Vítr v ječmeni - preview

11. 7. 2008 - 13:22 | Téma | red

Vítr v ječmeni - preview zdroj: tisková zpráva

Irská revoluce a následná občanská válka je ústřední látkou dramatu Zvedá se vítr (The Wind that Shakes the Barley) anglického mistra sociálně vnímavých a realistických filmů Kena Loache

Irská revoluce a následná občanská válka je ústřední látkou dramatu Zvedá se vítr (The Wind that Shakes the Barley) anglického mistra sociálně vnímavých a realistických filmů Kena Loache. Vítr v ječmeni s vycházející hvězdou Cillianem Murphym získal Zlatou palmu v Cannes 2006.

Vítr v ječmeni Revoluční či válečné téma není pro Kena Loache ničím novým – v Zemi a svobodě z roku 1995 se věnoval španělské občanské válce. Irský boj za nezávislost zase hrál roli v Loachově politickém thrilleru Tajné složky (Hidden Agenda) (1990). VZvedá se vítr byl Loachovým osmým pokusem o vítězství v hlavní soutěži a celkově třináctým filmem promítaným na canneském festivalu (tím prvním bylo drama Kes, s nímž Loach zvítězil v Karlových Varech). Za Tajné složky a Raining Stones (1993) získal režisér v Cannes Cenu poroty.

SYNOPSE:
Irsko 1920. V zemi probíhá Válka za nezávislost. Prostí mužové se sjednocují do bojůvek proti „Černohnědým“, britským polovojenským jednotkám, které během bojů za nezávislost terorizovaly irský venkov. Jedním z nich je také Damien (Cillian Murphy). Nechá slibné doktorské kariéry a přidá se k bratrovi Teddymu (Pádraic Delaney). Boj za svobodu nakonec přinesl své ovoce. Británie uznala prohru a uzavřela s Irskem smlouvu, která měla irským hrabstvím zajistit nezávislost pod britskou záštitou. Místo oslav se ovšem Irové rozdělili na zastánce a odpůrce smlouvy a začala občanská válka, v níž se z dosavadních spojenců a přátel stali zapřísáhlí nepřátelé.

INSPIRACE:
Ken Loach v Cannes: „Myslím, že příběh o boji za nezávislost se neustále opakuje. Na jeho vyprávění je vždycky ten správný čas. Ve světě jsou pořád někde nějaké okupantské armády, kterým se ti okupovaní brání. Nemusím tady nikomu říkat, kde v současné době mají, bohužel protiprávně a násilně, armádu Britové. Je to také příběh o neobyčejném kamarádství, hrdinství a tragickém konfliktu uvnitř toho příběhu. Zdálo se nám, že je to příběh, kterému se nelze vyhnout.“

UPOUTÁVKA:
Trailer k Zvedá se vítr je standardní upoutávkou filmu, který nemusí pozornost poutat upoutávkou. Právě proto by si na druhou stranu mohl dovolit objevnější styl a formu, než montáž prošpikovanou zatmívačkami a medovým komentářem. Zpestřením jsou pouze zmrtvění záběrů, kde se střílí.

OBSAZENÍ:
Cillian Murphy se u nás naposledy objevil v rozmarné Snídani na Plutu, kde mohl rozvinout svůj jinak spíše skrývaný komediální talent. V široké povědomí vešel Murphy vedlejší rolí v Nolanově revitalizaci komiksu Batman začíná, mezi jeho skutečně dobré role však patří zejména titulka v Byoleově post apokalyptickém thrilleru 28 dní poté z roku 2002, nebo úloha v pozoruhodném dramatu Disco Pigs (2001). Pádraic Delaney a další protagonisté mají zkušenosti především z televizní tvorby.

TVŮRCI:
Po oslnivém začátku režijní kariéry na konci šedesátých let se Kenu Loachovi dlouhé roky vyhýbalo štěstí, a tak se naplno prosadil až v poslední dekádě minulého století. Paul Laverty je Loachovým dvorním scénáristou, za Sladkých šestnáct let (2002) získal v Cannes ocenění za scénář. Kameraman Barry Ackroyd je také Loachovým dlouholetým spolupracovníkem, mimo jiné ale snímal třeba i Greengrassův doku-thriller Let číslo 93.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.