Ultraviolet - preview

11. 7. 2008 - 13:33 | Téma | red

Ultraviolet - preview zdroj: tisková zpráva

Charlize Theronová se už brzy ukáže jako Aeon Flux , Kate Beckinsale obleče latex a slušivou zubní protézu v Underworld 2, a tak je na princezně akčního žánru Mille Jovovichové, aby se taky připomněla

Charlize Theronová se už brzy ukáže jako Aeon Flux, Kate Beckinsale obleče latex a slušivou zubní protézu v Underworld 2, a tak je na princezně akčního žánru Mille Jovovichové, aby se taky připomněla. Vedle série Resident Evil se tak stane ve sci-fi Ultraviolet, kterou právě dokončuje Kurt Wimmer.

Ultraviolet Ultraviolet se odehrává na konci 21. století. Tehdy se objeví skupina lidí, kteří byli geneticky modifikováni „upíří nemocí“ hemofagií (= pijí krev). Genová změna těmhle lidopírům poskytuje netušené vlastnosti: jiskrnější inteligenci, úžasnou výdrž a rychlost. Vzroste napětí mezi lidopíry a běžnými občany a svět se ocitá na pokraji globální občanské války. Řešení nakonec protlačí ustrašená většina běžných: lidopíři mají být vyhlazeni.
Ultraviolet Hlavní hrdinkou je lidopírka jménem Ultraviolet (Milla Jovovichová), která shodou okolností chrání devítiletého kluka Sixe (Cameron Bright). Ten je jako lidopír označen k porážce.

Originalita Wimmerovy zápletky Ultraviolet je přinejmenším diskutabilní, režisér a scénárista dává víceméně hned z první najevo, že tady by mělo jít o zejména zpracování: prostředí futuristických metropolí, speciální souboje a pochopitelně übersexy tvář a figura ukrajinské divy Jovovichové.

Ultraviolet Jovovich je v dnešním filmovém světě díky svým proporcím a charisma bez debat největší zabijačkou… mohla by jí někdy z trůnu sesadit Cécile de France? V Ultraviolet má krom povinného úsporného a přiléhavého oblečku černou paruku a silné líčení. Tím mi připomíná Katinku ze Stillerova Zoolandera. Dvanáctiletý Cameron Bright je často obsazován do rolí osudových dětí v mysteriózních dramatech Godsend Nicka Hamma, nebo Birth Jonathana Glazera.

Ultraviolet Kurt Wimmer před třemi lety odrežíroval utopickou sci-fi Equilibrium s Christianem Balem sice k lehkému komerčnímu propadu, ale na druhou stranu však k širokému fanouškovskému obdivu. Na produkci Ultraviolet se mu podařilo dostat o polovinu větší rozpočet: 33 mil. dolarů (i to je však na na nároky žánru poměrně málo). Z úsporných důvodů se natáčelo na HD a v Šanghaji. Filmaři totiž hledali město plné kontrastů, město s prvotřídním futuristickým výhledem a s levnou pracovní silou. Wimmer ale přiznává, že v Číně narazili na ohromnou komunikační bariéru: „Zkuste tam najít záchod. Zkuste to. Budete ho muset víceméně vytáhnout a ukázat jim ho.“ Rozdíl byl i v tom, že v Číně se natáčí v reálech, zatímco pro Ultraviolet bylo potřeba kulisy stavět.

Z nedávné prezentace, kde byla představena i pracovní verze nadcházející upoutávky Ultraviolet, byl vynesen záznam akční sekvence ze střechy mrakodrapu. Na režisérovu žádost byl poté sympaticky z většiny webů stažen. V klipu se Ultraviolet popasuje s čínskou přesilou ve stylu tamních bojových umění. Prezentovaný materiál byl po trikové stránce evidentně nedodělaný, ale i tak překvapil očividnou manýrou: Režisér napětí před bojem stupňuje nájezdy na brýle protagonistů, v nichž se odráží protihráč: kamera najíždí na obličej Ultraviolet, v jejích brýlích vidíme gangstera, obraz nabere barevné spektrum Ultravioletiných brýlí a teď sledujeme gangstera přímo, načež kamera opět najíždí, takže v jeho brýlích vidíme Ultraviolet. Je to zajímavé řemeslné cvičení, ale nejsem si jistý, zda se takováhle manýra nehodí spíš do reklamních klipů. Akce sama kombinuje odkaz Matrixu (bullet-time) a vylepšených soubojů z Equilibria.

Ultraviolet snímali protřelí hongkongští kameramani Arthur a Jimmy Wongovi. Kostýmy navrhl Joseph A. Porro (Den nezávislosti, Hvězdná brána), hudbu zkomponoval Klaus Badelt (Constantine).

Ultraviolet pro mě stojí za pozornost kvůli Mille, jinak doufám, že Wimmer příběh a technologii nakopne pořádnou dávkou sebeironie – protože právě kvůli ní se stal Resident Evil celosvětovým hitem.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.