X-Men - DVD

28. 1. 2008 - 15:04 | Téma | red

X-Men - DVD Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Režie: Bryan Singer Hrají: Patrick Stewart, Ian McKellen, Halle Berry, Famke Janssen Region: 2 Délka: 100 min

dvd_xmen
Režie: Bryan Singer
Hrají: Patrick Stewart, Ian McKellen, Halle Berry, Famke Janssen
Region: 2
Délka: 100 min.
Verze: widescreen (2,35:1)
Zvuk/jazyk: Dolby Digital 5.1 (angličtina)
Titulky: české, anglické, dánské, finské, hebrejské, maďarské, islandské, norské, polské, portugalské, švédské

Děj
"Buďte svědky vývoje okázalé akce a vzrušení v této vynikající fikci, která není podobná ničemu, co jste doposud viděli". Tak takhle nás jazykem zahraničního studenta katedry slovanských jazyků láká přebal dévédéčka filmu X-men. Možná vás nikdy nenapadlo, že číst upoutávky na obalech DVD a videokazet může být i zábavné. Často dokonce zábavnější, než samotný film. Věřte, je to tak. Proto mně už ani nepřijde nepatřičné, že za to bere překladatel peníze.

Snímek X-men je adaptací stejnojmenné komiksové předlohy. Komiksy ale neznám, takže nevím, nakolik věrnou. Na tom ostatně ani nesejde. Podstatný je vlastní film. A kdo by v něm čekal permanentní "okázalou a vzrušující" akci, čekal by marně. Ačkoli vlastně ne, počkat na konec se vyplatí. Závěrečná řež mezi mutanty je opravdu prvotřídní a je důstojným vyvrcholením oněch 100 minut strávených před obrazovkou. Jinak je děj vyplněn několika spíš drobnými (ale hezkými) šarvátkami, a především zdlouhavým a pohříchu šablonovitým filosofováním ne téma jaké je to být mutantem, když mě nikdo nemá rád. Téma jistě důležité - když jej zevšeobecníme - leč tuctově podané, takže jeho pravá podstata vyšuměla ještě někde nad Hollywoodem.

Jak bylo naznačeno, film je o mutantech, lidech se zvláštními schopnostmi. Jeden umí ovládat počasí, druhý magnetismus, jiným lezou z rukou ostré bodce, mají laserový pohled, vysávají životní sílu, mění tvar, atd. Část mutantů, vedená profesorem Xavierem, se snaží normálním lidem pomáhat navzdory tomu, že je lidstvo vesměs rádo nemá, druhá část mutantů, včele s Magnetem, to zase chce lidem za všechna spáchaná příkoří natřít. Fyzický střet obou táborů je a bude nekonečný...

Obraz a zvuk
Jedná se o nový film, takže se nemusíte obávat, že by vás po technické stránce neuspokojil. Zpracování je perfektní! Vynikající obraz doplňuje, jako jeho nedílná součást, fantastický zvuk se spoustou prostorových efektů. Prostě pastva pro všechny relevantní smysly.

Výbava
Abych se ještě jednou navezl do obalu: pod speciálními bonusy jsou zde uvedeny pouze interaktivní menu a přístup ke scénám. Nevím, byla-li to nějaká zvrhlá náhoda, nedbalost nebo omyl, ale mnou recenzovaný disk nesl tolik zajímavého materiálu, že by mu mohl leckterý jiný titul závidět. Především je to pět nepoužitých scén, jež můžeme zhlédnout separátně nebo přímo v rámci filmu.

Dále je to rozhovor s režisérem Bryanem Singerem, potom tři televizní spoty a tři filmové upoutávky, plus reklama na soundtrack s hudbou Michaela Kamena. Pěkný je dvacetiminutový dokument, prostříhávaný fiktivními záběry z protimutantské kampaně pošahaného republikánského senátora.

Následuje kratší dokument, v podstatě pětiminutový sestřih předchozího. Pak už zbývá jen dvouminutová kamerová zkouška, galerie grafických návrhů kostýmů a scén a zajímavé ukázky dvou akčních pasáží z animovaného scénáře. K dokonalosti chybějí jen komentáře.

Skryté funkce
První najdete tak, že v menu skočíte do sekce Special features / Theatrical Trailers and TV Spots, a na ovladači stisknete šipku vlevo. Zvýrazní se vám figurka šachového jezdce. Pak stiskněte Select (nebo Enter), a uvidíte jednu veselou příhodu z natáčení. Další fígl je ukryt ve Special features / Art Gallery. Tam pomocí ovladače zvýrazněte "psí" známku, potvrďte, a dostanete se do galerie návrhů mutantů Beast a Blob, kteří se nakonec ve filmu vůbec neobjevili.

Hodnocení

dvd_recenze
Film 3/5 - Na komiksovou adaptaci jsou X-meni trochu moc zadumaní.

dvd_recenze
DVD 5/5 - Vlastní disk skrývá víc, než vám prozradí obal.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.