Týden od 17. do 23. května

17. 5. 2004 - 8:15 | Téma | red

Týden od 17. do 23. května zdroj: tisková zpráva

Artové tipy Jana Jaroše: Malá Vilma, Tenká červená linie, Umřít (nebo ne) a další... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Malá Vilma - Poslední deník (Kisvilma - Az utolsó napló) Pondělí 17

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Malá Vilma - Cleo Ladyanyiová Malá Vilma - Poslední deník (Kisvilma - Az utolsó napló)

Pondělí 17. května, ČT 2, 21.15

Maďarská režisérka Márta Mészárosová natočila již tři Deníky, vysoce ceněné výpovědí o krutých zákrutách novodobých maďarských dějin, jak je prožívá dospívající dívka, tváří v tvář se ocitající stalinským represím. Režisérka se netajila, že mnohé čerpala z vlastních osudů - a teprve po pádu komunistického režimu mohla připojit poslední vyprávění, které zachycuje, jak vlastně vše začalo. Již zestárlá hrdinka (Lili Monoriová) se vydává po stopách svého dětství do Ruska, aby tam pátrala po osudech svých rodičů, kteří jako ve vlasti pronásledovaní komunisté ještě před válkou odjeli do "země zaslíbené", ale záhy se tam stali obětí čistek - a dívka sama prošla brutální "převýchovou" v sirotčinci. Mészárosová obratně spojuje současné pátrání po skutečném průběhu tragických událostí s někdejším naivním nadšenectvím, vírou ve světlé zítřky, snaží se bez zášti, spíše s posmutnělým pochopením nastínit mentalitu i přesvědčení lidí spatřujících v Sovětské svazu jedinou záštitu.

FILMY

Tenká červená linie - J. Caviezel Tenká červená linie (The Thin Red Line)

Pondělí 17. května, Nova, 21.10

Těžké a krvavé boje s Japonci za druhé světové války se již kdysi staly námětem dokumentárně laděného a přirozeně oslavného filmu Guadalcanal. Po letech se k tématu vrátil režisér Terrence Malick (pod dlouhé odmlce se znovu vrátil za kameru), když téměř kronikářsky vylíčil zběsilé peklo, které se rozhostilo při obsazování jednoho z tropických ostrovů, kde Japonci měli silná opevnění. Všímá si všedních, každodenních událostí, jak je prožívají obyčejní pěšáci, zajímá se o jejich drobné radosti i starosti, citové problémy v důsledku dlouhého odloučení od svých milenek a žen, zachycuje psychické vypětí, způsobené ustavičnou blízkostí smrti. Malick vytvořil svého druhu kolektivní portrét jednotky obtížně se probíjející k vrcholku dobývaného území, načrtává syté portréty obyčejných vojínů, jejich bezprostředních nadřízených i vysoké generality. V hlavních rolích se představí plejáda uznávaných herců, mimo jiné Sean Penn, Woody Harrelson, George Clooney či John Travolta.

Sirotci Sirotci (Orphans)

Čtvrtek 20. květba, ČT 2, 21.40

Teprve smrt matky svede dohromady znesvářené sourozence, dlouhou noc před pohřbem si vyjasňují mnohé, co se mezi nimi za dlouhá léta navrstvilo, co bránilo jejich opětovnému sblížení - pocity dávných křiv a nespravedlností. Režiséra Petera Mullana, od něhož známe především mezinárodně ceněný film Padlé dívky, si vybavíme i jako herce najmě z filmů Kena Loache, tímto snímkem však poprvé přešel na druhou stranu kamery. Prokázal nemalou odvahu: náročné téma, samo o sobě již ponuré, dokázal prosvětlit nečekanými záblesky humorných nápadů, byť pravdy někdy morbidních.

Vincenz Priessnitz Vincenz Priessnitz

Pátek 21. května, ČT 2, 23.00

Režisér Pavel Linhart natočil jakési leporelo ze života proslulého "zábalového" léčitele z předminulého století, obsahující i instruktážní popisy léčebnách metod. Ačkoli některé ohlasy zdůrazňovaly, že se snad ani nejedná o řádný film, ale jen neumělou splácaninu izolovaných scének, osvětový dopad nelze pominout. Titulní roli ztělesnil tenista Ctislav Doseděl, přemluvit se nechali leckteří věhlasní herci, například Martin Dejdar nebo Jan Kačer.


Hudba stříbrného plátna (Music Behond the Scenes)

Sobota 22. května, ČT 2, 13.50

Rozsáhlý šestidílný cyklus britské televize se věnuje podobám hudby, která provází ostře profilované žánry - v úvodním díle se zaměří na hrdinské příběhy, dále budou následovat např. westerny, thrillery, válečné filmy apod.


Mistři českého animovaného filmu

Neděle 23. května, ČT 1, 13.00

Tento záslužný cyklus představuje důležité položky naší animované tvorby, většinou poskládané z kratších snímků. Nyní uváděná epizoda tvoří výjimku, protože představí jediný titul - Krysaře. Režisér Jiří Barta jej pojednal ve výtvarné expresi čerpající z kubismu i gotických vlivů, vyprávění vtiskl dynamiku vyprávění i zvukové složky. Dávnou legendu pojednal s bezmála hororovým nádechem, když nijak nemírnil strašlivou odplatu, kterou krysař přichystal chamtivým obyvatelům městečka Hammeln.

Poslání spodrazem - J. Bohdalová Poslání s podrazem - recenze

Neděle 23. května, ČT 1, 20.00

České televizi začínají docházet původní dramatické pořady, takže sahá k těm, které již uvedla a od nichž se slibuje i nyní značnou sledovanost. Účast Jiřiny Bohdalové, Květy Fialové, Ladislava Chudíka či Josefa Somra by ji mohla zajistit. Dva úsměvné příběhy režírované Milanem Růžičkou se dotýkají stáří, které ne vždy musí být zmoudřilé, za kratochvilnými náznaky se tají posmutnělost z poznání, že dávno odváté promarněné příležitosti se již nikdy nevrátí.


Umřít (nebo ne) Umřít (nebo ne) / Morir (o no)
Neděle 23. května, ČT 2, 23.50

Katalánské filmy můžeme spatřit málokdy, takže nezbývá než tomuto povídkovému snímku Ventury Ponse věnovat i pozdních nočních hodinách pozornost. Režisér splétá sedmero různých dějových osnov, aby ukázal, že žádný osud nemusí být konečný, že postačí využít šance, aby se zahnala dotírající smrt, že člověk má vždy možnost aktivní volby. Hrdinové tak získávají šanci znovu žít svůj život jinak, poznávajíce netušenou provázanost jednotlivých událostí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.