Vesnice - preview

11. 7. 2008 - 14:13 | Téma | red

Vesnice - preview zdroj: tisková zpráva

Dva roky po Znameních přichází na přelomu července a srpna do kin další film M. Nighta Shyalamana, autora, který kdysi svým Šestým smyslem dokázal přistihnout Svět v nedbalkách

Dva roky po Znameních přichází na přelomu července a srpna do kin další film M. Nighta Shyalamana, autora, který kdysi svým Šestým smyslem dokázal přistihnout Svět v nedbalkách. Od té doby ale uplynulo pár let a zdá se, že „pan Zvrat“ má v kloubouku pořád jen ty stejné triky.

Vesnice Podobně jako Znamení (The Sings) se i Vesnice (The Village) odehrává na venkově, tentokrát ale v roce 1897. Obec Covington byla založena nepočetnou, ale odhodlanou komunitou daleko od civilizace, v mírné pensylvánské krajině. V okolních hlubokých lesích však žijí tajemní tvorové. A lidé, aby se nemuseli trmácet dál, s nimi uzavřeli dohodu – nebudou si navzájem lézt do zelí, tedy lidi do lesa a příšerníci do vsi. Až Lucius Hunt (Phoenix) se jednou rozhodne les prozkoumat. A tehdy se příšerníci na oplátku rozhodnou prozkoumat ves.

Ani Shyamalanův nový thriller nevybočuje z režisérovy zavedené konstrukce – komorní, hitcockovsky náladový thriller s přídavkem nadpřirozených sil a závěrečným VELKÝM zvratem. Pomalé tempo dovoluje použít dlouhé záběry a jimi lze nutit diváka, aby si domýšlel vlastní asociace. Problém je, že Shyamalan se od Šestého smyslu příliš samozřejmě opakuje. Divák pak krkolomný zvrat nejen očekává, on jej přímo hledá. A tak ho taky najde, půl hodiny před koncem. Časopis Creative Screenwriting ve svém dubnovém čísle otiskl recenzi jedné z pozdních verzí scénáře Vesnice a text vyvolal takové zděšení, že diskuse se raději stočily k otázce, zda nejde o podvrh. Shyalaman však dle The Philadelphia Daily v květnu dotáčel nový konec.

F aktem je, že upoutávka Vesnice se snaží vytvořit stylové bu-bu-bu, ale nějak se jí to nedaří. Zatmívačky nejsou tajemné. Lesy v Blair Witch byly děsivější. Dle domorodých zvyků nepřísluší lidem covingtonským příšerníky a jejich „svět“ pojmenovávat – inu uvidíme, zda si takový respekt zaslouží.

Na druhou stranu od prvního momentu na Vesnici ohromí kamera – však Roger Deakins je také dvorním kameramanem bratří Coenů a v poště už měl pět nominací na Oscara. Shyamalanovi se také podařilo Vesnici obsadit prvotřídními hvězdami. Luciuse Hunta dává Joaquin Phoenix. Hlavní ženská postava, Ivy Walkerová, připadla po odřeknutí Kirsten Dunstové Bryce Dallas Howardové, pro níž je Ivy první velkou rolí. Hned napřesrok se však objeví v Manderlay, druhém dílu von Trierovy americké ságy, kde v roli Grace nahradila Nicole Kidmanovou. Ve vedlejších rolích hrají Adrien Brody, William Hunter a Sigourney Weaverová.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.