Troja (Troy)

22. 3. 2004 - 4:15 | Téma | red

Troja (Troy) zdroj: tisková zpráva

Brad Pitt jako Achilles, Orlando Bloom jako Paris, Eric Bana jako Hektor a Diane Kruger jako Helena v historickém velkofilmu Wolfganga Petersena dle slavné Homérovy báje. Vlna post-gladiátorovského kinematografického útoku na starověké příběhy a legendy se konečně přelévá ze studií do kin

Vlna post-gladiátorovského kinematografického útoku na starověké příběhy a legendy se konečně přelévá ze studií do kin.

A to i přesto, že kartaginský vojevůdce Hannibal, ať už v podání Vina Diesela, anebo snad Denzela Washingtona se objeví zřejmě nejdřív za dva roky, stejně jako film o Alexandru Velikém od Baze Luhrmana. Ten možná nebude vůbec. Kromě toho, že Leo Di Caprio zřejmě ještě vůbec nepodepsal smlouvu, přesvištěl De Laurentiisovu produkci Oliver Stone a jeho Alexander s Colinem Farrellem v hlavní roli. Stoneův velkofilm si už brousí zuby na listopadovou premiéru, ideální pro boj o Oscary.
Už v květnu ale dorazí i do českých kin Troja (Troy) německého matadora Wolfganga Petersena (Air Force One, Dokonalá bouře (Perfect Storm), Ponorka (Das Boot)).

Troja Jak už jsme referovali, je jasné, že Troja bude s rozpočtem přes 100 miliónů USD historickým velkofilmem se vším všudy – od masakrálních bojových sekvencí po panoramata, jejichž šíře bere dech. Jasně srozumitelný milostný příběh okořeněný designovými vlastnostmi hrdinů (čest, odhodlání, sobectví) by pak měl do kin dostat nejširší masy.

Troja vypráví klasickou Homérovu báji o trojském princi Parisovi, který zatouží po krásné Heleně, manželce spartského krále Menelaa. Unese ji. Sparta však k trojským břehům vyvrhne masivní vojsko a rozjede kampaň k záchraně manželky. Ani superhero Achilles ještě netuší, že to bude trvat deset let…

Troja Pro plátno příběh zadaptoval David Benioff, který debutoval scénářem k 25.hodině (25th Hour) Spika Leeho.
Kameru dělá Roger Pratt, který už vymaloval Čokoládu (Chocolat), Batmana, či Brazil.
Troja je připravována jako áčková epopej, a tak jsou tu mraky áčkových herců.
Achilla hraje Brad Pitt (Podfu(c)k /Snatch), Klub rváčů /Fight Club), Johnny Suede) a podle upoutávek se tváří snad ještě nasupeněji, než Russell Crowe v Gladiátorovi a bude zajímavé sledovat, zda se mu podaří zazářit podobně. Z vedlejších pozic se budou do čela tlačit Eric Bana (Hulk, Černý jestřáb sestřelen /Black Hawk Down) jako trojský rek Hektor a zejména Orlando Bloom (Pán prstenů /Lord of the Rings, Piráti z Karibiku /Pirates of the Caribbean) alias Paris. Spanilou Helenu dává Diane Kruger (Na plný plyn /Michel Vaillant).
Troja Pokud však budou hlavní figury jednat celou dobu stejně prkenně jako v trailerech, pak se dá uvažovat, že bude Troji vévodit někdo ze dvojice starších borců papírově v druhém plánu - Brian Cox (Agamemnon) a Peter O’Toole (Priam), případně Sean Bean jako Odysseus.
Od Petersenovy režie lze čekat především solidní řemeslo, profesionálně odvedenou práci. Originalitu, ať už v rámci technických, či dramatických fines, spíše méně.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.