Ultraviolet

11. 7. 2008 - 13:35 | Téma | red

Ultraviolet zdroj: tisková zpráva

Recenze: Milla Jovovich v akční sci-fi Kurta Wimmera o válce mezi lidmi a upíry. Možná je to zakleté už v tom názvu. Ultrafialová mi evokuje místo sice barevně přitažlivé, ale nemocničně čisté, vzduch sterilizovaný od všeho živého

Možná je to zakleté už v tom názvu. Ultrafialová mi evokuje místo sice barevně přitažlivé, ale nemocničně čisté, vzduch sterilizovaný od všeho živého. Právě tak působí Wimmerova Ultraviolet. Snímek se snaží být komiksově osvěžující variací na akční sci-fi s přitažlivou hrdinkou v hlavní roli, víc než nikterak sexy hrdinku ale nenabízí.

Ultraviolet Violet (Milla Jovovichová), ve filmu často přezdívaná pouze „V“, je mladá naštvaná upírka. Upíři vznikli během úporného genetického experimentování, které mělo vést ke stvoření odolných vojáků. Upíři jsou mrštní a silní, ale pijí lidem krev. Diktátorský místokardinál Daxus (Nick Chinlund) je proto hodlá vyhladit. Violet pracuje v odbojovém teamu mladíka jménem Nerva (Sebastien Andrieu), a právě podnikla nebezpečnou misi v níž státu unesla supertajnou zbraň. Ze stříbrného kufříku se místo bomby vyloupne geneticky upravený chlapeček Six (Cameron Brightová). Nerva ho chce zabít, neboť klučina je prý upírům životní hrozbou. Violet ale Sixe zachrání a uteče. Vzápětí jí tak jdou ve stopách Nervovi i Daxusovi upíři/ lidé. Violet brzdí nákaza ve vlastní krvi, navíc Six také rychle chřadne. Nalomená hrdinka vyhledá pomoc přítele Gartha (William Fichtner), který má laboratoř v obrovském tiráku na kraji města. Když se zmátoří, rozhodne se Violet zúčtovat se všemi, kdo by Sixovi nebo jí chtěli něco provést.

Ultraviolet Scénář Ultraviolet je původním kusem režiséra Wimmera, skládá se ale převážně z nepokrytě převzatých prvků. Expozice nese znaky Casavettesovy kriminálky Gloria, najdeme tu motivy ze série X-Men, scény jak vystřižené z Minority Report, nebo Blade Runnera. Wimmer často vykrádá i svůj předchozí sci-fi thriller Equilibrium. Znovu se ocitáme ve společnosti svírané diktaturou, jejíž techniky se navíc vůbec nezměnily a závěrečný zvrat Ultraviolet je už Wimmerovou rezignací na jakýkoli tvůrčí posun. Vývoj postav je nulový. Charaktery jsou nejjistější, když se zbraní v ruce akrobatí po antiseptických podlahách. Tuto bezmoc bezděky vystihuje Violet, když se sama sebe častokrát zeptá: „Co to dělám?“

Ultraviolet Ultraviolet je filmový (nikoli komerční) propadák zejména proto, že se na ní podílí tvůrci, do kterých bylo lze vkládat naděje. Wimmerovo Equilibrium našlo slušnou fanouškovskou odezvu. A faktem zůstává, že i Ultraviolet občas diváka překvapí. Jaksi neúmyslně. Jsou tu segmenty, kdy akční hrdinka bojuje jenom mimo plátno. Paranoia z nákazy je aktuálním tématem. Klouzavé kameře se místy podaří vyvolat oslnivý pocit závrati. Kulisy interiérů jsou do detailu promyšleny, podobně jako kostýmy. Bohužel je to všechno špatně.

Vývoj technologií je ve světě dle Ultraviolet nehorázně nevyvážený: zbraně jsou neviditelné a hrdinové je tahají z rukávů jak králíky, telefon je z papíru, ale na ochranu proti virům se stále používá rouška a gumové rukavice. Akce je nepřehledná a nikdy ne napínavá. Šanghajské exteriéry mají určitou sílu, CGI ale působí, jako kdyby šlo o první náčrty – městská pozadí jsou vysloveně skandální, efekty použité v akčních sekvencích též.

Ultraviolet Milla Jovovich je díky sérii Resident Evil v akčním žánru slušně zaběhlá, tady ale nepřesvědčí ani v jednom záběru. V brýlích a s dlouhou ofinou si sice snaží tvářit drsně, díky nenapadnutým oblekům ale soutěží s Aeon Flux Charlize Theronové o druhé místo v kategorii nejnevkusnější akční hrdinky (první příčka je mimo dosah, bezkonkurenčně patří Kristanně Lokenové z Bloodrayne). Malý Cameron Bright se raději tváří, že na scéně není a snímek se pak stává snadnou kořistí Nicka Chinlunda a jeho samolibého Daxuse.

Digitální záběry hongkongského kameramana Arthura Wonga prošly náročnou postprodukcí, během níž se úspěšně podařilo vybít z obrazu veškerý život, čemuž zdatně sekunduje hudba Klause Badelta. Intro filmu naznačuje inspiraci komiksovou nadsázkou a zkratkou. A tam to také mělo skončit. Na filmu září Ultraviolet příliš slabě.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.