Vlajky našich otců - preview

29. 8. 2008 - 17:19 | Téma | red

Vlajky našich otců - preview zdroj: tisková zpráva

Film, který sice asi nezboří světovou pokladnu, ale na Oscarech by měl dle všeho patřit k nejžhavějším favoritům: antiválečná sága Flags of Our Fathers režiséra Clinta Eastwooda producenta Stevena Spielberga

Film, který sice asi nezboří světovou pokladnu, ale na Oscarech by měl dle všeho patřit k nejžhavějším favoritům: antiválečná sága Flags of Our Fathers režiséra Clinta Eastwooda producenta Stevena Spielberga.

SYNOPSE:
Flags of Our Fathers se odehrává na pozadí historických událostí okolo dobytí strategického ostrůvku Iwo Jima, jež Američanům na úsvitu roku 1945 výrazně usnadnilo útoky na samotné Japonsko. Hlavním tématem snímku je osud pěšáků, zobrazených na slavné fotografii, kde vztyčují americkou vlajku na hoře Suribači, nejvyšším bodě ostrova. Tři z nich, Franklin Sousley (Joseph Cross), Michael Strank (Barry Pepper) a Harlon Block (Ben Walker), na Iwo Jimě později padli. Zbylá trojice – John Bradley (Ryan Phillippe), Rene Gagnon (Jesse Bradford) a Ira Hayes (Adam Beach) – se pak stala symbolem amerického vítězství. Vláda z nich udělala hrdiny a marketingově je dokonale vytěžila. Nápor popularity a společenského zájmu byl ale pro vojáky větším soustem, než ohně střel. Indián Ira Hayes se upil k smrti. Rene Gagnon se pokusil na slávě vydělat, zahrál si v pár filmech, brzy skončil a zahořkl. Jedině John Bradley situaci ukormidloval – a to tím, že jí vymazal. O událostech z Iwo Jimy nikdy nemluvil ani před vlastní rodinou. Až po jeho smrti jeho syn James objevil staré dopisy a fotografie a začal pátrat po minulosti svého otce a jeho kamarádů. Spolu s Ronem Powersem poznatky shrnul v knize „Flags of Our Fathers“, která se v roce 2000 stala bestsellerem.

INSPIRACE:

Fotografie, kterou pořídil Joe Rosenthal 23. února 1945 na ostrovním vrcholu Suribači, kde šest vojáků námořní pěchoty zády k objektivu vztyčuje vlajku, oblétla celý svět. Stala se jednou z nejznámějších dokumentárních fotografií vůbec. Z fota přímo čiší nezdolná vůle, hrdinství i vyčerpání, zároveň ohromuje dokonalou kompozicí. Americká vláda snímek okamžitě využila k propagaci, aby vzpružila unavené občanstvo k peněžní podpoře vojsk ve finálních bojích. Bitva o Iwo Jimu patřila k nejkrvavějším střetům amerických a japonských vojsk. Na ostrově padli téměř všichni z dvaceti dvou tisíc japonských obránců, Američané tu ztratili téměř sedm tisíc mužů.

UPOUTÁVKA:
Na první pohled zaujme těžká desaturace obrazu, kde barvy působí jako šípy vzpomínek. Z traileru je čitelný Eastwoodův rukopis teskného vyprávění, zpytování svědomí a viny. Tohle nebude žádná hollywoodská limonáda a la Pearl Harbor. I tentokrát by se k lístku místo popcornu měly prodávat kapesníky.

OBSAZENÍ:
Ústřední trojici tvoří mladší, nepříliš okoukaní, ale zkušení herci. Adam Beach ztvárnil hlavní roli v indiánských Kouřových signálech Chrise Eyrea. Jesse Bradford se objevil v komedii Šťastné konce. Ryan Phillippe zahrál v Crash, nebo Gosford Park. Známější tváře se překvapivě objevují ve vedlejších úlohách. Barry Pepper (25. hodina, 3 pohřby) se představí jako seržant Mike Strank, vojáka Ralpha Ignatowskiho hraje Jamie Bell (Protiproud, Billy Elliot). Japonského generála Kuribayashiho podá Ken Watanabe.

TVŮRCI:
Představitel tvrdých policajtů a nemluvných kovbojů Clint Eastwood se na stará kolena naplno změnil v přemýšlivého režiséra drsných a teskných dramat. Předloni exceloval s Million Dollar Baby a Flags of Our Fathers je jeho třetím zpracováním literárního trháku. Na nejnovějším Eastwoodově počinu je však pozoruhodné především to, že se bitvu na Iwo Jimě dívá z obou stran konfliktu – vedle Flags of Our Fathers souběžně natáčí „japonský pohled“: Letters from Iwo Jima. „Dopisy“ budou mít premiéru v prosinci, dva měsíce po „Vlajkách“ a Eastwoodovy šance pro sezónu nejrůznějších výročních cen stojí závratně vysoko. Na scénáři spolupracovali Paul Haggis (Crash, Million Dollar Baby) a William Broyles Jr. (Mariňák), ve štábu najdeme Eastwoodovy dlouholeté spolupracovníky. Kameramanem obou snímků je Tom Stern, hudbu skládá Lennie Niehaus a stříhá Joel Cox.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.