Válka světů - preview

7. 5. 2007 - 11:30 | Téma | red

Válka světů - preview zdroj: tisková zpráva

Tom Cruise, Tim Robbins a Miranda Ottoová hrají hlavní party ve velkorozpočtové adaptaci Wellsovy Války světů od Stevena Spielberga. Předpokládaný hit příštího léta má jednoho nezvyklého konkurenta: stejnojmennou adaptaci Timothyho Hinese, která se v kinech objeví již v březnu. Program hlavních hitů příštího léta je téměř hotový. Proti nové adaptaci Fantastické čtyřky se postaví filmařský mág Steven Spielberg a jeho katastrofický hit Válka světů (The War of the Worlds) s Tomem Cruisem v hlavní roli

Program hlavních hitů příštího léta je téměř hotový. Proti nové adaptaci Fantastické čtyřky se postaví filmařský mág Steven Spielberg a jeho katastrofický hit Válka světů (The War of the Worlds) s Tomem Cruisem v hlavní roli.

Zatímco pro aspiranty na Oscara je nejlepší premiéra na konci listopadu, pro kasovní trháky je nejexponovanějším termínem konec června. A to od doby, kdy kina zachvátily, Čelisti, ehm, Stevena Spielberga. V minulých letech v tomto období startovaly kusy jako Den nezávislosti (Independence Day), nebo Muži v černém.

Příběh o laserem obdařených trojnohých mechanických příšerách z Marsu napsal H.G.Wells již na sklonku 19.století. Cizáčtí roboti se tehdy vrhli na koloniální velmoc nejhrdější – starou dobrou Anglii.
Válka světů Román se stal Wellsovým nejznámějším dílem. Proslavila jej však zejména americká rozhlasová adaptace Orsona Wellese ze sklonku agresí a strachem načichlého roku 1938. Režisér přenesl hru do New Jersey. Zdánlivě obvyklý program přerušoval „reálnými“ zpravodajskými vsuvkami z marťanské invaze. Dramatické zprávy nabíraly na intenzitě, až se nakonec osamělý reportér ocitl na střeše budovy, odkud do éteru volal, zda ještě někdo zůstal naživu. Přes upozornění podlehly Wellesově obratné manipulaci stovky posluchačů, kteří zpanikařili a opustili své domovy. Později byla hra se stejným „úspěchem“ sehrána i v Chile a v Ekvádoru.

Válka světů Filmovou podobu nabrala Válka světů v památné adaptaci Byrona Haskina s Genem Barrym v hlavní roli v roce 1953. Nejnovější verzi původně rozjel Tom Cruise v roce 2002. Brzy se mu podařilo dostat do projektu Stevena Spielberga, se kterým již spolupracoval na adaptaci povídky Philipa K. Dicka Minority Report. Snímek měl mít původně premiéru až okolo roku 2007, letos v létě se však Paramount rozhodl k rychlejšímu tempu, což má za následek především odsun očekávaného Spielbergova pokračování příhod archeologa Indyho Jonese. Scénář napsal David Koepp, který se Spielbergem pracoval již na Jurském parku (Jurassic Park). Mezi jeho novější a ambicióznější texty patří Tajemné okno, nebo Úkryt (Panic Room).
Spielbergův realizační tým se již po léta nemění: za kamerou Janusz Kaminski, za střihacím pultem Michael Kahn. Hudba od Johna Williamse a výprava od Ricka Cartera.
Vedle Cruise, který si po upachtěném Posledním samuraji letos spravil reputaci v Mannově thrilleru Collateral, se ve Válce světů objeví Miranda Ottoová (Pán prstenů), Tim Robbins (Tajemná řeka),či mladá a talentovaná Dakota Fanning (Muž v ohni).

Válka světů S oficiálním rozpočtem téměř 130 miliónů dolarů a 500 trikových záběrů znamenají Války světů pro svého režiséra návrat k plnokrevným vizuálním představením. Spielberg v posledních letech inklinoval spíše k romantickým a hravě akčním komediím, jako byly Chyť mě, když to dokážeš a Terminál. Ve Spielbergových slavných mimozemšťanských sci-fi Blízká setkání třetího druhu (Close Encounters of the Third Kind) a E. T. - Mimozemšťan byli mimozemšťané přátelští. Naopak ve Válce světů se blíží režisérově debutové vizi Firelight. V tomto snímku z roku 1964 Spielberg inscenuje útok mimozemšťanů na malé městečko.

Spielbergova Válka světů však není jedinou Válkou světů, která vzniká. V březnu by měl mít premiéru konkurenční kus Timothyho Hinese, který vzniká se zhruba desetinovým rozpočtem a bez mezinárodně známých herců v malém studiu Pendragon. Na rozdíl od Spielberga, který děj filmu přesouvá do současných Spojených států, se Hines snaží o co nejvěrnější adaptaci Wellsova díla, a měl by se tedy odehrávat v Anglii roku 1898.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.