V for Vendetta - preview

14. 4. 2006 - 14:02 | Téma | red

V for Vendetta - preview zdroj: tisková zpráva

Chlap v masce chce svrhnout stávající režim. Natalie Portman a Hugo Weaving v adaptaci komiksu Alana Moorea. Bratři Wachowští jsou opět na scéně. Tentokrát ale nikoli jako režiséři a nikoli také s Matrixem

Bratři Wachowští jsou opět na scéně. Tentokrát ale nikoli jako režiséři a nikoli také s Matrixem. V závěru roku (5.11. v USA, 22.12. v ČR) se do kin dostane adaptace temného komiksu Alana Moorea V for Vendetta debutanta Jamese McTeigueho s Natalií Portmanovou a maskovaným Hugem Weavingem v hlavních rolích.

V for Vendetta se odehrává v budoucnosti, kdy Británii po zničující válce ovládá fašistická diktatura. Maskovaný chlapík v masce zvaný „V“ (Hugo Weaving) založí odbojovou skupinu, která se pomocí teroristických útoků pokouší svrhnout nenáviděný režim. V jednou ze spárů tajné policie vysvobodí mladou +krásnou holohlavou dívku Evey (Natalie Portman), která se později stane jeho překvapivou spojenkyní.

V for Vendetta Tolik filmová synopse. V for Vendetta je původně komiks, který vznikl na začátku 80.let v Británii ve spolupráci Alana Moorea, Davida Lloyda a Deze Skinna: Lloyd dostal od Skinna nabídku na seriál v časopise Warrior a navrhl, že by jej měl napsat Moore (Liga výjimečných (The League of Extraordinary Gentlemen)). Původně mělo jít o kriminálku ze 30.let. Lloyd ale neměl o historickou látku zájem, načež Moore navrhl blízkou budoucnost. Skinn přišel s názvem V for Vendetta a Lloyd potom začal kreslit V dle anglického rebela ze začátku 17.století Guye Fawkese.
Fawkes byl členem takzvaného Prachového spiknutí (Gunpowder plot), jehož cílem bylo vyhodit do vzduchu parlament v okamžiku, kdy tam budou shromážděni všichni vůdci země.
Mooreův komiks se nese v duchu 1984 George Orwella, svou pochmurnou atmosférou má blízko k Blade Runnerovi Ridleyho Scotta anebo pozdější animaci Jin-Rô Hiroyukiho Okiury.

V for Vendetta Aktuální upoutávka k V for Vendetta je díky přesnému střihu slušně výbušným a zejména pak líbivě vystylizovaným mixem, místy až kýčem (3D logo).
Alanu Mooreovi už Hollywood, konkrétně Fox, zprznil dvě adaptace - Z pekla (From Hell) a právě Ligu. V sice produkuje studio Warner Bros., jejichž posledním komiksovým počinem byl Batman začíná (Batman Begins), nicméně sám Alan Moore se od filmu V for Vendetta distancoval: „Je to imbecilní, jsou tam díry jaké nebyly ani ve Whizzer and Chips“ (dětský komiks ze 60.let – pozn.aut.), prohlásil například o scénáři.
Mooreovi se pochopitelně nelíbí ani amerikanizace textu (ačkoli se stále odehrává v UK): „Vymýšleli něco jako britskou verzi FedExu… tak co třeba FedCo? Kamarád jim musel říct, že Fed ve FedEx je z „Federální“. Amerika je federální republika, Británie nikoli.“

V for Vendetta Bratři Wachowští začali na scénáři adaptace svého oblíbeného komiksu pracovat ještě před Matrixem, v jehož ději ostatně nalezneme podobné prvky. Na V for Vendetta zůstávají tajemní bratři i jako producenti, zatímco režie byla svěřena Jamesi McTeigueovi, prvnímu asistentovi režie z Matrixu.

Mladá Natalie Portman sice vešla ve známost především jako princezna Lea v nové sérii Hvězdných válek (Star Wars), mnohem víc ale zazářila v loňském dramatu Mika Nicholse Na dotek (Closer).
Hugo Weaving zabodoval především jako Mr.Smith z Matrixu, komplexnější herecký výkon ale herec předvedl např. v Interview Craiga Monahana.
V dalších rolích V for Vendetta se objeví John Hurt (Hellboy), nebo Stephen Fry (Gosford Park).
Kameraman Adrian Biddle má zkušenosti z Vetřelců (Aliens), Thelmy & Louise a Mumie. Owen Paterson, který má na starosti výpravu, působil u všech Matrixů, supervizor vizuálních efektů Dan Glass potom fungoval na obou matrixovských pokračováních.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.