Trio z Belleville

27. 8. 2008 - 11:53 | Téma | red

Trio z Belleville zdroj: tisková zpráva

Kreslíř Sylvain Chomet letos debutuje s celovečerním animovaným snímkem Trio z Belleville (Les Triplettes de Belleville), který byl zařazen do prestižní soutěže v Cannes a zaznamenává celosvětový úspěch

Kreslíř Sylvain Chomet letos debutuje s celovečerním animovaným snímkem Trio z Belleville (Les Triplettes de Belleville), který byl zařazen do prestižní soutěže v Cannes a zaznamenává celosvětový úspěch. Brilantní výtvarný projev a živá hudba dokáží zakrýt poněkud slabý příběh, a tak je Trio z Belleville filmem pozoruhodným, ale ne skvělým.

Madame Souza má dřevěnou nohu a neumí hrát na piáno. Madame Souza má taky vnoučka. Vnouček má břicho, tlustého psa Bruna a tříkolku. Miluje cyklistiku. Babička ho vycepuje a kluk se postaví na start velké Tour de France. V průběhu závodu je ale spolu s několika dalšími borci lapen francouzskou mafií a odvezen za oceán, do moderního velkoměsta Belleville. Madame Souza a Bruno jsou zločincům na stopě, ale se záchranou vnuka jim bude muset pomoci až trio zestárlých kabaretních hvězd z dob Freda Astaira – „The Belleville Sisters“.

Belleville Po nadupaném kabaretním intru se vyprávění rychle uklidní. Probíhá beze slov. Mnohdy bez hudby. A vždy -bohužel- bez paradoxu. Historka je nehorázně přímočará. Charaktery nejsou prokreslené. Chybí tu napětí. Naštěstí tu taky chybí poučky, ale to je málo. Chomet si v prvních pěti minutách vystřílí všechen prach. Zaujme drobnými odkazy, fórky a úžasným songem „The Belleville Sisters“. Později mu ale nápady vyschnou, a tak musí ty zbylé protáhnout z vteřin do minut. Takové jsou například všechny scény se psem Brunem. To, že štěká na vlak je zajímavé třikrát, ne pětkrát. Děj dál zpomalují dlouhá panoramata a obecně líný střih. Je fakt, že si pak o to víc můžete vychutnat výtvarnou bravuru, jenže existují animáky, které zvládají oboje (Noir).

Chytám žáby Trio z Belleville má graficky blízko komiksům Nicolase de Crécyho. Tenhle druh kresby nemá nic společného s přebarvenými výtvory Disneyho studia, a stejně tak není blízká ani elegantním japonským animé. Barvy neřvou, linka je jasná, ale tvar nesvazuje. Naopak – žene jej do ďábelských perspektiv – vypichuje ho a dává mu volnost. Postavičky i kulisy jsou karikovány s citem a účelně- viz „temná suita“ dvou hranatých chlapíků z ochranky a jejich šéfa uprostřed, horizont Belleville, cyklisté. Galský nos hlavního hrdiny je prostě úchvatný! Zaujme bezešvá kombinace 2D figur a 3D objektů.

Strhující čísla „The Belleville Sisters“ dokáží rozhýbat celé kino, škoda jenom zase, že těch písní nemá trio víc.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.