vzdor se díky Wolverinovi dočkal rehabilitace.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.