Will Ferrell

31. 3. 2007 - 23:06 | Téma | red

Will Ferrell zdroj: tisková zpráva

Patří k nejvýraznějším zástupcům mladé generace komiků. Popularitu si vydobyl v komediální show Saturday Night Live a dnes je přiřazován do neformálního komediálního sdružení The Frat Pack

Will Ferrell Patří k nejvýraznějším zástupcům mladé generace komiků. Popularitu si vydobyl v komediální show Saturday Night Live a dnes je přiřazován do neformálního komediálního sdružení The Frat Pack. Ve filmu jej můžeme často vidět společně s dalšími členy této družiny – Benem Stillerem, Owenem Wilsonem, Lukem Wilsonem, Vincem Vaughnem a Jackem Blackem, svých největších úspěchů však dosáhl samostatně, jako titulní hrdina rodinné komedie Vánoční skřítek (2003) či jako protagonista hudební komedie Producenti (2005).

John William Ferrell se narodil 16. července 1967 v kalifornském městečku Irvine. Rodina klávesáka a saxofonisty Lee Ferrella, člena slavných The Righteous Brothers, v prostředí konzervativního maloměsta vyčnívala vždy. A vytáhlý Will to činil nejen svým vzrůstem, vynikl při studiu i na baseballovém a fotbalovém hřišti. A také jako třídní šašek. Svůj komediální debut si odbyl už na střední jako spíkr školního rozhlasu. Vysokoškolská studia absolvoval Ferrell na losangeleské University of Southern California, kde vystudoval předmět sportovní informace. Sen o komentátorské dráze se začal naplňovat, když Ferrell nastoupil do televizní stanice NBC. Brzy však zjistil, že ho seriózní novinařina nudí a že touží bavit publikum svými vtípky. Krátce působil jako stand-up komik a dosáhl několika slušných úspěchů, našel se však hlavně v pódiových improvizacích. Stal se totiž členem věhlasné komediální společnosti The Groundlings a později zformoval vlastní herecké sdružení Simpatico.

Will Ferrell ve filmu Vánoční skřítek První stupínky na žebříku slávy začal Will Ferrell zdolávat v roce 1995 coby nováček proslulé líhně komediálních talentů jménem Saturday Night Live. Letitá televizní show se v té době právě ocitla v krizi, když ji opustila trojice největších hvězd – Mike Myers, Adam Sandler a Chris Farley. A byl to Will, kdo je v následujících sedmi letech nahradil v hlavních rolích desítek a desítek skečů. Od poloviny devadesátých let navíc poctivě sbíral i epizodky v populárních sitcomech (Grace v jednom kole, Living Single). A navíc se poprvé objevil také na plátně, konkrétně v drobné roličce v tuctovém hororu Zločinná srdce. Větší úloha přišla až v roce 1997, kdy se Ferrell představil v komedii Men Seeking Women jako dětinský a náladový Al, jeden z podivných chlapíků, kteří se vsadí, kdo z nich si jako první dovede udržet partnerku alespoň tři měsíce. A další komediální úlohy začaly jen pršet. Dvojice bondovských parodií Mika Myerse Špionátor (1997) a Austin Powers: Špion, který mě vojel (1999) nabídla Ferrellovi úlohu zabejčeného marockého zabijáka Mustafy, neustále usilujícího o hrdinův život, anebo se mihl coby skautík v nezávislém kvazidokumentu Tenká růžová čára (1998).

Will Ferrell ve filmu Mládí v trapu Čas pro Willa Ferrella jako protagonistu přišel s komedií Noc v Roxbury (1998). Příběh dvou ztroskotanců (vedle Ferrella samého i jeho herecký souputník Chris Kattan), kteří se pokoušejí proniknout do módního hudebního klubu, však nebyla ani vtipná ani úspěšná. O moc lépe se nevedlo ani další hudební komedii The Survivors (1999) či retrokomedii Čmuchalky (1999) v níž Farrell ztělesnil Boba Woodwarda, jednoho z novinářů, kteří se podíleli na odhalení aféry Watergate. A na dně kalichu hořkosti ležela veselohra z vysokoškolského prostředí Superstar (1999) o osamělé premiantce (Molly Shannonová) snící o populárním hráči univerzitního fotbalového družstva (Ferrell). Z nejhoršího tak Ferrellovi pomohla až série výrazných vedlejších rolí. V buranské frašce 460 podezřelých (2000) tak ztělesnil pošahaného ředitele krematoria. Parodická komedie Kevina Smithe Jay a Mlčenlivej Bob vrací úder (2001) nabídla Ferrellovi úlohu přitroublého, ale o to nezdolnějšího člena lesní stráže pasoucího po duu titulních hrdinů. A v komedií Bena Stillera Zoolander (2001) jedinečným způsobem ztělesnil excentrického módního návrháře Mugata, plánujícího atentát na malajského prezidenta.

Will Ferrell ve filmu Producenti Veleúspěšným a obdobně vydařeným Zoolanderem Will Ferrell jen zahájil plodnou spolupráci s ostatními členy The Frat Pack. Přestože se v mnohých snímcích této partičky musel smířit s minimálním prostorem, Ferrella, těžícího ze své vysoké nemotorné postavy a legračních (a někdy pohříchu rádoby legračních) grimas, je pokaždé obtížné přehlédnout. Objevil se v krimikomedii s Owenem Wilsonem a Benem Stillerem Starsky & Hutch (2004) jako uvězněný fetišista „ujíždějící na dracích“ Big Earl a k vidění byl i v romantické komedii The Wendell Baker Story (2005) od bratrů Wilsonových či jako legendární svůdník Chaz ve veselohře Nesvatbovi (2005). Naopak jednu z hlavních rolí měl Ferrell v komedii Mládí v trapu (2003), kde společně s Vincem Vaughnem a Lukem Wilsonem vytvořili partičku přátel, kteří si z nostalgie za bujarým vysokoškolským životem založí vlastní studentský spolek. Bláznivá komedie o sexistickém novináři válčícím s mladou kolegyní Zprávař: Příběh Rona Burgundyho (2004) s Ferrellem v titulní úloze byla přímo přeplněna hvězdnými komiky z The Frat Pack.

Will Ferrell ve filmu Zprávař: Příběh Rona Burgundyho Největší hit Willa Ferrella však neměl s jeho hereckými přáteli společného vůbec nic. Byla jím rodinná komedie Vánoční skřítek (2003), kde ztělesnil titulního hrdinu, zatoulaného chlapce, který vyrůstal na severním pólu. Výchovou Santy Clause a jeho elfů se z něj sice stal veselý a naivní chlapík, takový to však mezi lidmi nemá nejsnazší. Nejednalo se sice o komedii z nejdůvtipnějších, to ale divákům vůbec nevadilo – vzali totiž kina útokem. Vzápětí si Ferrell zahrál i oblíbenou figurku allenovského neurotika v komediální linii „dvojpříběhu“ Woodyho Allena Melinda a Melinda (2004). Na Farrella navíc přišly i slabší chvilky: neúspěšná sportovní komedie Zelená je tráva (2005) o soupeření dvou otců, kteří trénují konkurenční dětské fotbalové týmy, a superpropadák Moje krásná čarodějka (2005). Fantastická komedie s Nicole Kidmanovou totiž patřila k největším zklamáním roku. Naštěstí si Ferrell mohl spravit náladu hned vzápětí komedií z divadelního prostředí Producenti (2005) o broadwayském týmu plánujícím muzikál o Hitlerovi.

Touha prosadit se také jako seriózní herec, která je vlastní nejednomu komikovi (Tom Hanks, Robin Williams či Jim Carrey by mohli vyprávět) Ferrella přivádí po bok Eda Harrise v intimním dramatu Winter Passing (2005). Ztělesňuje v něm zbloudilého kytaristu, jehož se ujímá Harrisův hrdina. A objevuje se i v hlavní roli intelektuální komediální hříčce Marka Forstera Horší už to nebude (2006), když hraje úředníčka Harolda, který zjišťuje, že je pouhou postavou z pera úspěšné rospisovatelky. Bude snad Ferrell jednoho dne kandidátem na Oscara, anebo se vrátí k osvědčeným komediím? Tak či tak, už dnes je nepřehlédnutelnou hollywoodskou figurou.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.