Vlci

23. 2. 2009 - 15:34 | Téma | red

Vlci zdroj: tisková zpráva

Od dávných časů existovaly dva různé klany vlkodlaků. Jeden čekal na vykoupení z prokletí, druhý se ho bál. Od dávných časů existovaly dva různé klany vlkodlaků. Jeden čekal na vykoupení z prokletí, druhý se ho bál

Od dávných časů existovaly dva různé klany vlkodlaků. Jeden čekal na vykoupení z prokletí, druhý se ho bál. Před třinácti lety se narodil chlapec Timothy (Matthew Knight) se schopností změnit vlkodlaka na člověka. Ani on ani jeho matka to neví a nikdo netuší, v čem tato schopnost spočívá. Až podle předpovědi dosáhne věku třinácti let, změní vlkodlačí svět. Přišel čas, kdy se předpověď má naplnit. A tak se klan vlkodlaků vedený Varkem (Jason Behr) vydá chlapce hledat, najít, chytit a zničit. A jestli to bude nutné, pobije i celý jeho klan.

Timothyho matka Rachel (Rhona Mitra) vůbec neví, že žije uprostřed vlkodlaků. Byl jím její manžel, jeho příbuzní i přátelé. Všichni, kteří jí pomohli Tima vychovávat, jsou vlkodlaci. Vždy při úplňku je jejich přítel indián uvězní, aby nemohli utéci a chlemtat lidskou krev, což by je navždy zbavilo možnosti normálního lidského života. Takže Tim je z poloviny člověk, ale napůl vlkodlak.

V brutálním začátku filmu Varkův klan najde městečko, kde Timothy žije. V krásné citaci situace z filmu V pravé poledne čtyři pistolníci napadnou za slunného dne pokojné město. Zrada je v tom, že obyvatelé i útočníci jsou vlkodlaci; spojeni krví, rozděleni vírou. (Často dumám, proč si filmaři myslí, že opakování starých dobrých scén v novém kabátě je to nejlepší, co mohou ukázat. Někdy ovšem je.) Hezká je scéna, kdy babička klidně a rozhodně vytáhne pistoli a střelí po Varkovi.

Po přestřelce Timothy, Rachel a příbuzní uniknou. Následuje útěk a pronásledování, přerušené brutálním vražděním v baru u dálnice, neboť nastane úplněk a krvelační vlkodlaci loví. Při zastávce v nemocnici (Timothy má astma) maminka zjistí, že její manžel nezemřel…

Válka mezi klany vlkodlaků pokračuje až ke konečné bitvě, kdy nastoupí klasické hollywoodské matení myslí. Do té doby je to alespoň trochu pravděpodobné a stylové v rámci žánru. Vyvrcholení si ale skutečně žádá trochu přílíš víry. Krom klasického boje dobrých a zlých se v tom nedá najít hlubší smysl.

Název Skinwalkers je špatným překladem z jazyka Athapascan, kterým mluví Apači a Navajové. Ve starších překladech se jím označovali čarodějové, kteří jsou schopni měnit svoji podobu z lidské na zvířecí. Činí tak, aby mohli konat zlo. Celá tato filosofie se objevuje až s křesťanstvím a nemá nic společného s původní mytologií indiánů. Vysvětlení ve filmu, že indiáni měli kdysi schopnost přebrat od zvířat jeich sílu a schopnosti a nakonec se jim to nevyplatilo, je stejně nesmyslné. Nicméně film tak vysvětluje, odkud se vlkodlaci vlastně vzali. Jinak – dle legend – jednou za rok při úplňku vraždily dryády a faunové...

Se stejnojmenným filmem Chrise Eyre, natočeným podle knihy Tonyho Hillermana, nemají tito Vlci (Skinwalkers) nic společného.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.