Walk The Line

14. 3. 2006 - 16:24 | Téma | red

Walk The Line zdroj: tisková zpráva

Reese Witherspoonová získala za snímek Walk the Line Oscara v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli

Reese Witherspoonová získala za snímek Walk the Line Oscara v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli.

Biografii legendy americké country Johnnyho Cashe lze zahrnout do vlny životopisných filmů, která americké kinematografii dominovala v roce 2004. Jakkoliv se totiž Walk The Line „narodilo“ až v roce následujícím, se snímky jako Ray nebo Letec má společného tolik, že můžeme mluvit o podobnosti takřka sourozenecké.

Walk the Line V rámci tohoto přirovnání jsou Walk The Line a Ray vlastně dvojvaječná dvojčata. Podobnosti mezi oběma tituly pocházejí hned ze dvou zdrojů: najdeme je jak ve formální stránce, tak i v životních osudech hudebníků, jež tyhle filmy zachycují. Johnny Cash i Ray Charles v dětství ztratili bratra, což v nich vyvolalo traumatický pocit viny, jenž v dobách počínající slávy otupovali drogami, dokud nedošli vykoupení. Co do formy oba filmy staví na dokonalém splynutí hereckých představitelů s jejich rolemi, na retrospektivním „vypichování“ klíčových momentů v životech i kariérách, na detailní evokaci dobových reálií, strhujících rekonstrukcích živých vystoupení a samozřejmě i na perfektním soundtracku. Walk The Line a Ray se dále shodují i v tom, že mapují pouze ranou fázi uměleckých drah svých hrdinů.

Distributor název Walk The Line rozumně nepřeložil, protože odkazuje na jeden z Cashových největších hitů. Ten těží z umělcovy časté trestanecké tematiky - a právě legendární Cashův koncert ve folsomské věznici z 13. ledna 1968 film z větší části rámuje. Začátek skrz mříže je ideálním vstupem do děje i do cashovské poetiky jak pro hudebníkovy ctitele, tak pro laiky. V dalších dějstvích se však film lomí k obecnostem, popisnosti a banalitě. Ano, peripetie Cashova života se nijak zvlášť nelišily od osudů jiných ikon populární hudby a tím pádem ani od klasického schématu vzestupu a pádu archetypálního hrdiny, ale tím spíš je měl režisér James Mangold nahlédnout z trochu jiného, ozvláštňujícího úhlu.

V první polovině filmu to ještě tak patrné není. Zmíněné vězeňské intro udá náladu, tu nakrátko rozjasní slunce arkansaských plantáží, načež bratrova smrt vrhne stín na zbytek příběhu. Následuje krátká zmínka o Cashově vojenské službě v Německu, první manželství, počáteční pokusy o hudební kariéru včetně výtečné miniatury Sama Phillipse, majitele nahrávacího studia Sun; tyto scény dokáží úvodní etapy hudebníkovy dráhy zhustit do výmluvné zkratky a ve svižném tempu ženou film kupředu. V další části Walk The Line tak úspěšné není: téměř dokumentárním způsobem zaznamenává Cashův průlom ke slávě, ale nedokáže se vyhnout nechtěně parodickým momentům, v nichž se míhají tehdejší hvězdy kalibru Jerryho Lee Lewise nebo Elvise Presleyho. Jistě, Cash s nimi koncertoval, ale pokus zhustit jejich personu do několika vteřin nutně končí karikaturou.

Závěrečná část je pak nejméně uspokojivá. Do značné míry se vzdává muziky a soustředí se na Cashův boj s drogami a alkoholem a na jeho definitivní sblížení s pozdější manželkou June Carter. Tím se dostává do melodramatické tóniny a do kategorie televizních seriálů.

V každém momentu však film zachraňují fantastické herecké výkony hlavních představitelů – Joaquina Phoenixe coby Johnnyho Cashe a Reese Witherspoonové v roli June Carter. Joaquin Phoenix vítězí detaily jako je kamenný pohled či pozdvihnutý horní ret, zatímco Reese Witherspoonová v roli jižanské krásky exceluje jaksi celkově, jako by se pro ni narodila (což je při jejím louisianském původu vlastně pravda). Walk The Line však z průměru vykupují hlavně Cashovy písně – včetně jejich aktualizovaného podání. Narozdíl od soundtracku k Rayovi zde totiž všechny songy nahráli herečtí představitelé. Originály sice nenahradí, ale jako způsob, jak je dostat do 21. století, Walk The Line rozhodně funguje.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.