V pasti

13. 11. 2006 - 7:50 | Téma | red

V pasti zdroj: tisková zpráva

Debut britského režiséra videoklipů Davida Sladea V pasti (Hard Candy) vyznívá jako drsné psychologické drama s úžasnými hereckými výkony ústřední dvojice

Debut britského režiséra videoklipů Davida Sladea V pasti (Hard Candy) vyznívá jako drsné psychologické drama s úžasnými hereckými výkony ústřední dvojice. Jenom poněkud jednostranný scénář oslabuje tuto svéráznou verzi Červené Karkulky.

Zatímco český překlad V pasti odpovídá vizuálu plakátu k filmu, původní titul Hard Candy odkazuje ke slangovému výrazu pro nezletilé dívky. A právě pedofilie je hlavním tématem tohoto nízkorozpočtového snímku, který se stal na festivalu v Sundance trhákem.

Třicátník Jeff Kohlver (Patrick Wilson) je losangeleský fotograf a samotář. Po internetu zrovna flirtuje s čtrnáctiletou Hayley Starkovou (Ellen Pageová), jíž záhy potkává v tiché kavárně. Vypadá to, že karkulkovská Hayley (ostříhaná a la Jean Sebergová, jejíž biografii právě čte) je předčasně vyspělá a trochu znuděná holčička, která hledá nová vzrušení. Vypadá to, že brýlatý Jeff je novodobý Humbert Humbert a onen pohádkový vlk. Scéna setkání je plná erotického napětí, a to z obou stran. S Hayley režisér snadno překračuje zažité rámce a Jeff působí jako skrytá hrozba.

Po čtvrthodině se Jeff nakonec nechá dívkou přemluvit a pozve ji domů. Jde o jednu z těch nízkých rozsáhlých vil na kopci. Zařízení: obscénně drahý minimalismus. Hayley s úžasem prochází modrým a červeným pokojem, nalije si vodku s džusem a pobízí Jeffa, aby jí fotil. Jeff začne mačkat spoušť, zatočí se mu hlava a v dalším momentě sedí umnými uzly připoután ke křeslu a nevěří svým očím: Hayley se pasuje do role obhájkyně všech dívek a žen na plátně i za ním a obviní Jeffa z pedofilie, sexuálního obtěžování a nakonec i z vraždy.

Jeff se zoufale brání, zatímco Hayley prohledává dům, aby našla důkazy. Jeffovi se dokonce podaří vyvléct se z pout, po následném střetu s dospívající mstitelkou se ale probouzí připoutaný v ještě neuctivější pozici než dříve. Hayley se navíc hotoví k provedení „nejsnazší operace na světě“ – hodlá Jeffa za jeho zločiny a černé myšlenky vykastrovat.

Po úvodní půlhodince se zdá, že Hayley je posedlá aktivistka a Jeff je nejspíš vážně nevinný. Divákovy sympatie se ovšem v průběhu snímku stále přelévají ze strany na stranu a v tom se skrývá i největší kouzlo V pasti. Slabinou scénáře Briana Nelsona je naneštěstí Jeffova pasivita. Nikdy nedokáže využít patrnou převahu věku a zkušeností, aby Hayley rozložil argumenty. Podaří se mu to jenom jednou, když se zmíní o jejích rodičích. Naopak když se Hayley opírá do Jeffových minulých vztahů, chlapík jenom koulí očima. Je to škoda, protože pak by si V pasti bývalo mohlo udržet svou počáteční vyzývavost i v obtížnějších, méně eroticky otevřených pasážích, a dostat se tak na roveň třeba Szabóovu psychologickému duelu Na miskách vah.

Ellen Pageová podává jako Hayley vpravdě oscarový výkon. Nesleze z plátna, neustále mluví, visí na ní tíha aktivní figury. Pageová dokáže mistrně měnit projev postavy i tón řeči a její dětská tvář vůbec nelimituje Hayleyin dospělý výraz. Patrick Wilson Pageové bezchybně nahrává, a i s omezenými (zejména pohybovými) prostředky dokáže Jeffa divákovi přiblížit tak, až si připadáte spoutaní s ním.

Výtvarné podobě díla dominuje Jeffova hacienda. Jednolité barvy pokojů, či rafinované skleněné stěny dovolují režisérovi rychle měnit náladu obrazu – z ostrého světla do stínu, ze studené Jeffovy modři do agresivní Hayleyiny červené, která je navíc podtržena jejím karkulkovským kostýmkem.

Obraz je ostrý a lesklý jako stránky Vogue, kamera často mění úhel hektickou jízdou. Střih nese stopy reklamní manýry, zrychlovačky a zpomalovačky považuji v případě V pasti za zbytečné atrakce, na rozdíl od zatmívaček, které děj efektivně frázují.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.