V dobré společnosti

26. 4. 2005 - 22:43 | Téma | red

V dobré společnosti zdroj: tisková zpráva

Režisér a scénárista filmu V dobré společnosti Paul Weitz dokázal už ve svém předchozím snímku Jak na věc, že má talent pro natáčení filmů o vztahu mezi dvěma muži, z nichž jeden je o generaci mladší než ten druhý

Režisér a scénárista filmu V dobré společnosti Paul Weitz dokázal už ve svém předchozím snímku Jak na věc, že má talent pro natáčení filmů o vztahu mezi dvěma muži, z nichž jeden je o generaci mladší než ten druhý. Hlavní hrdinové jsou tentokrát starší; okolnosti, za kterých se setkávají, jsou odlišné od příběhu Willa a Marcuse ve filmu Jak na věc, výsledek je ale stejný. V dobré společnosti je lehký a trochu výstražný příběh o tom, jakou cenu má úspěch, a divák se v něm nalezne spolehlivé výkony Dennise Quaida a Tophera Graceho.

Quiad je velmi působivý právě v rolích normálních chlápků, kteří stojí nohama pevně na zemi. Proto dodává jednapadesátiletému marketingovému řediteli Danu Foremanovi neúnavnou autentičnost. Foreman je šéfem prodeje reklamy v týdeníku Sports America. Je pyšný na svou práci i na na své loajální zaměstnance. Jenže vydavatelství změní majitele a Foreman zjistí, že jeho kancelář i funkci obsadil šestadvacetiletý ambiciózní mladík Carter Duryea (Topher Grace).

Carter dostal za úkol zvýšit produktivitu a snížit výdaje na platy, a tak dává nelítostně jednoho padáka za druhým. Danova potupa je dovršena, když mu Carter nabídne pozici svého asistenta. Foreman by mu nejradši řekl, ať se jde s takovou nabídkou vycpat, jenže manželka (Marg Helgenberger) je těhotná a někdo musí platit jeho nejstarší dceři Alex (Scarlett Johanssonová) studia na newyorské univerzitě. Foremanovi nezbyde nic jiného než ono ponížení překousnout a nabídku přijmout.

Po tomto důvěrně známém pohledu na brutalní firemní hodnoty, začne film předvádět svůj umírněnější obsah. Ukáže se, že Carter je osamělý člověk, který pro kariéru obětoval všechno. Po sedmi měsících manželství se rozvedl, místo přátel má rybičky a sebevědomí si snaží zvýšit tím, že si koupí Porsche. Chybí mu však to, co si za peníze koupit nemůže: čestnost. Vlastnost, kterou u Dana tolik obdivuje.

V průběhu filmu V dobré společnosti se vztah mezi těmito dvěma muži postupně vyvíjí z pozic šéfa a jeho asistenta k vztahu žáka a učitele, jelikož Carter se od Dana začne učit skutečným životním hodnotám. Věci je ještě malinko zkomplikují, když se Carter zamiluje do Danovy dcery Alex.

Snímek V dobré společnosti předznamenává slibnou kariéru Topheru Gracemu. V roli uhlazeného a přízemního Cartera předvádí zranitelnost a charisma, čímž získá této potenciálně nepříjemné osobě nikoliv opovržení, ale sympatie. Johannsonová a Heldenberger mu poskytují dobrou oporu, ale je to právě Grace a jeho spojení s Quaidem, co filmu dodává jeho identitu.

Bylo by jednoduché odmítnout vyznění konce filmu jako nevěrohodnost scénáře vůči nesentimentálnímu světu firemní politiky, ale tento film se nesnaží popisovat Wall Street. Místo toho se pokouší dát naději všem stárnoucím zaměstnancům a zůstat věrný svému názvu, což se mu povedlo.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.