Trey Parker a Matt Stone

3. 2. 2005 - 8:30 | Téma | red

Trey Parker a Matt Stone zdroj: tisková zpráva

Spolutvůrce seriálu Městečko South Park. Tvůrci prosazující se díky tomu nejdrsnějšímu humoru, jaký byl v posledních letech na plátně k vidění

Matt Stone Tvůrci prosazující se díky tomu nejdrsnějšímu humoru, jaký byl v posledních letech na plátně k vidění. Jejich televizní seriál Městečko South Park, animované příběhy čtveřice kluků z coloradského maloměsta, rozdělil obecenstvo na nadšené milovníky a rozhodné odpůrce jejich tvorby. Po úspěchu v televizi se Stone s Parkerem zaměřili na film. South Parkem: Peklem na zemi i dalším animovaným snímkem Team America: Světovej policajt potvrdili, že dovedou mistrně balancovat na tenké hraně mezi humorem a zvrhlostí.

Trey Parker, starší z tvůrčího dua, se narodil 19. října 1969 v Coniferu v Coloradu, o dva roky mladší Matt Stone (narodil se 26. května 1971) je sice rodákem z texaského Houstonu, vyrůstal však v coloradském městečku Littleton. Je tedy zřejmé, že oběma humoristům je nálada amerického maloměsta více než známá a že při vzniku seriálu o South Parku mohli často čerpat z vlastní zkušenosti. Poprvé se Stone a Parker setkali na univerzitě v Boulderu: Parker tam studoval japonštinu a hudbu, Stone matematiku a filmovou produkci. Brzy poté natočili dva krátké animované snímky, American History a především Frosty vs. Jesus (oba 1992) o čtveřici chlapečků, které ze spárů krvelačného sněhuláka zachrání Ježíšek. Jednalo se o snímky natočené za pomoci těch nejprostších animačních technik, o to více ale vynikal svérázný humor a originalita příběhu. V roce 1994 Parker podle svého scénáře zrežíroval komedii Cannibal! The Musical o partě horníků uvízlých v horách, mezi nimiž za zvuků hudby propuká kanibalismus. V této ultralaciné nezávislé komedii si Parker navíc zahrál i hlavní roli.

Trey Parker při natáčení filmu Team America Do světa velkých produkcí nasměroval Parkera se Stonem jejich animovaný snímek The Spirit of Christmas (1995). Krátký skeč, v němž se velmi nepěkným způsobem pře Ježíš se Santa Clausem, nakonec získal Cenu losangeleských filmových kritiků za nejlepší animovaný film a dostal se až k šéfům televizní stanice Comedy Central. Ti zaručili Parkerovi a Stoneovi téměř absolutní tvůrčí svobodu, a tak se od roku 1997 mohlo na televizní obrazovce objevit Městečko South Park. Seriál si ihned získal masy příznivců (ale i nemenší počet zarytých odpůrců) a loni se dočkal již své sedmé sezony. Jeho hrdinové – vůdce party Stan, obtloustlý Cartman, Kyle vysmívaný za svůj židovský původ, i chudý a v každé epizodě brutálně umírající Kenny – se brzy stali popkulturními ikonami slavnými stejně jako Mickey Mouse či Bart Simpson. Úspěchy South Parku však jeho tvůrcům nestačily, především Trey Parker se stíhal věnovat i dalším, filmovým, projektům: jako režisér, scenárista a představitel titulní úlohy natočil nezávislou komedii Orgazmo (1997) o naivním mormonském mladíkovi, který se stane pornohvězdou, spolu se Stonem pak hráli hlavní role v dnes pozapomenuté komedii Davida Zuckera BASEketball (1998).

Matt Stone a Trey Parker na předávání Oscarů za rok 1999 Na svou velepopulární sérii, prokládanou desítkami pozoruhodných scének satirizujících současnou americkou společnost s jejím puritánstvím a politickou korektností navázali Stone s Parkerem celovečerním animovaným snímkem South Park: Peklo na zemi (1999), který splnil přesně to, co sliboval jeho americký podtitul Bigger, Longer & Uncut. Snímek byl delší verzí seriálových příběhů capartů objevujících záludnosti světa dospělých a tentokrát v něm nešlo o nic menšího než o záchranu světa před armagedonem. Tvůrci se zároveň nemínili omezit ani v nejmenším a – na rozdíl od seriálu přeci jen okleštěného některými cenzurními zásahy – přímo hýřili zapovídanými sprostými slovy i tím nejdrsnějším násilím spojeným s humorem. Za filmovou píseň Blame Canada byli navíc Parker se Stonem nominováni na Oscara; představitele Akademie jistě nadchlo, když na oscarovou show oba dorazili v odvážných módních kreacích: Stone v růžovém modelu, Parker oděn v zelených šatech s dominujícím dekoltem.

South Park: Peklo na Zemi V roce 2001 přišli Parker se Stonem s novým televizním seriálem, sitcomem That's My Bush!. Jak již název napovídá, pustili se na tenký led politiky. Hlavním hrdinou byl totiž současný americký prezident. Na seriál měla dokonce navázat i jeho filmová verze, v níž by Bush osobně zachraňoval svět před komunistickou Čínou, události 11. září však daly vale snahám o natočení snímku. Kontroverzní, avšak komerčně úspěšní tvůrci v Hollywoodu další šanci přeci jen dostali a natočili loutkovou komedii Team America: Světovej policajt (2004). Příběh o elitní jednotce bojující za pravdu, spravedlnost a americký způsob života v sobě spojuje parodii všemožných klišé akčních filmů s typicky brutálním humorem a jeho tvůrci potvrzují svou pověst novodobých Monty Pythonů, kteří nenechají na amerických hodnotách i rádoby hodnotách nitku suchou.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.