Uma Thurmanová

2. 1. 2007 - 16:28 | Téma | red

Uma Thurmanová zdroj: tisková zpráva

Hvězda filmu Kill Bill od Quentina Tarantina. Dlouhonohá blondýna, která zazářila především ve snímcích Quentina Tarantina, do světa hollywoodských celebrit především díky svým nekonvenčním názorům nikdy zcela nezapadala

Dlouhonohá blondýna, která zazářila především ve snímcích Quentina Tarantina, do světa hollywoodských celebrit především díky svým nekonvenčním názorům nikdy zcela nezapadala.

Uma Thurmanová Uma Thurmanová se narodila před čtyřiatřiceti lety v rodině univerzitního profesora Roberta Thurmana, který se stal vůbec prvním americkým buddhistickým mnichem a je osobním přítelem Dalajlámy. Její matka Nena Thurmanová pracovala nejprve jako modelka a poté vystudovala psychologii. Už v dětství u neobvykle vytáhlé a štíhlé dívky vyhrávalo herectví, v patnácti letech Uma s podporou rodiny opoustila střední školu a vydala se na vlastní pěst do jedné z hereckých Mekk, do New Yorku. Před rozjezdem herecké dráhy se však musela hodně otáčet, aby zaplatila všechny účty, dělala modeling i umývala nádobí. Debutová (a ihned také hlavní) role upírky v zapomenutém thrilleru Kiss Daddy Goodnight přišla v roce 1988. Krátce na to se Uma objevila také v Gilliamově verzi příběhu o světoznámém fantastovi, snímku Dobrodružství Barona Prášila, či ve Frearsových Nebezpečných známostech. Tento snímek zaznamenal celosvětový úspěch a výkon Thurmanové v roli mladičké Cécile, kterou svedl vikomt de Valmont (John Malkovich), nezůstal bez povšimnutí, ba právě naopak. Dívka z plakátů producentům předvedla také své herecké kvality.

Pulp Fiction Tyto kvality chtěla Thurmanová potvrdit adaptací autobiografického románu Anais Ninové Henry & June, který zachycuje setkání autorky s dramatikem Henry Millerem a jeho manželkou June v bohémské Paříži počátku 30. let. Stejnojmenný snímek režiséra Phillipa Kaufmanna z roku 1990 však svými otevřenými erotickými scénami vyvolal nemalé kontroverze a Thurmanová se v několika příštích letech objevovala v mnohem tradičnějších snímcích. Pohříchu se však jedná o snímky veskrze průměrné, což lze konstatovat o televizním Robinu Hoodovi (1991), thrilleru Mrazivá vášeň (1992), v němž Uma sekundovala Richardu Gereovi a Kim Basingerové, i dramatu Jennifer 8. Příběh o setkání mladé mafiánské milenky (Thurmanová) s policejním fotografem (Robert De Niro), který touží po umělecké dráze, v dramatu Vzteklej pes a Glorie (1993) i komedie režiséra Guse Van Santa Even Cowgirls Get the Blues, jež se nakonec stala grandiózním uměleckým propadákem, byly mnohem ambicióznějšími projekty. Za rok 1994 získala Thurmanová netradiční double – byla nominována jak na Zlatou malinu za nejhorší výkon roku, tak na Oscara za výkon nejlepší.

Proč kočka není pes? Oscarovou rolí byla manželka gangsterského bosse Mia v kultovním snímku Quentina Tarantina Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Na ploše několika málo minut si Uma diváky svým strhujícím výkonem získala, v nezapomenutelné taneční kreaci navíc byla více než vyrovnanou partnerkou Johnu Travoltovi. Stagnující kariéra tak byla znovu nastartována, na úspěch Pulp Fiction se však Umě nepodařilo navázat úplně. V polovině 90. let se Uma objevuje v sérii romantických komedií, vedle Měsíce u jezera (1995) a Nádherných holek (1996) zaujala především jako naivní blonďatá modelka, sekundující dvojici Janeane Garofalová - Ben Chaplin, ve snímku Proč kočka není pes? (1996).

V roce 1997 se Uma objevila ve dvou filmech spadajících do žánru sci-fi, těžko však nalézt dva tak odlišné filmy jako Batman a Robin na straně jedné a Gattaca na straně druhé. První z nich, čtvrté pokračování batmanovských filmů podle populárního comicsového seriálu dopadlo tragicky. Režisér Joel Schumacher se totiž pokusil o ještě barvitější snímek, než byl jeho předchozí díl série Batman navždy, zahltil ho však neuvěřitelným množstvím hrdinů i padouchů (po boku Umy coby Poison Ivy se objevují též Arnold Schwarzenegger, George Clooney či Chris O'Donnell), pro příběh již nezůstalo ve scénáři místo. Vynikající Gattaca, debut režiséra Andrewa Niccola, který si vystačil s nízkými finančními náklady a vlastní filmařskou invencí, nás zavádí do světa budoucnosti, v němž jsou lidé zplození biologickou cestou ostrakizovani ze společnosti geneticky vylepšených jedinců. Snímek zasáhl i do osobního života Thurmanové: nedlouho po natáčení příběhu „invalidy“, který touží stát se astronautem, se představitel hlavní role Ethan Hawke stává po herci Garym Oldmanovi druhým manželem Umy a později otcem jejích dvou dětí.

Kill Bill Filmovému zpracování špionážního seriálu The Avengers ze 60. let, využívajícímu „bondovské“ nadsázky, se nepodařilo navázat na svou předlohu a souboj agenta Johna Steeda (Ralph Fiennes) a vědkyně Emmy Peelové (Thurmanová) s arcilotrem Augustem de Wynterem (Sean Connery) ve snímku Mstitelé (1998) nedopadl právě nejlépe. V další z adaptací románu Victora Huga Bídníci, si Uma zahrála s Liamem Neesonem a Geoffrey Rushem; v následujících letech pak dávala přednost snímkům nezávislým před hollywoodskou produkcí. Objevila se tak v roli ženy hlavního hrdiny (Sean Penn) v dobovém dramatu Woodyho Allena Sladký ničema (1999) a dvojici historických, bohužel nepříliš zajímavých, filmů: James Ivory ji obsadil do adaptace románu Henryho Jamese Zlatá číše a ve snímku Vatel, vyprávějícím o hostině pro krále Ludvíka XIV., účinkovala Uma po boku Gérarda Depardieua.

Batman a Robin V experimentu Richarda Linklatera Přiznání i dramatu Chelsea Walls (oba jsou natočeny v roce 2001) hraje Uma společně se svým manželem Ethanem Hawkem, který druhý zmíněný snímek navíc také jako svůj debut režíroval. Televizní drama režisérky Miry Nairové Hysterical Blindness (2002) o dvojici třicetiletých žen, marně hledajících životní partnery, přineslo Thurmanové Zlatý glóbus, těsně poté se však Uma rozhodla znovu získat vyklizené pozice v Hollywoodu. A vybrala si k tomu dlouho připravovaný projekt Quentina Tarantina, jenž měl ambici natočit nejlepší akční film všech dob. Snímek, rozdělený do dvou částí na Kill Bill a Kill Bill 2, o cestě bývalé vražednice, jež se po probuzení z kómatu vydává za pomstou na těch, kteří ji usilovali o život, se stal jedním z nejočekávanějších titulů roku. Sci-fi filmu od Johna Woo Výplata se nepodařilo navázat na vydařené adaptace děl klasika sci-fi literatury P. K. Dicka Blade Runner či Minority Report. Snímek se tak zařadil – stejně jako satirická komedie na hudební průmysl Buď v klidu nebo komedie z divadelního prostředí Producenti – spíše k tomu horšímu z filmografie talentované herečky, která jistě vytvoří ještě nejednu zajímavou roli. Naznačila to už jako rozvedená Rafi, která se zamiluje do mnohem mladšího muže, v romanci Prime. Další filmovou hrdinku, tentokrát s dokonce s přízviskem super-, ztělesňuje v komedii Moje superbejvalka, kostým jí však tentokrát sluší více než úloha afektované neurotičky, jež terorizuje svého ex-přítele.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.