Wu ji

24. 4. 2006 - 3:40 | Téma | red

Wu ji zdroj: tisková zpráva

Recenze: Akční fantasy Kaigeho Chena, nejnákladnější čínský film všech dob. Bojová fantasy Kaigeho Chena Wu ji, překládaná jako Slib (The Promise), patří k nejambicióznějším filmům čínského filmového průmyslu

Bojová fantasy Kaigeho Chena Wu ji, překládaná jako Slib (The Promise), patří k nejambicióznějším filmům čínského filmového průmyslu. K jeho hlavním magnetům patří jméno režiséra, mezinárodní obsazení, mytický děj a množství CGI efektů.

Wu ji S účtem na 35 miliónů dolarů se stal Chenův nejnovější film nejnákladnějším čínským snímkem. Na tamním trhu si Wu ji vedlo impozantně a bylo také čínským kandidátem na Oscara za zahraniční film. Přesto je Wu ji filmem, z něhož příliš kouká produkční zadání – mytická akční romance kráčející ve šlépějích Tygra a draka (Wo hu cang long).

Vyhladovělá dívenka utíká z bojiště s koblížkem, který ukradla malému vojáčkovi, když jí nad magickou hlubinou zkříží cestu bohyně Manshen (Hong Chen). Nabízí dívce bohatství a krásu. Za to má ztratit každého muže, kterého bude milovat. Dívka přijímá. Za dvacet let je z ní princezna Qingcheng (Cecilia Cheung). Dlí na dvoře císaře (Cheng Qian), který se právě brání útoku armády mladického kruťase Wuhuana (Nicholas Tse). O kus dál zatím čelí drtivé přesile barbarů císařovi loajální generál Guangming (Hiroyuki Sanada) v Wu ji opulentní purpurové zbroji. Naštěstí je tu otrok Kunlun (Dong-Kun Jang), který famózním během přelstí stádo útočných volů a generála zachrání. Guangming bere Kunluna jako svého osobního otroka a vyráží s ním na pomoc císaři. V lese je přepadne Wuhuanův poskok, okápěný vrah Sněžný vlk (Ye Liu) s ještě nadlidštějšími schopnostmi, než jakými vládne Kunlun. Otrok se s Vlkem pokusí popasovat, ten v Kunlunovi ovšem poznává soukmenovce z vyvražděného lidu ze Sněžné země a nechá oba hrdiny jít. Kunlun se převleče za Guangminga a spíší za císařem. Jenže ten právě před zraky Wuhuanovy armády Quingcheng plísní, místo aby ji bránil. Kunlun jej proto zabije a princeznu (na chvíli) zachrání. Přitom se do ní stihne zamilovat. A zamiluje se i princezna. Netuší ale, že pod generálskou zbrojí se skrývá pouhý otrok. Tato záměna fatálně ovlivní další děj Wu ji. Zamilovaní Guangming i Kunlun se snaží dostat ke Quingcheng, kterou uzmul Wuhuan. V příběhu plném intrik se později hlouběji angažuje i Sněžný vlk, který má klíč k princeznině vysvobození ze slibu, který dala v dětství bohyni.

Wu ji Častý návštěvník canneské Croisette Kaige Chen se proslavil zejména romantickým dramatem Sbohem má konkubíno (Ba wang bie ji). Ve Wu ji ale jako kdyby zkušený filmař pouze tápal. Scénář působí jako narychlo poslepované skicy a poznámky. Fantasy prvkům chybí vnitřní logika, může se stát prakticky cokoliv. Postavy jsou až na Sněžného vlka naprosto bez vývoje nebo hloubky. Nahrazuje je nesmyslná akce, kdy po plátně sem a tam běhá Kunlun, Sněžný vlk, nebo ti ostatní.

Korejský hráč Dong-Kun Jang (Pobřežní hlídka (Hae anseon)) se může spolehnout na vyceněné zuby a efektní sprint. Sanadův generál Guangming je občas mile roztržitý a madá hongkongská hvězda Cecilia Cheung prozařuje Quingcheng bez sebemenší námahy přitažlivým charismatem. Nicholas Tse si užívá hezounského záporáka Wuhuana a piluje techniku vražedného vějíře. Ye Liu aka Sněžný vlk za tmavou kápí efektně skrývá záblesky jediné skutečné tragiky, kterou lze ve Wu ji najít.

Wu ji Zcela katastrofálně nakonec skončila CGI efektáž. Použitá technologie je vývojově zastaralá, umělé povrchy působí lacině. Krajiny jsou kýčovitě pompézní, exteriér císařova paláce vypadá jak z počítačové hry z přelomu století. Zejména na plátně pak není problém odlišit CGI od reálu a v případě, kdy je efekty infikován každý druhý obraz, je brzy po jakékoli atmosféře.

Samotné bojové scény jsou vymyšlené i nasnímané zkušeně, i když by pro pár technických retuší by se v létacích scénách místo určitě našlo. Originálně působí souboj za papírovými stěnami. Barvitá kamera Petera Paua je bezvadná, stejně jako rafinované kostýmy a masky. Ploše východní‘ hudba Klause Badelta naopak.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.