Týpci a zbraně - recenze

25. 8. 2016 - 9:39 | Recenze | František Fuka

Týpci a zbraně - recenze zdroj: tisková zpráva

Miles Teller hraje asi 25letého mladíka, kterému se na Floridě moc nedaří. Jonah Hill hraje jeho spolužáka ze základky, který se najednou po letech objeví a ukáže se, že prodává zbraně.

Hill prodává zbraně Americké armádě jako jeden z mnoha malých dodavatelů. Přičemž "malý" je v souvislosti se zakázkami Americké armády dost relativní slovo, takže si přijde na slušné peníze.

Když se objeví šance na velmi lukrativní obchod, požádá Tellera o pomoc, a už to jede. Čím dál větší obchody, čím dál více milionů, ale také nutné cesty do podivných zemí a občas nějaká ta pistole u hlavy...

Film Týpci a zbraně vznikl velmi volně na motivy skutečných událostí (přibližně 10 let starých) a nejlépe vám jeho atmosféru přiblížím tím, že ho přirovnám k nedávné skvělé Sázce na nejistotu. Znamená to, že hlavní hrdinové jsou nemorální hajzlové, kteří udělají cokoliv, aby vydělali (včetně flagrantního porušování zákonů).

A přitom je nám vysvětlováno, jak naprosto nesmyslně celá ta mašinerie funguje (a dá se velmi snadno "ochcat") a má to být vtipné svou absurdností (např. "Máme sto milionů nábojů do Kalašnikovů, ale nesmí být poznat, že jsou z Číny, tak je musíme rychle přebalit z krabic do igelitových pytlíků.").

A většinu času se tomu máme nevěřicně smát (tzn. je to většinu času komedie).

A ať se to nakonec celé provalí nebo ne, poučení je jasné: Nic se nezlepšilo, v bleděmodrém to bude podobně fungovat dál, akorát si vydělá někdo jiný.

Rozdíl oproti Sázce na nejistotu je především v tom, že Týpci a zbraně nejsou tak dobře natočení. Místy jsou předvídatelní, poněkud jim chybí tempo a po zásadních odhaleních v úvodu nepřinášejí většinu svého času nic moc nového, respektive přinášejí pořád dokola totéž. Jenom se utvrdíte v tom, že kde jde o prachy, tam to hnije. Vždycky.

Oba herci jsou velmi slušní a dobře se na ně kouká, ale pokud mohu soudit, Hillova bizarní kreace ani v nejmenším neodpovídá tomu, jak vypadal a jak se projevoval skutečný mladík, který mu byl předlohou. Je to prostě jenom bizarní, slizká kreace, kontrastující s víceméně "férovou" rolí Tellera.

Jde o poměrně zručně natočený film, u kterého bych se nedivil, kdyby šlo o nějakou lacinou televizní produkci z Netflixu v produkci Stevena Soderbergha (například). Je ovšem podstatně lepší, než podobně laděný Obchodník se smrtí s Nicolasem Cagem.

Hodnocení: 70%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.