Tvůrci a herci z filmu Postřižiny si zavzpomínali v dalešickém pivovaru

28. 6. 2010 - 12:00 | Téma | red

Tvůrci a herci z filmu Postřižiny si zavzpomínali v dalešickém pivovaru zdroj: tisková zpráva

Pod komínem dalešického pivovaru se včera znovu procházeli režisér Jiří Menzel a herci Jaromír Hanzlík a Jiří Schmitzer. Připomněli si film Postřižiny, který v Dalešicích natáčeli na motivy prózy Bohumila Hrabala přesně před 30 lety. Výročí s nimi slavily i stovky lidí na tradičních Postřižinských slavnostech.

Menzel ČTK kousek od pivovarského dvora řekl, že na týdny prožité ve vsi na Třebíčsku vzpomíná rád. "Je to k neuvěření, že už to je 30 let. Ale hezké je, že i po těch 30 letech se na ten film dá koukat."

Úspěch poetické komedie podle něj kdysi předpověděl už režisér Miloš Forman. "Řek', že ten film bude jako víno. Že bude zrát a že bude pořád lepší," podotkl Menzel. Režisér se dnes rozhlížel i po pivovarském areálu, který byl v době natáčení opuštěný. Jako skladiště chátral a po roce 1989 ho podnikaví lidé koupili, opravili a obnovili v něm provoz. "Nečekal jsem, že z toho udělají takovou parádu," uvedl.

Z hlavních filmových postav dnes v Dalešicích chyběla Maryška Magda Vášáryová. Původně příjezd zvažovala, rozmyslela se však. "Ona bohužel má starosti s vládou, ona je v politice, no, s tou není řeč," zlehčoval Menzel přístup současné slovenské političky.

Do Dalešic se na dnešní slavnosti vrátily i věhlasné postřižiny. Na pódiu a před zraky diváků vzal kadeřnické nůžky do ruky brněnský "střihoruký Edward" Jan Špilar. Jeho touha ostříhat "na Josefínu Bakerovou" Magdu Vášáryovou se mu nesplnila. Své umění tedy předvedl na figurantce.

Postřižiny, Magda Vášáryová, Jaromír Hanzlík

Z pódia na natáčení vzpomínali i Menzel a filmoví herci. Hanzlík vyprávěl, že na premiéře Postřižin byl kdysi na Václavském náměstí s Janou Brejchovou. Když kolegové vyšli z kina, Brejchová prý dlouho nic neříkala, a Hanzlík znervózněl. Zareagovala až na jeho dotaz, jak se jí film líbil. "Já bych v tom filmu s těma lidma chtěla žít," zvolala prý tehdy s rozpaženýma rukama uprostřed noční Prahy.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.