Valiant - preview

8. 8. 2005 - 9:06 | Téma | red

Valiant - preview zdroj: tisková zpráva

Ewan McGregor jako člen speciální holubí letky, která za II. světové války plní nebezpečné úkoly. Britský CGI animovaný dobrodružný snímek Garyho Chapmana. +Fotogalerie. Hrdinné holubí dobrodružství Valiant je dalším ze zářezů na válečné sekyře mezi dvěma hlavními západními producenty animovaných filmů: Disneym a Dreamworks

Hrdinné holubí dobrodružství Valiant je dalším ze zářezů na válečné sekyře mezi dvěma hlavními západními producenty animovaných filmů: Disneym a Dreamworks.

Valiant Garyho Chapmana je pro Disneyho svým způsobem odpovědí na Chicken Run, ptačí animaci Nicka Parka a studií Dreamworks a Aardman’s, který před pěti lety jenom v USA vydělal přes 100 miliónů dolarů.
Disney nejspíš nepočítá, že by Valiant na americkém trhu téhle mety dosáhl. Jeho pozice bude už jen díky námětu a obsazení silnější ve „staré“ Evropě, ale 40 miliónová produkce by ani tak neměla mít s návratem investice problém.

Valiant Valiant se odehrává za II. světové války. Komunikace mezi anglickým ostrovním velitelstvím a francouzským odbojem na kontinentě probíhá pomocí speciálně trénované holubí letky.
Hrdinou snímku je holub korunáč jménem Valiant (Ewan McGregor), outsider, který se ze všech sil snaží dostat se do letky a přispět na pomoc vlasti. Jakmile se Valiant ocitne po boku rozmanité partičky ve vysněné letce, přihraje mu velení zásadní úkol – doručit informace od Francouzů spojeneckým jednotkám za frontou.
Úhlavním nepřítelem britských holubů a francouzských myší jsou ve Valiantovi němečtí sokoli pod vedením zlověstného Von Talona (Tim Curry).
Valiant je volně inspirovaný skutečnými událostmi, neboť Britové za války skutečně holuby pro komunikaci s francouzským odbojem používali.

Valiant Valianta vyrábí jako svůj první počin britské CGI studio Vanguard Animation. Založil jej John H. Williams producent obou dílů Shreka.
Zatímco zeleného obra má ale pod křídlem Dreamworks, s Vanguardem uzavřel 4 snímkovou spolupráci Disney. Ten se musí po nových CGI partnerech poohlížet kvůli konci kontraktu s Pixarem (jejich posledním společným bijákem jsou Cars).
Na scénáři Jordana Katze spolupracoval i Matt Manfredi, režisér komedie Brouk (Bug) a scénárista Aeon Flux či Šílená/ Krásný (Crazy/Beautiful).
Režisérem je debutant Gary Chapman.

Valiant Britský tón Valianta je zachován i výběrem hvězdných ostrovních herců.
Ewan McGregor se v českých kinech co nevidět představí jako dabér v CGI animáku Roboti (Robots). McGregorova tvorba je velmi rozmanitá, od neurotického Trainspottingu přes explozivní Moulin Rouge! a introspektivnímu Mladému Adamovi (Young Adam) až k velkoformátovým Hvězdným válkám (Star Wars).
Představitel Von Talona Tim Curry je k vidění v sexuologickém dramatu Kinsey, John Hurt (Felix) si zahrál v Hellboyovi a mimo to má doma dvě nominace na Valiant Oscara (za Sloního muže (The Elephant Man) a Půlnoční expres (Midnight Express)). Komik John Cleese (Mercury) je v posledních letech obsazován především do menších rolí, kde je třeba někoho, kdo na první pohled vypadá jako Angličan. Jeho kriticky nejuznávanějším kusem je Ryba jménem Wanda (A Fish Called Wanda) z roku 1988.

Premiéra ve Velké Británii: 25.03.2005.
Česká premiéra: 18.08.2005.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.