Vymítač ďábla: Zrození (Exorcist: The Beginning)

10. 8. 2004 - 0:57 | Téma | red

Vymítač ďábla: Zrození (Exorcist: The Beginning) zdroj: tisková zpráva

Otec Merrin (Stellan Skarsgård) se v africké divočině střetává s Peklem samým. Nejnovější díl slavné série natočil původně Paul Schrader jako psycho. Byl vyhozen a Renny Harlin Vymítače přetočil jako krvák. K divákům se nakonec dostanou obě verze. + Fotogalerie. Po skončení druhé světové války se padre Lankester Merrin ocitá v Bohem zapomenutém (ha!) kraji v Keni, kam se vydal z rodného Nizozemí, aby zapomněl na teror hrůz

Po skončení druhé světové války se padre Lankester Merrin ocitá v Bohem zapomenutém (ha!) kraji v Keni, kam se vydal z rodného Nizozemí, aby zapomněl na teror hrůz. Provádí tu vykopávky neobvykle zachovalého byzantského kostela. V jeho útrobách pak po jonesovsku objeví nečekanou bránu přímo do Pekla. Místní domorodce popadne panika. Nepokoje brutálně potlačují britské jednotky, které naleziště chrání. A před otřeseným Merrinem vyrůstá ještě mnohem větší zlo, než jakým je prolévání nevinné krve.

Vymítač ďábla: Zrození Nejnovější pokračování ságy Vymítač ďábla, kterou legendární Friedkinův horror odpálil již v roce 1973, nese název Vymítač ďábla: Zrození. Z toho je zřejmé, že studio diváka vytáhne na exkurzi za samotným počátkem a „zrodem“ Zla. Záměrně píšu o studiu, neboť Vymítač ďábla by mohl nést i cedulku Vymítač režisérů.

Vymítače: Zrození měl původně realizovat John Frankenheimer. Bohužel zemřel. Následoval Paul Schrader (Cat People). Pozoruhodná volba. Ten chlapík měl tak osobitou vizi, že ho producenti vyhodili, když viděli jeho finální verzi. Schrader totiž z Vymítače udělal spíše psychologické drama, než teenagerskou řež. Přiblížil tak Zrození původnímu Vymítači. Jenže Morgan Creek a Warner Bros toužili po Vymítač ďábla: Zrození krvi. Místo Schradera najali Rennyho Harlina (Cliffhanger, Mindhunters), aby Vymítače přetočil dle jejich přání. Měnili se scénáristé i obsazení (James D’Arcy místo Gabriela Manna v roli otce Francise) a přetáčky jako takové dosáhly tak monstrózních rozměrů, že z původního materiálu v konečné verzi zbylo pár exteriérů.
Díky úmluvám z podepsaných smluv se však měl Schraderův sestřih alespoň jednou veřejně promítat a po jeho verzi volali i četní fanoušci. Proto nakonec Warneři rozhodli, že se na DVD objeví obě verze filmu.

Vymítač ďábla: Zrození Lanestera Merrina hraje Stellan Skarsgård, který tak přebírá štafetu po svém krajanovi Maxi von Sydowovi. Skarsgård je jedním z nejlepších evropských herců současnosti. Loni exceloval v komorním a velmi intenzivním Von Trierově Dogville, letos zase v popcornovém Králi Artušovi (King Arthur) Antoina Fuquy. Ve Vymítači Skarsgård vypadá jako Indy Jones po desetiletém flámu. Zjevně bere Merrina jako chlapíka, který by si konečně rád odpočal, což je dobrý protiklad k tomu, co hrdinu v bijáku čeká.

Vymítač ďábla: Zrození Posledním trumfem Vymítače: Zrození je kameraman Vittorio Storaro. Tenhle matador kropil takové kusy, jako Bertollucciho Poslední tango v Paříži (Ultimo tango a Parigi), Coppollovu velkolepou Apokalypsu (Apocalypse Now), či Saurovy taneční ohňostroje Flamenco a Tango.
Ve Vymítači maluje do moře děsuplné tmy pouze tenkým štětcem mihotavého světla. Vytváří působivé kompozice a perspektivu protahuje do Nebes.

Pro americký trh Warner Bros slevili z červencového termínu a premiérují Vymítače: Zrození 20.8.
V ČR je Harlinův horror vzhledem k tematice nasazen o něco případněji -28.10. Na druhou stranu jej čeká silný protivník. netrpělivě očekávaná CGI sci-fi Sky Captain and the World of Tomorrow
.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.