Týden od 1. do 7. března

4. 3. 2004 - 18:18 | Téma | red

Týden od 1. do 7. března zdroj: tisková zpráva

Tipy Jana Jaroše: francouzský film Slavnost, Americká krása s Kevinem Spaceym, Muž na měsíci od Miloše Formana... Týden od 1. do 7. března UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Slavnost (La cérémonie) ČT 2, čtvrtek 4

Týden od 1. do 7. března
UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Slavnost Slavnost (La cérémonie)

ČT 2, čtvrtek 4. března, 21.30

Z povědomí možná ještě nevymizely příběhy o zhůvěřilých panských (či jen popanštělých) rodinách, které se k bezbranným služebným chovaly tak surově, až vyprovokovaly bezbřehou nenávist. Model kdysi vytyčený Annou proletářkou (kdysi se dočkal i televizního zpracování) se stal pojmem i pro ty, kteří ji nečetli ani neviděli. Nyní však francouzský režisér Claude Chabrol, autor již klasických děl "nové vlny" jako Krásný Serge nebo Bratranci, natočil snímek Slavnost, čerpající z téhož námětového okruhu. Vyznění jen pootočil - těmi primitivními a závistivými jsou tentokrát proletáři (v daném případě dvě ženy, hospodyně a poštovní doručovatelka), jejichž schopnosti ani rozhled nestačí na jiný než hmotně i duchovně přízemní způsob existence. Jediné, co v nich sílí, je vražedná zášť k úspěšným, a tudíž i bohatým lidem. Na filmu zaujmou především strhující herecké výkony Sandrine Bonnaireová a Isabelle Huppertové.

FILMY

Divoké mušle Divoké mušle (Wilde mossels)

ČT 2, pondělí 1. března, 22.05

Nuda a zničující pocit zápecnictví, z něhož není úniku - takové je rozpoložení mladých hrdinů tohoto zajímavého nizozemského filmu. Jejich pokusy uniknout z tohoto prostředí jsou však (sebe)destruktivní, postrádají pozitivnější vyhlídku. Jak je nyní módní, i zde zaznamenáme rádoby šokující, cynické motivy, nějaké morální zábrany rozhodně jednání protagonistů neomezuje. A tragické selhávání veškerých snah něco změnit sice může pobavit, avšak v podtextu jasně rozpoznáváme varovné postřehy. Vypovídají o tom, že marnit lidské existence nelze do nekonečna, že jednou se vak s nenaplněnými předsevzetími roztrhne.

Bohové a monstra Bohové a monstra (Gods and Monsters)

ČT 2, středa 3. března, 23.05

Americký režisér James Whale se sice kdysi proslavil Frankensteinem, ale fanoušci na něho již dávno zapomněli, když si dobrovolně zvolil život v luxusním ústraní, věnuje se toliko malování. Taková je výchozí situace tohoto zpola autentického, zpola mystifikujícího životopisu, který se začíná odehrávat v prudérních 50. letech. Pro stárnoucího umělce totiž znamená nesmírně mnoho příchod mladého, urostlého zahradníka, jenž jej začíná neodolatelně přitahovat. Začíná se střetávat bezprostřední vitalita mládí s rafinovanou dekadencí zašlého Hollywoodu. Ian McKellen v hlavní roli předvádí svrchované herecké mistrovství.

Šeptej

ČT 2, pátek 5. března, 22.50

Také český režisér David Ondříček v této tragikomedii (natočené před sedmi lety) zkoumá zájmy i dilemata dospívající mládeže, snaží se postihnout důležité atributy, charakterizující dnešní teenagery. Klipovitě roztříštěný životní styl se všemi hudebními i módními zálibami se odráží ve vypravěčském pojetí, soustředěném na osudy mladičké dívky z malého města, jejíž poněkud naivní prchání k samostatnosti se stalo velkou hereckou příležitostí pro Tatianu Vilhelmovou.

Americká krása Americká krása (American Beauty)

ČT 1, sobota 6. března, 22.20

Tento americký snímek zachycuje, jak pod zdánlivou maskou blahobytu se skrývají těžké životní krize, které mohou vést k nejedné tragédii. Režisér Sam Mendes rozehrává několik vzájemně se protínajících osudů, zaměřuje se na postavy sotva dospívající i dospělé hrdiny středního věku, vesměs trápené otázkou vstřícnosti a tolerance. Zkoumá mihotavá milostná okouzlení i generační rozpory, schopen zaujmout jak nápaditým vizuálním řešením, tak sugestivně napsanými i ztvárněnými postavami. Nejvíce pozornosti na sebe poutá Kevin Spacey, jenž hraje chlapa středního věku opouštějícího výnosné místo, aby znovu našel smysl své další existence.

Muž na měsíci Muž na Měsíci (Man on the Moon)

Prima, sobota 6. března, 22.40

Bavič Andy Kaufman skutečně žil a jeho drsné žertíky značně pohoršovaly bohabojné americké publikum. Když se Miloš Forman rozhodl o něm natočit film, chtěl věrohodně přiblížit spalující zákulisí takzvaného „bavičství“. Zajímalo jej, kam až se může posouvat hranice bavičovy identity - odkdy začne splývat se ztvárňovanou postavou. Extrémního žertéře si zahrál neméně výstřední komik Jim Carrey, zde prokazující nepochybné herecké schopnosti. Složitou, rozporuplnou osobnost totiž zachytil s touž vervou, která byla příznačná i pro Kaufmana.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.