William Hurt

11. 7. 2008 - 17:03 | Téma | red

William Hurt zdroj: tisková zpráva

Narodil se 20. března 1950 ve Washingtonu, D.C. Otec Alfred McCord Hurt pracoval pro ministerstvo zahraničí a Hurt strávil první léta života v Jižním Pacifiku

William Hurt Narodil se 20. března 1950 ve Washingtonu, D.C. Otec Alfred McCord Hurt pracoval pro ministerstvo zahraničí a Hurt strávil první léta života v Jižním Pacifiku. Jeho rodiče se rozvedli, když mu bylo šest let. William se poté s matkou Claire Isabel McGillovou přestěhoval do New Yorku. Později strávil několik let s otcem v cizině, mimo jiné v Súdánu. V roce 1960 se matka se provdala za Henryho Luce III., dědice mediálního koncernu Time-Life.

O herectví se William začal vážně zajímat na škole. Na Taft University původně studoval teologii. Splnil tím přání svého otčíma. Nakonec ale zvítězilo divadlo a začínající herečka Mary Beth Supingerová, kterou známe spíše pod příjmením Hurtová. Načas odjeli do Londýna, po návratu Hurt navštěvoval hereckou školu Julliard. V roce 1977 koupil motocykl a vydal se přes Spojené státy na shakespearovský festival v Kretonu. Zahrál si tam v adaptaci Henryho V. Byl rovněž členem newyorské Circle Repertory Company.

William Hurt ve filmu Polibek pavoučí ženy Jeho prvním filmem byla Mutace (1980), ale skutečný průlom zaznamenal až rolí po boku tehdejšího sexsymbolu Kathleen Turnerové v noirovém snímku Žár těla (1981). Další úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Retro z šedesátých let Velké rozčarování (1983) o deziluzi provázející skupinku třicetiletých přátel mu poskytlo možnost hrát společně s Glenn Closeovou a Tomem Berengerem. V polovině osmdesátých let se Hurt stává miláčkem Akademie: drama Polibek pavoučí ženy (1985), v němž ztělesnil homosexuálního vězně, mu Oscara přineslo; Bohem zapomenuté děti (1986) a Vysíláme zprávy (1987) znamenaly alespoň nominaci. Jeho herecká partnerka z Bohem zapomenutých dětí Marlee Matlinová se načas stala Hurtovou přítelkyní, vztah ale neměl dlouhého trvání. S osvědčenou partnerkou Kathleen Turnerovou se představil opět v melodramatu Náhodný turista (1988), natočeném podle bestselleru Anne Tylerové. Bylo to už jeho třetí setkání s režisérem Lawrencem Kasdanem, později se Hurt objeví v jeho černé komedii Miluji tě k smrti (1990).

William Hurt ve filmu Tuck Everlasting Na úvod devadesátých let otřásl jeho kariérou spor s tehdejší partnerkou, baletkou Sandrou Jenningovou. V soudní při o alimenty sice zvítězil, tahanice však pošramotila jeho osobní pověst. Ještě coby sobecký lékař, kterému rakovina změní život, v dramatu Doktor (1991) mohl slavit úspěch. Následné tituly jako La Peste (1992), Pan Báječný (1993) nebo Jana Eyrová (1996) však zapadly. Až Smoke (1995) patřil k překvapením roku, Hurt podává solidní, avšak nikterak výjimečný výkon.

Již dobrých deset let patří William Hurt mezi osvědčené herce pro žánrové snímky. S železnou pravidelností hrává role vedlejší. Příkladem toho nejlepšího může být kafkovský horor Smrtihlav (1998), jeho opakem je dětinská sci-fi Ztraceni ve vesmíru (1998). Historická freska Sluneční jas (1999) byl sice hereckým koncertem pro Ralpha Fiennese, také Hurt v něm ale zahrál velmi dobře. Výrazně se připomněl ve Spielbergově sci-fi A.I. Umělá inteligence (2001).

William Hurt ve filmu Ztraceni ve vesmíru Vesnice (2004), Dějiny násilí (2005), Syriana (2005), Kauza CIA (2006), to je série filmových úspěchů, které dokázaly naplno těžit z Hurtova intenzivního způsob hraní a schopností koncentrovat se na svého hrdinu. V nejbližší době Hurta uvidíme v kriminálním thrilleru Mr. Brooks (2007), kde ztělesňuje vraždící alter ego ústřední postavy (Kevin Costner). Svojí roli, která se rozhodně nedá nazvat sympatickou, hraje s velkou měrou přesvědčivosti, a přitom postrádá jakýkoli náznak odpornosti. William Hurt opět potvrzuje svůj výjimečný talent spojený s precizním zvládnutím řemesla. V thrilleru Úhel pohledu (2008) se ujal úlohy amerického prezidetna Ashtona, na něhož je spáchán atentát; velké herectví však od Hurta tentokrát nečekejte. Atypicky negagivní vyznění má úloha panovačného otce ústředního hrdiny v dramatu Útěk do divočiny (2007). Generála s jestřábí povahou Thunderbolta Rosse zosobnil v comicsovém snímku Neuvěřitelný Hulk (2008).

Je rovněž nadšeným amatérským pilotem a mluví plynně francouzsky. Dodnes účinkuje na divadle, je členem souboru Artist Repertoire Theatre v Portlandu.

Byl dvakrát ženatý, s Mary Beth Supingerovou (1971-1981) a Heidi Hendersonovou (1989-1992, synové Willie a Sam). Se Sandrou Jenningsovou má syna Alexe, s herečkou Sandrine Bonnaireovou dceru Jeanne.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.