Význační hosté FORT FILMU 2003

29. 1. 2008 - 14:15 | Téma | red

Význační hosté FORT FILMU 2003 zdroj: tisková zpráva

FORTFILM 2003: Režiséři a další tvůrci se zúčastní předvedení svých filmů a budou besedovat s diváky. Miroslav Ondříček (*1934) – kameraman Neexistuje v české kinematografické historii výraznější kameramanská osobnost, která by se mohla pochlubit dvěma nominacemi na prestižního filmového Oscara

Miroslav Ondříček (*1934) – kameraman

Miroslav Ondříček Neexistuje v české kinematografické historii výraznější kameramanská osobnost, která by se mohla pochlubit dvěma nominacemi na prestižního filmového Oscara. Právě Miroslav Ondříček, dvorní kameraman Miloše Formana, tohle dokázal. Nominován byl za filmy Miloše Formana Ragtime a Amadeus. Ještě předtím než se mohl stát členem ASC a prezídia ČFTA absolvoval v roce 1953 vyučení v filmových laboratořích na Barrandově. O šest let později ukončil večerní školu filmové tvorby při pražské FAMU. Po studiích pracuje Ondříček jako asistent kameramana. Od roku 1963 se plně věnuje vlastní práci. Právě v tomto roce debutoval spolu s Milošem Formanem snímkem Konkurs. S držitelem Oscara za Přelet nad kukaččím hnízdem spolupracoval Miroslav Ondříček rovněž na filmech Lásky jedné plavovlásky, Hoří, má panenko, Taking Off, Hair, Amadeus, Valmont. Z českých režisérů měl možnost s Ondříček ještě pracovat Ivan Passer na Intimním osvětlení a Jan Němec na Mučednících lásky.

ak. arch. Jindřich Goetz (*1939) – filmový architekt

Někdejší generální ředitel Barrandova absolvoval v roce 1963 Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v oboru užitá architektura, kde byl jeho profesorem A. Benš. Od roku 1962 aktivně pracuje ve filmu. Plných 28 let byl architektem ve filmových studiích na Barrandově. Na počátku devadesátých let usedl na několik let do ředitelských křesel. Nejprve byl v letech 1991-95 ředitelem studií v Hostivaři, od roku 1994 byl ředitelem celé AB Barrandov. Za svou práci na výtvarném zpracování filmu Král Ubu byl v roce 1996 oceněn Českým lvem. Za svou bohatou kariéru spolupracoval na více než 120 snímcích či televizních seriálech. Měl tu čest být přizván jako architekt k takovým skvostům české kinematografie jako jsou: Údolí včel, Adelheid, Koncert na konci léta, Božská Ema, Cirkus Humerto. Pan architekt Jindřich Goetz je rovněž výrazným způsobem podepsán pod výtvarným řešením velmi úspěšné výstavy Kinematografie, která se v roce 1986 konala v paláci U Hybernů.

doc. Jan Kačer (*1936) – herec a režisér

Představitel charakterních rolí jak na divadle, tak ve filmu. V současné době se věnuje především divadelní režii a své funkci ředitele Nadace Charty 77. Po skončení studií režie na pražské DAMU odchází Kačer v roce 1959 do angažmá do Ostravy. V roce 1965 prožívá nejlepších čtrnáct let jako člen tehdy velmi slavného Činoherního klubu. Přes Vinohradské divadlo se Jan Kačer dostává do „zlaté kapličky“. Ve filmu zaznamenal největší úspěchy v šedesátých letech především díky možnostem, které mu nabídli Evald Schorm (Každý den odvahu, Návrat ztraceného syna, Den sedmý, osmá noc) a František Vláčil (Údolí včel). Výraznou roli mu nabídl ve filmu Smrt si říká Engelchen také režisérský tandem Kádar-Klos.

Václav Holanec

Jiří Pitterman

Tomáš Doruška

Vladimír Morávek

Jan Budař

Čestmír Kopecký

Simona Peková

Jiří Konečný

Ivan Vojnár

Benjamin Tuček


Zmíněné osobnosti potvrdily svou účast na festivalu Fort Film 2003.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.