Vdáš se a basta!

11. 5. 2007 - 8:35 | Téma | red

Vdáš se a basta! zdroj: tisková zpráva

Čtyři půvabné herečky, extravagantně vypadající dorty a přehlídka puntíkovaných šatů nejrůznějších barev – to jsou hlavní devízy romantické komedie Vdáš se a basta!, zacílené téměř výhradně na dámské publikum

Čtyři půvabné herečky, extravagantně vypadající dorty a přehlídka puntíkovaných šatů nejrůznějších barev – to jsou hlavní devízy romantické komedie Vdáš se a basta!, zacílené téměř výhradně na dámské publikum.

Vztahový mnohoúhelník, z něhož příběh vyrůstá, by se přitom klidně mohl stát východiskem pro psychologické drama nebo Shakespearovu tragédii: ve středu dění totiž stojí stárnoucí matka (v podání Diane Keatonové) a její tři dospělé dcery, které po předčasné manželově smrti vychovala úplně sama. Tvůrci si ale dávají dobrý pozor, aby do světa jejich hrdinek neproniklo nic, co by mohlo divačkám nepříjemně připomenout reálný život. Zážitek z filmu tak nápadně připomíná listování ženským magazínem plným módního oblečení, dekorativních interiérů a lákavých receptů.

Vdávání, zmíněné v názvu, se týká nejmladší dcery, bouřlivácké Milly, kterou na plátně ztělesnila někdejší teenagerská popová hvězdička Mandy Moore. Třebaže Milly žádný sňatek neplánuje, její maminka Daphne usoudí, že právě svatba (s ženichem, kterého ona sama vybere) je ten nejlepší způsob, jak postavit do latě dceřin neuspořádaný milostný život a potlačit její sebedestruktivní sklon vybírat si chronicky nespolehlivé lamače srdcí. Sama proto za ni podá seznamovací inzerát a během improvizovaného konkurzu se (vedle obligátní přehlídky legračně odpudivých týpků) objeví na scéně hned dva přijatelní uchazeči: konzervativní architekt Jason (Tom Everett Scott) a sympatický kytarista Johnny (Gabriel Macht). Potíž je v tom, že Milly začne chodit s oběma.

Pokud měli scenáristé filmu v úmyslu napínat publikum otázkou, koho z nich si Milly nakonec vybere, pohořeli na celé čáře. Je to totiž jasné nejpozději v okamžiku, kdy vyjde najevo, že Jason nemá rád rozbité vázičky, zatímco Johnny se sám stará o svého malého syna. Ne, milostná zápletka originalitou zrovna nevyniká. Daleko víc si diváci (i herečky) užívají scény, v nichž se všechny čtyři hrdinky objevují na plátně pohromadě v jediném štěbetajícím hejnu nabitém výbušným estrogenem. Diane Keatonové a Mandy Mooreové dělají na plátně společnost Lauren Grahamová (známá ze seriálu Gilmoreova děvčata) v roli usedle provdané nejstarší sestry – psycholožky, a Piper Perabo (Divoké kočky), která je tu coby prostřední sestra tak trochu do počtu. Ve filmu to paradoxně nejvíc jiskří právě v těch scénách, kde jejich mužské protějšky chybějí a hrdinky své problémy s nimi řeší samy mezi sebou.

Diane Keatonová v ději zazáří i coby aktérka několika opravdu podařených gagů, založených obvykle na konfrontaci starosvětsky naivní Daphne s výstřelky moderního světa – třeba když internetové stránky označené „pro dospělé“ mylně pokládá za vhodné místo k vážnému seznámení, anebo když odmítá akceptovat fakt, že thajskou masáž nemůže absolvovat oblečená.

Třebaže režisér Michael Lehmann má za sebou převážně televizní minulost a na vizuální podobě filmu je to vidět, nezanedbatelnou součástí výtvarné stránky je nápaditý design pokrmů, které si hrdinky připravují. Milly totiž navzdory svému neuspořádanému milostnému životu provozuje úspěšnou cateringovou firmu a tak na plátně defilují její nadýchaná suflé, voňavé sušenky a majestátní máslové dorty.

Ačkoliv film Vdáš se a basta! se bude nepochybně o mnoho lépe vyjímat na poličkách videopůjčoven než na programu kin, nabízí celkem slušnou porci vkusné zábavy, ze které vás hlava ani žaludek bolet nebude. Malé plus navíc si ostatně zaslouží i za to, že v nynější programové smršti pavoučích superhrdinů, karibských pirátů a zelených zlobrů nabízí přijatelnou „dámskou“ alternativu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.