Viggo Mortensen

3. 1. 2008 - 21:31 | Téma | red

Viggo Mortensen zdroj: tisková zpráva

Až po čtyřicítce se stal hvězdou. Viggo Mortensen se výrazněji proslavil až ve svých 40 letech a přesto se dokázal během pár let vyšvihnout mezi největší současné hvězdy Hollywoodu

Viggo Mortensen se výrazněji proslavil až ve svých 40 letech a přesto se dokázal během pár let vyšvihnout mezi největší současné hvězdy Hollywoodu. Vydatný podíl na tom má samozřejmě role Aragorna z trilogie Pán prstenů. Na jízdu na koni ovšem nezanevřel ani ve svém dalším filmu Ohnivý oceán.

FOTOGALERIEFOTOGALERIE - Aragorn

Viggo Mortensen Viggo Peter Mortensen přišel na svět 20. října 1958 v New Yorku, kde žili jeho rodiče (matka Američanka a otec Dán). Část dětství strávil Viggo na Manhattanu, posléze se však rodina začala stěhovat a malý Viggo poznal půvaby Venezuely, Argentiny a otcová rodného Dánska. Po rozvodu rodičů se matka přestěhovala se syny zpět do New Yorku. V roce 1976 zakončil Viggo Mortensen střední školu a odebral se studovat newyorskou univerzitu v Cantonu. Po jejím absolvování odjel do Dánska (má také dánské občanství). Tam se začal věnovat psaní poezie a živil se různě: mimo jiné jako prodavač květin a řidič. Roku 1982 se vrátil se svou přítelkyní zpět do New Yorku a začal studovat herectví.

V roce 1985 dostal menší roli v dramatu Svědek režiséra Petera Weira. O dva roky později se objevil v komedii Salvation!, kde se setkal se svou budoucí ženou, zpěvačkou punkové skupiny X, Exene Cervenkovou (má s ní syna Henryho). O deset let později se však rozvedli. Mortensen se kromě herectví věnoval (a stále věnuje) také svým dalším aktivitám. Patří k nim malířství (jeho obrazy byly k vidění ve filmu Dokonalá vražda), jazzová hudba (vydal několik alb), fotografování (vystavuje v galériích) a poezie. Postupem času dostalo herectví největší prioritu, cesta za slávou však byla velmi dlouhá. V kvalitních filmech dostával pouze malé role, větší prostor dostával v nezajímavých béčkových titulech. V roce 1990 se objevil v hitu Mladé pušky.

Viggo Mortensen První pořádnou roli mu svěřil až Sean Penn v svém režijním debutu Vyvrhel. S Pennem se sešel ještě v Carlitově cestě, kde hrál malou roli mrzáka na invalidním vozíčku. Jenže přišel rok 1994 a Viggo Mortensen se rozhodl zanechat jednou provždy účinkování ve filmech pochybných kvalit (posledním filmem tohoto typu byla Americká Yakuza). Na řadu přišly zajímavější snímky, v nichž ovšem dostával málo prostoru. Mezi ně patří Krvavý příliv Tonyho Scotta, Portrét dámy Jane Campionové, akční snímek Denní světlo, kde si zahrál namyšleného bohatého dobrodruha po boku Sylvestera Stalloneho, či role v režijním počinu Kevina Spaceyho, kriminálce Albino Alligator.

Viggo Mortensen Zdálo se, že malým rolím nikdy nebude konec, ale vše se v dobré obrátilo s druhou největší rolí v akčním filmu Ridleyho Scotta G.I. Jane. Postava drsného velitele výcviku Navy Seals, do kterého se přihlásí poprvé v historii žena (Demi Mooreová), mu sedla naprosto skvěle a získala mu důvěru filmařů. Větší role se konečně začaly hrnout. Nejprve si zahrál v remakeu Hitchcockova thrilleru Psycho, poté okouzloval Gwyneth Paltrowovou a tisíce divaček v roli pohledného bohémského milence v Dokonalé vraždě. Další z rolí svůdníků měl v romanci Procházka po Měsíci, kde byl neodolatelný; a v té době už byl velkým idolem žen. Svým úsměvem se ještě snažil svést Gwen (Sandra Bullocková) v dramatu 28 dní, a pak už přišla jeho životní role.

Viggo Mortensen Pro roli Aragorna v očekávané trilogii Pána prstenů režisér Peter Jackson nejdříve vybral mladého Stuarta Townsenda. Poté se rozhodl obsadit do role nějakého staršího herce. Volba padla právě na Mortensena. Viggo jako Aragorn okouzlil miliony diváků, získal si srdce mnohých žen a stal se hollywoodskou hvězdou. Práce na Pánovi prstenů mu zabrala dlouhou dobu, nyní se už ale opět věnuje další práci. Můžeme ho vidět v dobrodružném snímku Ohnivý oceán jako odvážného amerického dobrodruha, který se rozhodne absolvovat závod na koních přes arabskou poušť, anebo v krimithrilleru Dějiny násilí, kde se Mortensen představuje jako muž, jenž v sebeobraně zastřelí dva násilníky. Také v dalším Cronenbergově filmu, Východních příslibech, prokázal jakožto kriminálník Nikolaj nejen šarm, ale i hereckou kvalitu. Od jednostranných hrdinů se tu přesouvá k mužům, kteří vědí, jak to v životě chodí.

Viggo Mortensen je nadaným hercem, který je aktivní rovněž v dalších uměleckých sférách. Kromě angličtiny hovoří plynně i španělsky a dánsky. Proslavil se sice až ve zralém věku, nyní se ale těší obrovské popularitě a je považován za jednoho z nejpřitažlivějších herců vůbec. Trpělivost a tvrdá práce se mu nakonec vyplatila. Otázkou ovšem je, jak dlouho bude hvězda Vigga Mortensena zářit v nejatraktivnějších filmech.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.