Western znovu ožívá

20. 9. 2006 - 2:41 | Téma | red

Western znovu ožívá zdroj: tisková zpráva

The Proposition Johnna Hillcoata, Tři pohřby Tommyho Lee Jonese a další chystané snímky. Australský snímek Johna Hillcoata The Proposition patří vedle Zkrocené hory Anga Leeho a Tří pohřbů (The Three Burials of Melquiades Estrada) Tommyho Lee Jonese k několika málo současným westernům, které se prosadily i v celosvětovém měřítku

Australský snímek Johna Hillcoata The Proposition patří vedle Zkrocené hory Anga Leeho a Tří pohřbů (The Three Burials of Melquiades Estrada) Tommyho Lee Jonese k několika málo současným westernům, které se prosadily i v celosvětovém měřítku.

The Proposition Všem třem se podařilo oživit žánr, který často slouží pouze jako efektní kulisa popcornové romanci, nebo akci. U všech tří filmů je ale patrná snaha o revizi zavedených klišé, a co víc – víceméně se to povedlo. Ang Lee se zabývá milostným vztahem dvou mužů v prostředí prací a větrem ošlehaných honáků, kde se něco takového opravdu nečeká. Tommy Lee Jones a vynikající scénárista Guillermo Arriaga črtají módnímu tématu pomsty (vyrytému do diváckých duší především Tarantinovou ságou Kill Bill) hluboké stíny odpuštění. Cave s Hillcoatem v The Proposition zase atakují celistvost rodiny, když sledují desperáta, který s nožem na krku vyráží zabít vlastního bratra.

Zkrocená hora i Tři pohřby jsou zástupci žánru moderního westernu, který se odehrává v současných kulisách. The Proposition naopak sází na kouzlo dobové autenticity. Zatímco ale Zkrocená hora je spíše dramatem s westernovou příchutí, Tři pohřby a The Proposition jsou žánrově mnohem čistší. Zamlklí hrdinové s tíhou zločinu na polámaných bedrech pocházejí z rodu Eastwoodových Nesmiřitelných, zřejmě vůbec nejlepšího temného westernu od dob Sama Peckinpaha… jehož Přineste mi hlavu Alfreda Garcii Tři pohřby také evokují.

Zkrocená hora Vedle precizní romantiky Zkrocené hory a bizarní meditace Tří pohřbů na druhou stranu The Proposition působí jako třetí vzadu. Ne proto, že by jí chyběly ambice, ale spíš kvůli rezervám v samotné realizaci. Scénář na mnoha místech počítá se subtilním režijním řešením, které ale Hillcoat nedokázal prohloubit do obrazů s očekávaným přesahem. Ten se dostavuje pouze v několika celcích, které doplňuje precizní hudební podkres.

Filmu se nicméně daří udržovat zájem o australskou produkci, která v současné době zažívá pozoruhodnou renesanci. Vedle The Proposition byla na festivalovém okruhu ve stejné době k vidění drogová love-story Candy s Heathem Ledgerem, či subtilní avšak solidní Little Fish s Cate Blanchettovou s námětem závislácké očisty, nebo romantická komedie Look Both Ways Sarah Wattové.

Tři pohřby Na základě spolupráce při The Proposition navíc Cave s Hillcoatem založili novou filmovou produkci Titan Films. Oba přátelé z mládí si spolupráci vyzkoušeli už na Hillcoatově debutu Ghosts... of the Civil Dead (1988), Cave se poté podílel na soundtracku Hillcoatova dalšího To Have and to Hold. A zdá se, že hudebníkovi se v poslední době scénáristika velmi zalíbila. Na příští rok totiž autorská dvojice Cave – Hillcoat chystá komedii o ovdovělém obchodním cestujícím Death of a Ladies' Man.

Western sám pro nejbližší dobu nabere hned několik směrů. Vedle obskurních zombie western projektů jako The Quick and the Undead Geralda Notta, či Gallowwalker Andrewa Gotha s Wesleym Snipesem, premiéruje v Benátkách Piotr Uklanski první polský western Summer Love s Boguslawem Lindou, Karlem Rodenem a Valem Kilmerem.

Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem David Von Ancken chystá Seraphim Falls z období války Severu proti Jihu s Piercem Brosnanem a Liamem Neesonem. Mike Newell (Harry Potter a Ohnivý pohár) připravuje western z porevolučního Mexika, herec Ed Harris by měl režírovat Vigga Mortensena a Diane Laneovou v Appaloose. James Mangold (Walk the Line) chystá remake 3:10 to Yuma o rančerovi, který má hlídat chyceného zločina, dokud pro něj nepřijede vlak k soudu. Hrát by tu měli Christian Bale a Russel Crowe. Nejostřeji je zatím ale sledované Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem Andrewa Dominika s Bradem Pittem a Caseyem Affleckem, které by se mělo po odkladech v kinech objevit na začátku roku 2007.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.