Will Smith

10. 3. 2009 - 8:54 | Téma | red

Will Smith zdroj: tisková zpráva

Jedna z největších černošských hvězd. Dokázal se prosadit nejprve v rapu, a poté také jako televizní a filmová hvězda. Díky své pověstné píli a pracovitosti navíc začal sbírat úspěchy nejen díky komediím a akčním snímkům, ale získal výraznou pozornost výkonem v životopisném dramatu Ali

Will Smith Dokázal se prosadit nejprve v rapu, a poté také jako televizní a filmová hvězda. Díky své pověstné píli a pracovitosti navíc začal sbírat úspěchy nejen díky komediím a akčním snímkům, ale získal výraznou pozornost výkonem v životopisném dramatu Ali.

Will Smith se narodil 25. září 1968 v americké Philadelphii jako Willard Christopher Smith Jr. Už ve dvanácti letech se začal věnovat rapu a o čtyři roky později se seznámil s Jeffem Townesem, s nímž sestavil úspěšné duo DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince. Aby mohl Will následovat svůj sen stát se hvězdou, vzdal se dokonce stipendia na prestižní univerzitě MIT (Massachusetts Institute of Technology). Již jako osmnáctiletý se po vydání alba Rock The House stal milionářem. Po komerčním úspěchu navíc následoval zisk dvou cen Grammy v kategorii nejlepší rapový výkon. Po albu Code Red (1993) se však jeho tolik úspěšná spolupráce s Townesem rozpadla. Již předtím se ostatně Smith pokusil prosadit jako herec. To však neznamená, že by se také občas nevracel k původní profesi. Na svém kontě má i dvě sólová alba (Big Willie Style z roku 1997 a o dva roky mladší Willennium).

Will Smith jako Fresh Prince Již v roce 1990 dostal Will Smith nabídku účinkovat v sitcomu The Fresh Prince of Bel-Air o chudém mladíkovi, který se nastěhuje k příbuzným z jedné z nejbohatších čtvrtí v Los Angeles. Komediální seriál sklízel ovace publika šest let a Smith byl za něj dvakrát nominován na Zlatý glóbus. Jeho herecký (a především komediální) talent nešlo nevyužít, a brzy byl obsazován i do filmů. Poprvé se objevil v malé roličce v televizní komedii The Perfect Date (1990). Poté hrál výrazné vedlejší úlohy v melodramatu o skupince teenagerů z drsných ulic Los Angeles Kam tě srdce zavede (1992) i v komedii o hledání biologického otce Made in America (1993) s Whoopi Goldbergovou. První pozoruhodnější herecký výkon však Smith podal až v dramatu Freda Schepisiho Šest stupňů odloučení (1993), a to v hlavní roli homosexuálního mladíka.

Will Smith: Muži v černém Filmové publikum si Smithe poprvé výrazněji všimlo v akčním snímku o dvojici černošských policajtů Mizerové (1995), v němž účinkoval po boku komika Martina Lawrence. Film v akčních i komediálních vrcholech navázal na to lepší ze snímků o parťáckých dvojicích a z Willa Smithe se náhle stal filmový herec obsazovaný i do velkorozpočtových podívaných. Hned první z nich - sci-fi Rolanda Emmericha Den nezávislosti (1996) o útoku mimozemšťanů na Zemi - se stala jedním z hitů desetiletí a Smith jako špičkový pilot stíhačky patřil k jejím největším hvězdám. Až překvapivě velkým trhákem se o rok později stala sci-fi komedie Muži v černém, mimo jiné i díky výborně se doplňující dvojici Willa Smithe a Tommyho Lee Jonese. Jen o málo menší pozornost si získal konspirační akční thriller Nepřítel státu (1998). Po sérii úspěchů však musely zákonitě následovat i propady. Zatím největším průšvihem byl patrně dobrodružný film Wild Wild West (1999). Překombinovaná komedie, v níž Smithovi sekundovali Kevin Kline a Kenneth Branagh, se stala snadným terčem pro kritiku, Smith za na navíc obdržel dvě ceny Razzie pro nejhorší výkon roku.

Will Smith: Legenda o slavném návratu Po tomto propadáku dal Will Smith načas vale velkofilmům a účinkoval ve dvou pozoruhodných filmových dramatech. Nejprve hrál společně s Mattem Damonem v sympatickém golfovém retru režírovaném Robertem Redfordem Legenda o slavném návratu (2000). Poté přišla hlavní role v dramatu Ali (2001), pro níž se Smith rozhodl údajně až poté, co ho k tomu sám Muhammad Ali přemluvil. Životopis nejslavnějšího boxera všech dob od režiséra Michaela Manna se měl stát Smithovým velkým triumfem. Herec se proto na svou úlohu pilně připravoval po tělesné stránce (nabral přes dvacet kilogramů svalové hmoty), i po herecké. Že se mu povedlo přesvědčit i o svých hereckých kvalitách, svědčí mimo jiné nominace na Oscara a Zlatý glóbus. Film si však své publikum nenašel. Logickým krokem, jak získat zpět punc oblíbené hvězdy, byla sázka na pokračování hitů z let minulých. Nejprve vznikli Muži v černém 2 (2002), snahy tvůrců ale ztroskotaly na nepříliš invenčním scénáři. Také druhé setkání dvojice Smith-Lawrence v akčním snímku Mizerové 2 (2003) přitvrdilo co do rozsahu předvedené akce, snímek ale postrádal kouzlo dílu prvního.

Krátce poté se Smith snažil prosadit ve futuristické sci-fi Já, robot (2004), která byla inspirována povídkovou sbírkou Isaaca Asimova. Film však spoléhal více na vizuální efekty a Smithovo charisma v úloze drsného detektiva než na Asimovovu invenci. Jako netradiční romantický hrdina se Smith posléze představil v komedii Hitch: Lék pro moderního muže (2005), kde je jeho partnerkou Eva Mendesová. Ke svým nejvýraznějším úlohám přiřadil bezdomovce Chrise Gardnera, pokoušejícího se prosadit mezi makléře, v dramatu Štěstí na dosah (2006). Podává v ní pro sebe atypicky civilní výkon, nominace na Oscara a Zlatý glóbus si jistě plně zasluhuje. Svou pověst akčního hrdiny pak Smith podporuje ve sci-fi Já, legenda (2007), jež je adaptací klasického románu Richarda Mathesona - ne nadarmo tuzemský název naznačuje spojitost s jiným velkofilmem se Smithem, také tentokrát převládá akce nad myšlenkami. V posledních letech jej provází nepříliš šťastná volba rolí:, jak v comicsovo-mystickém Hancockovi (2008), tak v psychologizujících Sedmi životech (2008) jej provází bezbřehá slzopudnost těch nejsladších ghollywoodských melodramat.

Velmi ambiciózní Smith se v roce 2003 pustil společně se svou druhou manželkou Jadou Pinkett Smithovou do produkce autobiografického sitcomu All Of Us, k němuž oba napsali námět a v němž se také často objevují. Muž, který za největší profesní chybu považuje odmítnutí role Nea ve filmu Matrix, však má životní výzvu asi teprve před sebou. Několikrát se nechal slyšet, že právě on se stane prvním černošským prezidentem Spojených států. To se mu sice už nepodaří bezezbytku, na nejvyšší úřad to ale stále dotáhout může. Při jeho cílevědomosti to není vlyoučené...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.