Vesnice

25. 1. 2008 - 9:42 | Recenze | red

Vesnice zdroj: tisková zpráva

Nejnovější drama M. Night Shyamalana je rozhodně pozoruhodnější než jeho dva předchozí snímky. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. Po dvojici slabých snímků se M. Night Shyamalan vrací s myšlenkově zpátečnickým filmem, který přitom zůstává poměrně kompaktním thrillerem, ve kterém autor svá předchozí díla nahlíží se sympatickou ironií

Po dvojici slabých snímků se M. Night Shyamalan vrací s myšlenkově zpátečnickým filmem, který přitom zůstává poměrně kompaktním thrillerem, ve kterém autor svá předchozí díla nahlíží se sympatickou ironií. Velmi rozporuplné dílo.

Brendan Gleeson ve filmu Vesnice Vesnice (The Village) se odehrává na venkově, v roce 1897. Obec Covington založila nepočetná komunita daleko od civilizace, na plodných pensylvánských lukách, která však jako plot obklopují husté lesy. V nich žijí tajemní a nebezpeční, ale také rozumní tvorové – „Ti, o kterých se nemluví“. Lidé s nimi uzavřeli dohodu – nebudou si navzájem lézt do zelí, tedy lidi do lesa a příšerníci do vsi – a bude mír. Mír trvá, dokud se Lucius Hunt (Phoenix) jednou nerozhodne les prozkoumat. A tehdy se příšerníci na oplátku rozhodnou prozkoumat vesnici. Slepá Ivy se pak musí vydat do města pro lék, aby svého milého Lucia zachránila.

Shyamalan dokázal v 6.smyslu díky zodpovědnému přístupu a brilantnímu mlžení nachytat celý svět na švestkách. Poté se pasoval do role Pana Zvratu a postupně přišel s Vyvoleným a Znameními, dvěma filmy, které měly samy o sobě slabou, až nesmyslnou zápletku a navíc každý čekal, kdy přijde zvrat. A on přišel, očekávaně monstrózní, nejapný a nepřekvapivý. Shyamalan diváka podcenil, snažil se jej nalákat do nezakrytých pastí. Při tvorbě Vesnice zpokorněl. Postupuje sice pomalu a opatrně, podobně jako slepá Ivy, ale o to upřímněji a bez snahy o senzaci.

Shyamalan ve svém nejnovějším thrilleru pokračuje směrem od bohatého spektáklu ke komornímu psychologickému dramatu. Vesnici staví symbolicky („ti o kterých se nemluví“, dobrá a špatná barva) a divadelně, a to natolik, že se dá říct, že Vesnice je jednoznačnějším, popovým Dogville. Kromě pokory totiž Shyamalan servíruje i dogma a vážnost. Ivyným příběhem i obsazením sebe sama do jednoznačné role se Shyamalan vyznává z puritánských a konzervativních hodnot. Utíká od hektických měst k přírodnímu životu, k nevinnosti posvěcené biblí. Tato cesta znamená i zřeknutí se osobních svobod. Režisér se bohužel nevěnuje tomu, zda se těchto svobod vesničané zříkají svobodně, ani nenaznačuje, že hrdinové jdou vlastně ode zdi ke zdi, od jednoho extrému ke druhému.
Je pravda, že celá tato důslednost může na druhou stranu znamenat jeden z nejsušších kinematografických vtipů roku, ale já bych za to ruku do ohně nedal.

Vesnice Konzervativní a pokorná je i vizuální podoba Vesnice. Charakterizují ji dlouhé a jednoduché záběry. Ačkoli doprovázejí schematický děj, místy vyvolávají až nesnesitelně tíživou atmosféru – že by vzpomínka na Zvětšeninu? Shyamalanovo pomalé vyprávění však zároveň působí ustrašeně a v místech zpětných vysvětlování režie přímo laškuje s divákovou trpělivostí.

Herci spíše vyplňují tvar dané emoce, než aby opravdu hráli. Zaujme William Hunter v roli vesnického GWB Edwarda Walkera, Joaquin Phoenix jako Lucius Hunt a pochopitelně Bryce Dallas Howard v roli Ivy. Oproti tomu Sigourney Weaver je takřka neviditelná a Adrien Brody coby obecní blázen zcela tragický.

Nakonec velkou roli na tom, že Vesnice zůstane divákovi v hlavě, má kamera Rogera Deakinse. Z jeho podzimních tónů přímo kape vlhkost a chlad.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.