Vincent

23. 12. 2004 - 4:25 | Téma | red

Vincent zdroj: tisková zpráva

Pohádky a divnosti - naše vánoční série: krátkometrážní snímek Tima Burtona, který okouzlí nejen svou vizuální podobou, ale i nespoutaně škodolibou komediálností. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. +Fotogalerie. Vincent Malloy sedmi let je stár, Neodmlouvá, chová se jak má Na svůj věk vládne ochotou i ohledem Však jako Vincent Price chtěl by být se psem, kočkou, sestrou, nevadí mu žít, avšak s pavouky a netopýry raději by byl

Vincent Malloy sedmi let je stár,
Neodmlouvá, chová se jak má
Na svůj věk vládne ochotou i ohledem
Však jako Vincent Price chtěl by být
se psem, kočkou, sestrou, nevadí mu žít,
avšak s pavouky a netopýry raději by byl.

Těmito verši začíná šestiminutová černobílá animovaná anekdota Tima Burtona (Střihoruký Edward (Edward Scissorhand), Ospalá díra (Sleepy Hollow), Karlík a továrna na čokoládu (Charlie and the Chocolate Factory)) o dvojím životě malého chlapce Vincenta.

Vincent Jak napovídá báseň, Vincent je na pohled normální sedmiletý kluk. V jeho hlavě se ale odehrávají dramata a horrory přímo poeovská. Burton je na plátně modeluje hravým, výsostně osobitým stylem, a to jak ve 3D, tak ve fázích dvourozměrných.

Sny i jejich temná zákoutí jsou obvyklou součástí Burtonovy tvorby. Oproti svým pozdějším celovečerním filmům však mladý režisér vypráví Vincenta s rozjívenou komediální škodolibostí:
Vincent je hodný, když jej teta přijde navštívit,
Ale představuje si, že jí noří do vosku pro své muzeum voskových figurín.

Vincent Díky dokonalému stylu a jasné příběhové lince je Vincent nejen dokonalou skicou malého gotika, ale potažmo i každého, kdo miluje snění, kdo hledá únik ze skutečnosti.
Díky Vincentově obsesi Vincentem Pricem jsou jeho představy také přímo inspirovány filmy kníratého herce (a vášnivého kuchaře), který je v horrorových filmech podobně těžkou váhou, jako Béla Lugosi. V branži se pohyboval od čtyřicátých let, slávy dosahoval na přelomu let padesátých a šedesátých, kdy často ztvárňoval hrdiny i adaptací Poeových povídek a básní.
Vincent Price navíc k Burtonově animaci namluvil procítěný veršovaný komentář a později poznamenal, že Vincent je lepší, než hvězda na třídě Hollywood Boulevard.

Ačkoli se Burton v pozdějších letech věnuje především hrané tvorbě, animaci nikdy neopustil. V roce 1993 v jeho produkci vznikl dlouhometrážní The Nightmare Before Christmas (na tomto DVD je i Vincent).
Na příští léto pak Tim Burton plánuje loutkovou The Bride Corpse.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.