Tristram Shandy

23. 2. 2009 - 16:03 | Téma | red

Tristram Shandy zdroj: tisková zpráva

V komedii Tristram Shandy (A Cock and Bull Story) zpracovává Michael Winterbottom údajně nezfilmovatelný román Laurence Sterna z osmnáctého století Život a názory blahorodého pana Tristrama Shandyho tak záviděníhodně lehkými tahy, až připravil bez debat jeden z nejvtipnějších snímků sezóny.

Tristram Shandy V Tristramovi Shandym lze bez větších obtíží vystopovat odkaz starších bláznivých komedií Woodyho Allena, vibrace Winterbottomovy vlastní Nonstop párty (24 Hour Party People) a parodie Hraje skupina Spinal Tap (This Is Spinal Tap) Roba Reinera, ale i příchuť segmentu Bratranci? z Jarmuschova pásma Kafe a cigára se Stevem Cooganem. To hlavní je ale původní.

Jak praví jedna z figur filmu, Sternův ceněný románem o mnoha stránkách a charakterech, ale žádném obvyklém ději, je „postmoderní klasika, napsaná dávno před tím, než tu byla nějaká moderna, vůči níž by bylo možné se jakkoli vymezovat.“ Režisér Winterbottom a jeho dlouholetý scénárista Frank Cottrell Boyce potom kladou ke Sternově „novele v novele“ přímou paralelu, když vytváří „film ve filmu“.

Tristram Shandy První obraz Tristrama Shandyho nás zavádí do maskérny, kde sedí Steve Coogan (Steve Coogan) a Rob Brydon (Rob Brydon). Coogan ztvárňuje Tristrama Shandyho, hrdinu budoucího filmu a Brydon strýčka Tobyho, taktéž ovšem bratra Tristramova otce Williama, jehož sehrál – jak jinak – Steve Coogan. Coogan s Brydonem se právě hádají, čí úloha je větší. Brydon se pak Coogana ptá, jestli jeho zuby nejsou příliš žluté, jestli na nich Coogan nevidí nějakou vadu a podobně. Zatímco Brydon je otevřený a upřímný chlapík, Coogan je studený a nehorázně nesnesitelný egoman, jakého Steve Coogan představoval ve výše zmiňovaném Kafi a cigárech.

Tristram Shandy Následující děj je anarchistickým, divácky velmi vděčnou, ale zároveň nikterak samoúčelným spletencem historek z knihy a natáčení. Historický děj se točí okolo Tristramova narození a Tobyho rekonstrukce dávné bitvy, v níž utrpěl citlivé zranění. Filmaři se pokoušejí bitvu natočit dramaticky, nicméně při večerní projekci denních prací zjišťujeme, že režisér Mark (Jeremy Northam, ne nepodobný samotnému Winterbottomovi) ji natočil jako pochod statistů. Je nutné ji přetočit. To s sebou přináší další peripetie a jednou z nich je i bravurně vymyšlený příjezd americké hvězdy Gillian Andersonové…

Na place mezitím Coogan žárlivě počítá, jestli má víc záběrů než Brydon, nebo jestli má vyšší podpatky, aby na plátně více vynikl. Cooganovi na natáčení pak přijíždí přítelkyně Jenny (Kelly Macdonaldová) s jejich miminkem, a jeho život se tak stává velmi, ale opravdu velmi hektickým.

Tristram Shandy V první třetině se Tristram Shandy možná až příliš zabývá Tristramovým porodem, jakmile jej ale máme za sebou, roztáčí Winterbottom neobyčejný kolotoč eskapád, přičemž si jakoby mimochodem stačí všímat románových zápletek (námluvy vdovy Wadmanové se strýčkem Tobym) i charakteristických detailů (černá stránka).

Steve Coogan v titulní trojroli přímo září, když nezřídka otevřeně paroduje sám sebe. Rob Brydon je mu spolehlivým parťákem a není těžké přiznat, že jeho role je opravdu druhá hlavní, a nikoli až vedlejší. I další herci – zmiňme alespoň půvabnou Naomie Harrisovou jako runnerku Jennie, elegantní Kelly Macdonaldovou, a spolehlivou Shirley Hendersonovou, jsou brilantní.

HD kamera Marcela Zyskinda zkušeně proplouvá všemi odlišnými prostředími a s pomocí počítačových triků to někdy vypadá, jako kdybychom listovali poutavou encyklopedií. V soundtracku zní kromě původní hudby Edwarda Nogrii také známé výstřižky z filmové tvorby Michaela Nymana a Nina Roty.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.