Únos domů

18. 8. 2006 - 10:55 | Téma | red

Únos domů zdroj: tisková zpráva

[Statistické údaje:] - Námět a scénář: Iva Procházková. Režie: Ivan Pokorný. Kamera: Vladimír Holomek. Architekt: Kateřina Kopicová. Výtvarník kostýmů: Petr Kolínský. Hudba: Martin Němec. Střih: Miroslav Pergl. Zvuk: Miroslav Hřebejk. Hrají: Barbora Hrzánová (matka Blanka), Radek Holub (otec Erik), Hana Maciuchová (teta), Marek Vašut (strýc), Vojtěch Kotek (Libor), Hana Kusnjerová (Marcela), Matěj Nechvátal (Filip), Nela Výborná, Pavel Landovský, Zdeněk Žák, Roman Zach, Zbyněk Roubal a další. ČR 2002. Producenti: Mediarex Movies, Česká televize. Barevný, 103 min. Dolby Stereo. Distribuce v ČR: Falcon. Premiéra v ČR: 18. dubna 2001. Reportáž z natáčení Video z natáčení (stream pro Media Player 7) Alternativní recenze Nový český film Únos domů je příběhem třináctiletého Libora (Vojtěch Kotek)

Nový český film Únos domů je příběhem třináctiletého Libora (Vojtěch Kotek). Od té doby co se jeho rodiče zabili na motorce, žije u svého bohatého strýce (Marek Vašut) a tety (Hana Maciuchová). Ti se starají jen o sebe a vlastní práci. Dospívajícímu chlapci sice poskytují veškerý materiální komfort, ale cit a porozumění, po nichž Libor touží nejvíce, mu poskytnout nedokáží. Jejich sebezahleděnost je nenaučila chápat něčí duši.

Krátce po narozeninové oslavě unesou Libora dva vyděrači, kteří chtějí požadovat tučné výkupné. Jak tvrdí, milion dneska nic není. Odvážný mladík jim ale plány zhatí, protože po noci strávené v polorozpadlém mlýně vezme nohy naramena a tak slizký párek rychle vyklidí pozice a ve filmu se už se zlatem ověnčeným hubeňourem a obézním chlupáčem alá Sandokan nesetkáte. V tuto chvíli je ve snímku dějový předěl, kdy se z hektické metropole dostáváme do malebné letní krajiny.

Náhoda zavede vyčerpaného uprchlíka na bývalé šumavské nádražíčko. V malebné budově už neskřípají otočné jízdní řády, ale žije v ní nekonvenční rodina Panenkových, která své děti nemůže obdarovat materiální, leč chladnou „láskou“, ale zato jim dává spoustu něhy, legrace a hlavně pocit domovského tepla. Náhoda napomůže tomu, že Panenkovi považují Libora za uprchlého Gustu z dětského domova. Chlapec neprozradí svou pravou identitu, protože mu je v novém prostředí moc dobře. Podobné pocity u svých dřívějších chráněnců či na internátní škole pro horních deset tisíc nezažíval. Vše je idylické, ale návrat k realitě se stejně jako konec prázdnin nemilosrdně blíží...

Únos domů režiséra Ivana Pokorného a scenáristky Ivy Procházkové vychází z příběhu, který si v knižní podobě našel cestu ke čtenářům v Holandsku, Německu, Dánsku i České republice. Do kin tak přichází český film, který se svým žánrem a příběhem vymyká současné domácí tvorbě. Nikdo v něm neříká později zkultovněné hlášky, nikdo v něm není moc „free a in“ a určitě vás v kinosále neovane štiplavý dým z cigaret či nezaměnitelný odér marihuanového jointa. Nehodnotím naší současnou filmovou tvorbu a její tendence, jen naznačuji, že rodinné filmy, dříve vznikající v hojném počtu a slavící úspěchy v zahraničí, z divácké nabídky prakticky vymizely.

Režisér si byl tohoto faktu vědom, přesto kdo by čekal nějakou taškařici typu S tebou mě baví svět, bude možná zaskočen. Únos domů totiž není bezstarostnou zábavou. Čiší z něj realita. Vždyť právě pro dnešní dobu je často příznačné, že se rodiče z různých důvodů nevěnují dětem tak, jak by měli. Snímek se sice odehrává v prostředí bohatých, ale osamělost dospívajících lidí hledajících porozumění, jde skrz všechny sociální třídy.

Právě v tom, že Únos domů nastavuje společnosti svým způsobem zrcadlo, vidím velkou devizu filmu. Autorský záměr je dosti odvážný, mnozí rodiče třeba budou říkat: „Tak tohle u nás v rodině není. My jsme správnými rodiči.“ Možná ale jejich syn v pokoji sní o nějakém únosu jinam. Film navádí mladého i dospělého diváka k zamyšlení. Byť hraje prostřednictvím docela svižného a nikterak složitého příběhu evidentně na city, zbytečně nemoralizuje.

Váš názor na film se bude odvíjet dosti od toho, do jaké míry se dokážete s Liborem ztotožnit. Vojtěch Kotek se své role chopil dobře a nabídnutou příležitost (konkurzem prošly stovky dětí) určitě chytnul za pačesy. Možná se někdy může zdát jeho pláč nepřesvědčivý (ale nebojte, u slzících typů dojde určitě na kapesníky), celkově není hercův výkon nijak statický či afektovaný. To už se tolik nedá říci o jeho kamarádech z internátní školy. Naštěstí nemají velikou příležitost do děje moc zasáhnout. Ještě ke škole: scénu s obrazem prezidenta Havla, kdy zmatený černoušek nazve hlavu státu zlodějem koní, si mohl autor odpustit, je zbytečná.

Hana Maciuchová a Marek Vašut jsou v rolích nevšímavých vychovatelů docela příjemní. Z hereckého dua přeci jen trochu vyčnívá Maciuchová, jejíž role stárnoucí držgrešle působí oproti „klasickému“ Vašutovi výrazněji. Z herců, kteří dostali příležitost v „přírodní“ části filmu, jednoznačně vede Barbora Hrzánová v roli potrhlé, leč děti milující Blanky. Její chuť na tajnou cigaretu či na neustálé pletení náramků je tak přirozená, že v duchu podvědomě vytahujete z levé kapsy krabičku Startek a pravou ruku nastavíte před sebe. Hrzánové úspěšně sekunduje Radek Holub alias otec Erik. Dokáže skloubit mužskou autoritu i něžnou toleranci.

Z Gustových nových sourozenců čiší největší charisma z Marcely, v podání studentky ročníku hudebně - dramatického oddělení pražské konzervatoře Hany Kusnjerové. Slabším článkem je nahluchlý Podestát Pavla Landovského. Při vší úctě k herci je dobře, že si hledí hlídání kozy a do filmu po svém minivýstupu dále nezasahuje.

Únos domů má své „mouchy“, ale celkově působí kompaktně, nejsou v něm hluchá místa. Ze sedaček vás nikdo nebude muset unášet, těch 103 minut si docela užijete a potom si možná při cestě domů někteří z vás položí otázku, zda zahrnují své děti skutečnou lásku. Pokud vám to vydrží co nejdéle, film pak splní svůj účel.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.